Durerile de cap la copii

Actualizat: 23 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile de cap la copii sunt frecvente si nu sunt, de obicei, serioase. Ca si in cazul adultilor, copiii pot manifesta diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene sau dureri de cap declansate de stres (tensiune), dar si dureri de cap cronice. In unele situatii, simptomul este cauzat de o infectie, de nivelul ridicat de stres, anxietate sau traumatisme minore ale capului. De aceea este important sa se acorde importanta cuvenita acestor manifestari si sa se consulte medicul in cazul in care situatia se inrautateste sau daca apar frecvent. Durerile de cap la copii pot fi tratate cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala, prin modificarea stilului de viata si alte masuri ce pot fi luate la domiciliu.

Simptome

Copiii pot manifesta aceleasi tipuri de dureri de cap ca si adultii, desi uneori simptomele acestora pot fi diferite. La copiii mici, durerea de cap este dificil de identificat intrucat acestia nu sunt capabili sa descrie in mod adecvat ceea ce simt. Pe masura ce un copil creste, manifestarile pot evolua.

Migrenele pot avea urmatoarele simptome:
- durere de cap;
- greata;
- varsaturi;
- dureri abdominale;
- sensibilitate accentuata la lumina si sunet.

Chiar si sugarii pot avea migrene. Daca un copil e prea mic si nu va putea spune ce simte, faptul ca plange incontinuu si isi va tine capul in pozitie verticala cu dificultate, pot indica dureri severe de cap. Migrenele la copii pot dura o ora sau mai mult.

• Durerea de cap declansata de starile de tensiune (cefaleea) sunt de obicei caracterizate de:
- senzatie de apasare, presiune manifestata in ambele parti ale capului;
- durere constanta;
- durerea nu este amplificata de activitatea fizica;
- durerea de cap nu este insotita de greata si varsaturi (ca in cazul migrenei).

• Semnele la copiii mici pot include evitarea jocurilor zilnice si dorinta de a dormi mai mult. Durerea de cap declansata de starile de tensiune poate dura de la 30 de minute la mai multe zile.

Nevralgiile migrenoase sunt mai putin frecvente la copiii sub 10 ani, in cazul acestora fiind specifice:
- gruparea episoadelor dureroase, de la unul la opt episoade zilnic;
- prezenta unor dureri ascutite, junghiuri pe o parte a capului, care dureaza de la 15 minute pana la trei ore;
- sunt insotite de congestie, secretii nazale abundente sau sentiment de neliniste si agitatie.

• Durerea cronica de cap (zilnica).

Atat migrena cat si tensiunea cauzata de durerea de cap poate creste frecventa durerilor de cap. In cazul in care copilul are dureri de cap mai mult de 15 zile, pe o perioada mai lunga de trei luni, durerea de cap este cronica (zilnica). Uneori o infectie sau un traumatism cranian minor precipita o durere persistenta de cap. Aceasta problema poate sa apara atunci cand copilului i se administreaza frecvent medicamente pentru durere (eliberate fara prescriptie mediala).

Cand se va consulta medicul

Cele mai multe tipuri de dureri de cap nu sunt grave, dar trebuie sa se solicite asistenta medicala de urgenta, in cazul copilului atunci cand simptomul:
- se manifesta cel putin o data pe saptamana;
- este consecinta unui prejudiciu, cum ar fi o lovitura de cap;
- este insotit de varsaturi persistente si tulburari de vedere;
- este asociat cu febra, impreuna cu dureri de gat si rigiditate.

Factori de risc
Acestia se dezvolta in mod frecvent mai ales in cazul:
- fetelor care au ajuns la pubertate;
- copiilor care au un istoric familial de dureri de cap sau migrene.

Investigatii si diagnostic

Pentru a afla mai multe detalii legate de natura durerilor de cap ale copilului, pot fi implicati urmatorii pasi:

- istoricul durerilor de cap - medicul va solicita parintilor si copilului detalii legate de durerile de cap ale micutului, pentru a se vedea daca modelul urmeaza anumite legaturi sau durerea de cap este provocata de anumiti factori declansatori, in mod constant. Medicul poate solicita familiei sa noteze intr-un jurnal detalii legate despre durerile de cap ale copilului, cum ar fi frecventa si severitatea durerii si posibilele cauze declansatoare.

