Intepatura de tantar, un adevarat pericol pentru sanatatea ta

Actualizat: 09 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mancarimea si umflatura de culoare rosie nu sunt singurele neplaceri pe care le poate cauza o intepatura a tantarilor.

Exista specii ale acestor insecte care pot sa transmita omului o serie de infectii. Cele mai multe specii de tantari responsabili pentru raspandirea de infectii traiesc in zonele tropicale.

Afectiunile cauzate de tantari se transmit prin intermediul sangelui; in timpul muscaturii ei se pot hrani cu sange de la persoane bolnave si apoi transmit microbul mai departe.

Tantarii se pot deplasa pe distante de cateva zeci de kilometri, ceea ce le permite sa propage bolile. Cea mai periculoasa este intepatura femelelor, deoarece ele sunt cele care ingereaza sange, pentru ca au nevoie de proteine care sa hraneasca ouale.

Astfel, pot sa transmita usor virusurile de la o persoana bolnava la una sanatoasa, prin simpla intepatura.

Malaria

Potrivit statisticlor Centrului pentru Prevenire si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, in fiecare an peste un milion de persoane mor din cauza malariei.

Se transmite prin muscatura tantarului, prima data virusul ajungand in ficat, apoi dupa circa 10-18 zile trece in sange, iar persoana afectata incepe sa aiba simptome precum febra, transpiratii reci, frisoane, dureri de cap, dureri de articulatii, asemanatoare racelii si gripei.

Diagnosticul este pus in urma unei consultatii la medicul epidemiolog.

Virusul Zika

Zika se transmite prin intepaturi ale tantarilor Aedes aegypti si Aedes albopictus.

In peste 70% din cazuri infectia trece neobservata, dar atunci cand se manifesta, persoana bolnava are febra, cefalee, eruptii pe piele, durere in spatele ochilor. Boala poate insa duce la complicaii grave: neurologice si malformatii ale fetusilor, in cazul gravidelor.

Cum nu exista vaccin si nici tratament pentru aceasta infectie, specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatiii avertizeaza persoanele care calatoresc in tarile afectate din America de Sud sa ia masuri de protectie contra intepaturilor. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu calatoreasca in zonele de risc.

Febra galbena

Este transmisa de tantarii Aedes aegypti, iar virusul are o perioada de incubatie de trei-sase zile, dupa care apar simptomele. Se manifesta prin febra mare, dureri de cap, ameteli, varsaturi, greata, crampe abdominale. Vaccinul este cea mai buna metoda de protectie deoarece nu exista tratament contra acestei infectii.

Virusul West Nile

Tantarii pot transmite virusul West Nile. Semnele infectarii apar dupa o perioada de 3-14 zile, fiind manifestate prin dureri de cap puternice, varsaturi, greata, febra, frisoane, convulsii. Acest virus poate sa declanseze meningita si encefalita.

Doar o persoana din 150 vor manifesta simptome severe in cazul in care contracteaza virusul, spun statisticile. La 80% din cei care au infectia nu apar simptome.

Febra Dengue

Aproape 100 de milioane de persoane sunt infectate, an de an, cu virusul care cauzeaza febra Dengue, transmis de tantarii Aedes. Pacientii au simptome precum febra puternica, dureri de cap, pete rosii pe piele, dureri lombare si dureri in spatele ochilor.

Infectia cu chikungunya

Piscaturile tantarilor din zonele tropicale pot cauza si infectia cu virusul chikungunya, care are o perioada de incubatie de 3-7 zile. Virusul provoaca febra puternica, dureri articulare, ameteli, greata, stari de voma. In prezent, nu exista un vaccin care sa previna imbolnavirea.


Citeste si despre:

Intepaturile de insecte si paianjeni Cum sa te feresti de bolile transmise de tantari si capuse Tantarii, purtatorii unor boli transmisibile la om Virusul West Nile: simptome si tratament Malaria Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Tari in care femeile insarcinate nu trebuie sa calatoreasca Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Analize parazitologice si virusologice Canicula, un adevarat pericol pentru cardiaci