Potentialul vaccin impotriva COVID-19 dezvoltat de compania Moderna inregistreaza rezultate promitatoare la pacientii varstnici. Vaccinul a fost testat pe 10 adulti, cu varste cuprinse intre 56 si 70 de ani si 10 adulti de peste 71 de ani. Fiecare participant a primit doua doze de 100 de micrograme de vaccin la 28 de zile distanta.
Vaccinul a parut sa fie foarte bine tolerat, nefiind raportate reactii adverse grave, sustin reprezentantii companiei. Acestia mai spun ca raspunsurile imune la persoanele cu varste cuprinse intre 56 si 70 de ani si de peste 71 de ani au fost similare cu cele inregistrate in randul pacientilor cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.
Voluntarii au produs celule T si anticorpi neutralizanti, despre care expertii spun ca sunt necesari pentru a construi imunitate la noul coronavirus, a precizat Moderna. Mai mult decat atat, anticorpii care au fost produsi au fost mai mari decat cei observati la persoanele care si-au revenit dupa infectia cu COVID-19.
Moderna este unul dintre cei mai importanti concurenti in cursa pentru dezvoltarea unui vaccin eficient si sigur impotriva COVID-19.
Sursa: https://www.cnbc.com/2020/08/26/moderna-says-its-coronavirus-vaccine-shows-promising-results-in-small-trial-of-elderly-patients.html
1.318 cazuri noi de coronavirus in Romania, la peste 26.000 de testari
In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.318 cazuri noi de COVID-19 din 26.059 de teste efectuate, iar bilantul infectiilor a ajuns la 84.468. De la debutul pandemiei, 37.056 de pacienti au fost declarati vindecati si 10.344 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.
Distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestarii pacientilor care erau deja pozitivi, 645 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Capitala are, in continuare, cele mai multe noi cazuri COVID-19 raportate, respectiv 159 , mai putine insa fata de ziua precedenta, cand au fost peste 230 de cazuri. Apoi, cel mai afectat judet este Iasi cu 89 de imbolnaviri noi, urmat de Prahova cu 78 si Bacau cu 76 de noi imbolnaviri.
De asemenea, au fost raportate si 48 de decese (23 barbati si 25 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Arges, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Vrancea si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 5 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 13 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 15 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 13 decese la categoria de peste 80 de ani. 47 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.325. Dintre acestea, 497 sunt internate la ATI.
Ministrul Sanatatii se asteapta la o scadere treptata a numarului de cazuri
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca se asteapta la scaderea numarului de cazuri de COVID-19. Acesta explica faptul ca scaderea nu va fi una rapida, ci treptata, de la o saptamana la alta.
"Ne asteptam la o scadere a numarului de cazuri. Nu foarte rapida, dar va fi o scadere de la o saptamana la alta. Am simtit acest lucru in ultimele doua saptamani, dar nu am scapat de pericol. Conditiile raman aceleasi. Nu in spital se transeaza aceasta pandemie", a declarat Ministrul Sanatatii pentru Digi24.
OMS spune ca trebuie testati toti contactii, cu sau fara simptome
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat recent ca persoanele care au fost contact cu un caz de COVID-19 ar trebui sa fie testate indiferent daca prezinta sau nu simptome.
Recomandarea a fost facuta de expertii OMS, dupa ce autoritatile medicale din Statele Unite au considerat acum ca testele nu mai erau considerate necesare pentru persoanele asimptomatice.
Maria Van Kerkhove, responsabila pentru directia tehnica a luptei impotriva pandemiei Covid-19 la OMS, nu a comentat situatia din Statele Unite, insa a declarat ca ONU a recomandat ca ”toti contactii, daca este posibil, sa fie testati, indiferent de dezvoltarea simptomelor”.
Aceasta a subliniat importanta testelor, care ar trebui utilizate ca o oportunitate de a gasi cazuri active, in asa fel incat acestea sa poata fi izolate si sa poata avea loc urmarirea contactilor.
Sursa: https://health.economictimes.indiatimes.com/news/industry/covid-19-contacts-should-be-tested-regardless-of-symptoms-who/77802488