- examen fizic - doctorul va face un examen fizic, inclusiv masurarea inaltimii copilului, a greutatii, circumferinta capului, tensiunea arteriala si pulsul. Se va evalua si sanatatea ochilor, gatului, capului, umerilor si a coloanei vertebrale a copilului.

- examen neurologic - specialistul va face diverse investigatii pentru depistarea a diverse tulburari legate de mobilitate, coordonare sau senzatii.
Daca copilul este sanatos si durereade cap este singurul simptom, nu sunt necesare alte teste suplimentare. In cazul in care medicul suspecteaza boli mai grave, vor fi necesare diverse investigatii suplimentare pentru a se exclude alte boli, care ar putea declansa durerea de cap.

Printre acesta pot fi incluse:
- tomografia computerizata (CT) - prin intermediul aceastei proceduri imagistice vor fi furnizate imagini transversale ale creierului copilului. Investigatia este recomandata in cazul in care se suspicioneaza prezenta unor tumori, infectii, etc.

- imagistica prin rezonanta magnetica - utilizeaza undele radio si un magnet puternic pentru a se obtine imagini detaliate ale creierului. Este utila pentru diagnosticarea unor tumori, accidente vasculare, anevrisme, boli neurologice si alte anomalii cerebrale. RMN-ul poate fi utilizat pentru examinarea vaselor de sange care furnizeaza creierului, sange.

- punctia lombara - daca medicul suspecteaza vreo conditie de baza, cum ar fi meningita bacteriana sau virala este cauza durerilor de cap, medicul poate recomanda punctia lombara. In cazul acestei proceduri este introdus un ac subtire intre doua vertebre din partea inferioara a coloanei vertebrale, pentru a se preleva o mostra de lichid cefalorahidian care va fi analizat in laborator.

Tratamente si medicamente

De cele mai multe ori, tratamentul durerilor de cap ale copilului consta in odihna, consumul a cat mai multor lichide, mese echilibrate si calmante fara prescriptie medicala.
In cazul in care copilul este mai mare, si are dureri frecvente de cap, medicul va recomanda invatarea a diverse tehnici de relaxare si de gestionare a stresului prin intermediul a diferite forme de terapie.

Medicul ar putea indica urmatoarele medicamentele pentru durerile de cap:

- Antialgice eliberate fara prescriptie medicala. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot calma, de obicei, durerile de cap in cazul copilului. Unele studii au demonstrat ca ibuprofenul poate actiona mai rapid decat acetaminofenul pentru ameliorarea durerii provocate de migrena. Medicamentele de tip OTC sunt ieftine si usor accesibile. Acestea ar trebui luate de la primul semn de durere de cap. Aspirina va fi utilizata cu prudenta la copii si adolescenti, mai ales in cazul in care acestia se afla in perioada de recuperare dupa varicela sau au simptome asemanatoare cu cele ale gripei (intrucat exista riscuri mari de declansare a sindromului Reye, care poate pune viata oricui in pericol).

- Medicamente eliberate cu prescriptie medicala - sumatripanul este un medicament de prima electie care este eficient si poate fi utilizat in siguranta la copiii cu varsta de peste 12 ani.
In cazul in care copilul dumneavoastra manifesta greata si varsaturi alaturi de migrene, medicul poate prescrie si un medicament antiemetic. Schema de tratament difera de la copil la copil, in functie de situatie.

Atentie: administrarea excesiva a medicamentelor este un factor care poate contribui la declansarea durerilor de cap (cefalee de rebound). De-a lungul timpului, calmantele sau alte medicamente isi pot diminua efectele. In plus, toate medicamentele au efecte secundare. In cazul in care copilul utilizeaza medicamente in mod regulat, inclusiv cele tip OTC, se va cere medicului detalii legate de riscurile si beneficiile adminstrarii acestora.

