26 de copii au fost scosi de ANPC Bucuresti dintr-un spital vasluian

Publicat: 07 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

26 de copii, internati de mai multi ani in Spitalul din localitatea vasluiana Tutova, in sectia de recuperare pediatrica, vor fi dati in asistenta maternala, in urma unui control efectuat de Corpul de Control al ANPC Bucuresti, la sesizarea reprezentantilor Protectiei Copilului Vaslui.

Copiii, care provin din familii dezorganizate sau cu situatie materiala precara si sunt diagnosticati la nastere cu probleme medicale, sunt internati la Spitalul de copii Barlad, iar apoi sunt trimisi la Spitalul din Tutova, unde raman spitalizati mai multi ani. Reprezentantii Protectiei Copilului Vaslui au sesizat Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, transmite corespondentul NewsIn.

“Un copil care ajunge la Spitalul Tutova este condamnat, in sensul ca ca poate ramane cinci, sase ani internat. Un astfel de copil care ramane acolo, si ulterior este externat, il putem vedea cu retard mental. Niciunui copil de la Spitalul Tutova nu ii este respectat dreptul la familie. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca acesti copii sunt cu adevarat victime ale abuzului emotional dar mai mult, le sunt incalcate drepturile. Prezenta lor in spital atatia ani de zile se justifica doar administrativ, pentru fiecare pat ocupat, spitalul primeste fonduri”, a declarat seful Centrului de Minori Barlad, Ionel Bratianu.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Vaslui sustin ca un copil nu poate sta internat mai mult de 60 de zile, oricat de grav ar fi diagnosticul. ASP Vaslui a efectuat in luna octombrie un control la spital, iar copiii figurau internati din luna septembrie.
“Nu se justifica spitalizarea copiilor pe o perioada atat de lunga, durata medie de spitalizare este de 30 de zile. Chiar si la afectiunile foarte grave, copilul este spitalizat maxim 60 de zile, pleaca in familie, dupa care se intoarce pentru tratament. Pe foile medicale, copii figurau ca fiind internati din luna septembrie”, a declarat directorul ASP Vaslui, Luminita Costache.

Conducerea spitalului recunoaste ca cei mai multi dintre copii sunt internati de ani de zile, dar sustine ca acestia nu sunt inca recuperati. Pentru ca adresabilitatea spitalului este crescuta, Spitalul Comunal Tutova primeste de la CJAS 400.000 lei, pe luna, de la autoritatile locale 170.000 lei pe an, la care se adauga cate 5.000 de dolari pe luna, de la un ONG din America. in urma controlului efectuat de Corpul de Control al ANPC Bucuresti cei 26 de copii internati in sectia recuperare pediatrie vor fi dati in asistenta maternala.

“Cei 26 de copii, intr-un timp relativ scurt, vor fi preluati in sistemul de protectie al DGASPC Vaslui, datorita faptului ca in reteaua de protectie a copilului sunt asistenti maternali care ocrotesc copii cu boli mult mai grave, decat cei de la Tutova. Asistentii maternali, conform statului lor, sunt obligati, la recomandarea medicului, sa duca copiii la serviciul de recuperare, iar in cadrul DGASPC Vaslui exista centru de zi pentru copii cu probleme de handicap. Practic acesti copii fac de ani de zile traseul intre spitalul din Tutova si cel din Barlad, unde merg pentru analize”, a declarat joi, pentru corespondentul NewsIn, sefa Corpului de Control al ANPC Bucuresti, Roxana Diaconu.

CJAS vaslui a anuntat ca va demara o ancheta la Spitalul Tutova pentru a verifica numarul de zile de spitalizare, nu pentru perioada de zile prevazuta in nomenclator, ci de la momentul internarii initiale a copilului si pana in prezent.


Citeste si despre:

Cum ne putem feri de infectiile din spital? Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Secretul unui ten impecabil: Cum sa scapi rapid de cosuri si pete Lipsa de concentrare la copii Durerile de cap la copii Imbunatatirea unei relatii cu un fost dependent Intepatura de viespi/albine la copii