In Romania, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, cu posibilitatea cresterii acestui interval, in functie de aparitia noilor date stiintifice. Potrivit Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2 intervalul de timp recomandat intre cele doua doze este de 8 saptamani!
Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza.
„In urma recomandarilor transmise de Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), precum si de Grupul stiintific din CNCAV, tinand cont de precizarile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) si de studiile disponibile pana la momentul autorizarii conditionate de punere pe piata”, se arata in comunicatul CNCAV.
Ce contine vaccinul AstraZeneca si cum actioneaza
Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia Europeana a verificat toate elementele care sustin autorizarea introducerii pe piata a vaccinului AstraZeneca si a consultat statele membre inainte de a acorda autorizatia de introducere pe piata conditionata.
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instructiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifica virusului care provoaca boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina specifica nu ar trebui sa se afle in organism si reactioneaza prin producerea de mijloace de aparare naturale impotriva infectiei SARS-CoV-2.
Cum se administreaza vaccinul AstraZeneca
Vaccinul se administreaza doar intramuscular, in conformitate cu recomandarile din RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului). Intervalul de timp recomandat intre cele doua doze este de 8 saptamani!
Vaccinul AstraZeneca este disponibil in flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se pastreaza la temperaturi intre +2 si +8 grade Celsius, cu mentinerea lantului de frig impus de producator, si are o stabilitate de 6 luni inainte de prima utilizare.
Distributia se realizeaza prin modalitati standard, in masini frigorifice, containere si cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite catre depozite regionale si centrele de vaccinare.
Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizatiei conditionate de punere pe piata pentru vaccinul impotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin anti-COVID disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre aleUniunii Europene si, implicit, in Romania.
Pentru gestionarea cu eficienta a procesului de vaccinare la nivel national, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat si transmis personalului specializat Procedura de vaccinare impotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede conditiile si modul de stocare, depozitare, transport si distributie, cu respectarea lantului de frig, monitorizarea reactiilor, precum si managementul stocurilor si al pierderilor.
Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/informare-privind-administrarea-vaccinului-astrazeneca/
STUDIU. Probabilitatea de a lua COVID-19 de pe obiectele atinse frecvent (clante, butoane, manere) este extrem de mica
Probabilitatea de a ne infecta cu noul coronavirus de pe obiecte atinse frecvent, precum clante, butoane sau manere, este destul de mica, potrivit celor mai recente cercetari conduse de Eawag (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology). Expertii vorbesc de o probabilitate de contagiune de mai putin de 5 cazuri la 10.000!
Concluziile vin in urma a doua studii care arata ca nu exista motive reale de ingrijorare cand vine vorba de contractarea virusului de pe clante, butoanele lifturilor, manerele din mijlocacele de transport in comun etc. Institutul de cercetari privind apa (Eawag) precizeaza ca probabilitatea de a ne infecta cu SARS-COV-2 in acest fel este mult mai mica decat pe alte cai.
In cadrul unuia dintre studii, au fost analizate 350 de probe prelevate intre aprilie si iunie 2020 de pe suprafata usilor de magazin si capacelor cosurilor de gunoi, de pe tastele distribuitoarelor de bilete, manerele pompelor de benzina si de pe butoanele semafoarelor pentru pietoni. Doar in 29 de probe, adica 8% din cazuri, a fost detectat materialul genetic al virusului, in concentratii atat de mici incat cercetatorii estimeaza ca riscul de contagiune prin intermediul acestor suprafete este foarte mic.
Cercetatorii mai spun ca aceste obiecte urbane frecvent utilizate ar putea servi totusi drept nstrumente de alerta timpurie si sfatuiesc sa se preleveze regulat probe de pe suprafata lor. "La fel ca analiza apelor uzate, depistarea SARS-CoV-2 pe suprafetele atinse des ar putea fi un instrument foarte util pentru a completa testele biologice", precizeaza Timothy Julian, reprezentant Eawag si unul dintre autorii studiului.
Trebuie precizat faptul ca mesele sau vesela din restaurante, de exemplu, suprafete care pot fi contaminate o perioada mai lunga de timp, nu au fost obiect al studiului. Cu toate acestea, cercetatorii precizeaza ca probabilitatea ca o persoana sa tuseasca sau sa stranute pe o masa si ca picaturile care contin concentratii mari de virus sa se gaseasca pe suprafata unei mese este mult mai mare decat pe un buton sau o clanta. De altfel, acestia recomanda dezinfectarea meselor din spatiile publice de luat masa si curatarea cu meticulozitate a veselei si tacamurilor!
Surse:
https://www.eawag.ch/en/news-agenda/news-portal/news-detail/safe-to-cross-low-risk-of-coronavirus-infection-from-high-touch-surfaces/
https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/health/152852/risk-infection-surfaces-low-study-mobility-eawag/
2.580 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore in Romania!
Alte 2.580 cazuri noi de coronavirus au fost raportate joi, pentru ultimele 24 de ore, in urma a 31.752 de teste efectuate, ceea ce inseamna o rata de pozitivare de 8,12%. De la debutul pandemiei in Romania au fost inregistrate 740.732 de cazuri, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategica.
In ultima zi au fost inregistrate 73 decese de persoane infectate cu COVID, iar la terapie intensiva sunt internate 954 persoane.
Coronavirus in Romania pe 5 februarie. Situatia pe judete
Capitala continua sa raporteze cele mai multe cazuri de coronavirus, cu peste 300, iar topul judetelor este deschis de Timis cu peste 218 noi imbolnaviri.
Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt:
•Bucuresti - 338 cazuri noi;
•Timis - 218 cazuri noi;
•Brasov - 137 cazuri noi;
•Maramures - 126 cazuri noi;
•Ilfov - 115 cazuri noi.
Coronavirus in Romania pe 4 februarie. 73 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 18.748 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 04.02.2021 (10:00) – 05.02.2021 (10:00) au fost raportate 73 de decese (46 barbati si 27 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui, Ilfov si Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 ani, 4 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 8 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 17 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 24 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 19 decese la categoria de peste 80 de ani.
68 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.483. Dintre acestea, 954 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 5.548.136 de teste RT-PCR si 151.566 de teste rapide antigenice. in ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.310 teste RT-PCR (16.316 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 8.994 la cerere) si 7.442 de teste rapide antigenice.
De asemenea, de la ultima informare facuta de GCS, au fost raportate si rezultatele a 217 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 5 februarie a.c.
Coronavirus in Romania - siuatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 39.641 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 10.154 persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 58.489 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 157 de persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 2.094 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 1.049 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au administrat 794.795 de doze la un numar de 629.279 de persoane, dintre care:
- 788.352 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech
- 6.443 doze din vaccinul Moderna.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 2.114 comune si minore, din care 8 sunt in curs de investigare.
Vaccinul Moderna se administreaza din data de 4 februarie 2021.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 8.265 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.132 in Italia, 2.002 in Spania, 187 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.116 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 131 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 37 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 2 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore si cate unul in Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 151 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 25 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.