Ziua Mondiala a Apei celebrata la Statia de Tratare Arcuda

Actualizat: 20 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Apa Nova Bucuresti a celebrat in avans Ziua Mondiala a Apei, care se serbeaza in fiecare an in data de 22 martie, printr-o vizita la Statia de Tratare si Productie a Apei Potabile de la Arcuda.

Invitatii, 50 de studenti ai Facultatii de Inginerie a Instalatiilor si ai Facultatii de Hidrotehnica, ambele din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, precum si 35 de studenti ai Universitatii Ecologice, au fost pentru o zi oaspetii Uzinei Arcuda.


Cu ocazia evenimentului, a fost inaugurat un tur de vizitare a celor trei habitate incluse in Directiva Habitate – Reteaua Europeana de Arii Protejate: Natura 2000.

Incepand cu aceasta data, grupurile de elevi si studenti interesate de acest subiect pot solicita societatii Apa Nova Bucuresti programarea si organizarea unui astfel de tur de vizitare.

In perioada 2012-2013, un grup de sase specialisti de la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Biologie si Gradina Botanica), Universitatea " Al. I. Cuza" din Iasi (Facultatea de Biologie si Gradina Botanica) si Asociatia Gradinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sarbu, a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucuresti, pentru inventarierea si evaluarea diversitatii biologice din perimetrul statiei Arcuda.

Rezultatele acestui studiu au dezvaluit o diversitate remarcabila a florei (354 de taxoni), a vegetatiei (10 tipuri de comunitati vegetale) si a faunei (108 taxoni), din toate acestea detasandu-se speciile cu valoare conservativa.

Pe o suprafata de 136 de hectare, Arcuda adaposteste galerii de salcie si de plop, vegetatie acvatica submersa si emersa, vegetatie higrofila, pajisti intinse, plantatii de salcam, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile si amfibieni.

"Cercetarile stiintifice promovate si sustinute de catre Apa Nova Bucuresti, in calitate de utilizator economic al Statiei Arcuda au permis cunoasterea biodiversitatii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei si au fundamentat activitatile necesare protectiei si conservarii pe termen lung a patrimoniului natural existent." a declarat coordonatorul studiului Prof. dr. Anca Sarbu.

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversitatii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea in toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (planta European protejata), numita popular papura, din zona filtrelor vechi, in zona de la capatul predecantorului.

Pentru ca in zona filtrelor vechi erau programate lucrari de reabilitare, singura populatie de Typha minima din perimetrul statiei Arcuda, trebuia relocata intr-un loc mai sigur, fapt ce s-a si intamplat prin sprijinul direct al conducerii si al angajatilor de la Apa Nova Bucuresti.

Prin actiunile sale, Apa Nova Bucuresti contribuie la protejarea biodiversitatii si reducerea la minimum a impactului activitatilor sale asupra mediului inconjurator.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice