Care sunt modalitatile de transmitere a infectiilor la copil si cum le putem preveni?

Actualizat: 11 Ianuarie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


In urma cu un secol, bolile infectioase au fost principala cauza a decesului in intreaga lume. In prezent, bolile cardiace aterosclerotice si boala cerebrovasculara (accidentul vascular cerebral) sunt principalele cauze ale deceselor la nivel mondial, dar bolile infectioase raman in continuare cauze importante.

Copiii care frecventeaza centrele de zi sunt expusi unui risc mai mare de a dobandi boli infectioase. Acestea pot fi atat acute, pe termen scurt, cat si cronice, pe termen lung.

Bolile infectioase sunt reprezentate de transmiterea agentilor patogeni care pot declansa epidemii amenintatoare vietii noastre.

Pentru a preveni orice boala infectioasa, va trebui sa apelam la medicul nostru pentru elucidarea diagnosticului si pentru implementarea unui tratament eficient.

Moduri comune de transmitere a agentilor patogeni

Cel mai adesea, agentii patogeni pot fi transmisi prin:
- apa;
- mancare;
- dispozitive medicale;
- produse.

Transmiterea infectiilor

Infectiile se pot transmite in mai multe feluri, dar de cele mai multe ori sunt versatile. Agentii patogeni pot fi transmisi doar printr-o cale, in functie de tipurile acestora, in timp ce anumite infectii pot implica mai multi factori (caile devenind multiple).

Cele mai importante categorii de transmitere a bolilor sunt:

Transmiterea de la om la om

Transmiterea bolilor infectioase interumana este directa (se pot transmite infectii de la mama la fat, dar si prin muscaturi umane sau prin contactul tegumentar).

Transmiterea de la animal la om

Transmiterea de la animal la om este mult mai periculoasa. Trebuie respectata evitarea muscaturilor ce pot duce la rabie. Transmiterea se poate realiza si prin intermediul vectorilor (muscaturile de tantar, muste, insecte etc).

De obicei, infectiile cu Salmonella sunt obtinute din consumul de oua/carne de pasare contaminate. Cu toate acestea, multe specii ale virusului Salmonella se gasesc in mod obisnuit in mediul inconjurator, putand fi gasite in tractul gastro-intestinal al multor specii de animale, incluzand:

• Reptile si amfibieni - testoase, broaste, iguane, serpi, gecko, broaste cu coarne, salamandre si cameleoni,
• Caini si pisici,
• Rozatoare.

Focarele de Salmonella la om au fost, de asemenea, legate de hrana uscata contaminata. Unele maladii pot fi transmise de la animal la om si pot duce la:

• Ciuma bubonica (Yersinia pestis): de la sobolani sau caini;

Boala Lyme: de la soareci, cerbi sau capuse la om;

Virusul Nilului de Vest: de la pasari sau tantari la oameni.

Modalitatile secundare de transmitere a bolilor infectioase se poate realiza si prin ingestia produselor contaminate. Aceasta se refera de cele mai multe ori la alimente si la apa. Este recomandata consumarea unor alimente cat mai naturale.

Transmiterea fecal-orala

Transmiterea fecal-orala poate aparea atunci cand bacteriile sau virusurile din organismul unei persoane sunt mancate una de alta (este des intalnita in cazul distribuirii virusurilor).

Acest lucru se poate intampla ori de cate ori nu se respecta normele de igiena. Calea fecal-orala poate transmite bolile cauzate de bacterii, virusuri sau protozoare.

Prevenirea transmiterii fecale-orale:

• Spalati-va frecvent mainile, mai ales dupa utilizarea toaletei;
• Invatati-i pe copii sa nu inghita apa din piscina;
• Curatati sau dezinfectati suprafetele frecvent atinse (cheile usii, manerele de robinet, jucarii, asternut, covoare);
• Suprafata de schimbare a scutecului nu trebuie sa fie niciodata aproape de zonele de preparare a alimentelor si trebuie sa fie dezinfectata intre utilizari. Aruncati scutecele murdare in mod corespunzator.

Secretii nazofaringiene

Multe boli pot fi raspandite prin secretii nazofaringiene, care sunt propulsate in aer prin stranut si tuse. Aerosolii generati prin tuse si stranut contin picaturi de umiditate de dimensiuni diferite, care sunt contaminate cu agenti infectiosi.

Picaturile de dimensiuni medii sunt mai predispuse sa patrunda in nazofaringe de pe cineva din apropiere si pot sa adere la celulele epiteliale nazofaringiene, unde pot provoca infectii.

Din cauza marimii mici si a greutatii lor usoare, miscarea picaturilor este dictata de curentii de aer, care eventual pot ajunge in alveole. Ca urmare, inhalarea acestora are tendinta de a provoca infectii ale tractului respirator superior, in timp ce inhalarea celor mai mici picaturi (nucleul secretiilor) poate provoca pneumonie.

Bolile care se raspandesc in mod obisnuit prin inhalarea „picaturilor" (denumite si ”picaturile lui Flugge) de dimensiuni medii includ bacterii (de exemplu, Neisseria meningitidis - o cauza a meningitei bacteriene - si Streptococcus) si virusurile (de exemplu, multe virusuri care cauzeaza raceala comuna, laringita, traheita si, de asemenea, virusurile gripale).

Factorii care duc la raspandirea infectilor la copil

Din pacate, bolile infectioase apar de cele mai multe ori la copiii de 2 ani.

• Daca sistemul imunitar este slabit, atunci infectia cu agenti patogeni/virusuri este mult mai usor de a fi raspandita in organism. Trebuie sa feriti copilul de expunerea la anumiti germeni patogeni.

• Utilizarea echipamentelor medicale nesterilizate si administrarea unor tratamente neprielnice pot duce la dobandirea unei boli infectioase nedorite asupra copilului.

• Igiena nerespectata este unul dintre cei mai periculosi factori

• Expunerea copilului la spatii supraaglomerate poate ridica riscul unei infectii, deoarece virusurile si agentii patogeni pot fi raspanditi foarte repede.

• Asplenia de tip functional.

Pentru impiedicarea dezvoltarii bolilor infectioase ale copilului, va trebui sa cunoasteti perioadele de contagiozitate pentru a lua masuri de preventie din timp.

Cel mai cunoscut si facil mod de a scapa si preveni bolile infectioase este vaccinarea. Acest lucru este esential in primii ani de viata ai copilului dumneavoastra.

Vaccinul pneumococic a fost introdus si el in cadrul imunizarii copiilor cu varste cuprinse intre 2-36 de luni.


Citeste si despre:

Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? Boli ce pot fi luate de la piscina Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Alerta in bolile transmisibile - OMS 883 Ingrijirea copilului Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale) Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Sanatatea copilului vs inceperea scolii