Terapii

Stresul pare sa declanseze durerile de cap sau le poate agrava, ca si depresia si alte probleme de sanatate mintala. In cazul acestor situatii medicul poate recomanda una sau mai multe terapii comportamentale, cum ar fi:
- invatarea unor tehnici de relaxare - acestea includ respiratia profunda, yoga, medicatia si relaxarea musculara progresiva, care se realizeaza prin incordarea unui muschi si apoi eliberarea completa a tensiunii, pana cand fiecare muschi din corp este relaxat. Un copil mai mare poate invata diverse tehnici de relaxare la domiciliu.
- biofeedback - cu ajutorul biofeedbackului copilul poate invata sa-si controleze anumite raspunsuri ale organismului, care pot contribui la durere. In timpul unei sedinte de biofeedback, copilul va fi conectat la o serie de dispozitive care vor monitoriza raspunsurile fizice si emotionale la stres (ritm cardiac, tensiune arteriala, etc.). Scopul tehnicii este sa invete copilul sa-si controleze respiratia sau tensiunea musculara pentru a se relaxa si pentru a face fata mai bine durerii.
- terapie cognitiv comportamentala - acest tip de terapie poate ajuta copilul sa invete sa gestioneze stresul pentru reducerea frecventei si severitatii durerilor de cap. In timpul acestui tip de terapie, copilul va discuta cu un psihoterapeut care il va invata diverse modalitati prin care poate sa faca fata unor evenimente de viata intr-un mod pozitiv.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Medicamentele de tip OTC pentru durere (acetaminofe, ibuprofen) sunt de de obicei eficiente in ameliorarea durerilor de cap.
Inainte de a i se oferi copilului aceste medicamente trebuie:
- sa se citeasca cu atentie prospectul medicamentului si sa i se administreze conform recomandarilor medicului;
- sa nu i se dea copilului medicamente tip OTC mai mult de doua sau trei zile pe saptamana. Cu cat un medicament este utilizat mai frecvent, exista sanse mai mari sa apara dureri de cap de tip rebound;
- sa se utilizeze cu prudenta aspirina la adolescenti si copii. Desi aceasta este permisa in cazul copiilor cu varsta de peste 2 ani, cei care se afla in perioada de recuperare dupa manifestarea varicelei sau au simptome asemanatoare gripei nu trebuie sa foloseasca aspirina (intrucat exista riscuri mari de declansare a sindromului Reye, care poate pune viata oricui in pericol).

Exista si alte masuri care pot contribui la calmarea durerilor de cap:
- odihna si relaxare - indicat ar fi ca micutul sa se odihneasca intr-o camera intunecata, in liniste;
- folosirea de comprese cu apa rece, care se vor aplica pe frunte;
- o gustare sanatoasa (fructe, branza degresata, etc.).

Modalitati de prevenire

Urmatoarele tehnici pot ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii durerilor de cap la copii:
- un comportament sanatos - care sa promoveze un stil de viata sanatos, poate ajuta la preintampinarea durerilor de cap. Acesta poate include odihna suficienta, activitate fizica, mese si gustari sanatoase si evitarea cofeinei.
- diminuarea stresului - stresul si un program suprasolicitant pot creste frecventa durerilor de cap. Parintii trebuie sa fie atenti la lucrurile care pot provoca stresul in viata copiilor lor (de exemplu, dificultati in a face fata sarcinilor scolare, relatii tensionate cu colegii, etc.). Daca durerile de cap sunt legate de starile de anxietate sau depresie se va solicita sfatul unui psihoterapeut.
- un jurnal in care vor fi notate detalii legate de durerile de cap - care sa contina posibilii factori declansatori, cei care amelioreaza durerile de cap, etc. ar putea sa ajute la stabilirea cauzelor acestora si a diagnosticului potrivit.
- evitarea factorilor declansatori ai durerilor de cap - se vor evita alimente sau bauturi, mai ales cele care contin cofeina.
- respectarea planului de tratament recomandat de medic - poate contine masuri preventive (inclusiv medicamente) daca durerile de cap sunt severe, apar zilnic sau interfera cu desfasurarea vietii de zi cu zi a copilului. Anumite medicamente, administrate la intervale regulate (cum ar fi antidepresivele sau medicamentele anticonvulsii) pot reduce frecventa si severitatea durerilor de cap.


Citeste si despre:

Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare? Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim? Simptome la copii - semnificatii posibile Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung Migrenele la copii si adolescenti Hipertensiunea arteriala la copii Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Administrarea corecta a medicamentelor la copii Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?
Cere sfatul medicului ×