Un copil cu paralizie cerebrala primeste un tratament cu propriile celule stem depozitate in Banca Cryo-Save

Actualizat: 14 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cryo-Save, cea mai mare banca din Europa de stocare a celulelor stem, anunta ca pe 10 decembrie 2013, o fetita de 4 ani din Spania a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sange recoltat si procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratata de paralizie cerebrala.

Paralizia cerebrala este unul din principalele domenii de investigare a terapiilor cu celule stem din sangele cordonului ombilical.

Transplantul a fost efectuat de Dr. Luis Madero, seful Departamentului de Onco-hematologie al Spitalului Nino Jesus din Madrid, Spania. Aceasta este deja a treia infuzie de acest tip realizata de Dr. Madero pentru a trata paralizia cerebrala la copii. "Desi aceste tipuri de tratamente sunt inca in faza de cercetare, se presupune ca tratamentele cu celule stem ar putea fi o optiune terapeutica pentru regenerarea tesutului nervos afectat si implicit repararea creierului", afirma Dr. Luis Madero.

Acest tratament a fost posibil pentru ca celulele stem din sangele cordonului ombilical al copilului au fost crioconservate la nastere de catre Cryo-Save.

“Pentru a avea succes astfel de proceduri, este foarte important sa ne putem baza in momentul transplantului pe calitatea celulelor stem crioconservate. Cryo-Save demonstreaza in fiecare an ca indeplineste toate aceste cerinte. Suntem foarte incantati ca am putut raspunde adecvat nevoilor clientilor nostri si medicilor care au efectuat transplantul." a declarat d-na Evi Mattil, Cryo-Save CCO si CEO

Ce este paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala este o tulburare neurologica care afecteaza 1 din 500 de copii. Aceasta afectiune este rezultatul unei serii de leziuni ale creierului in curs de dezvoltare, in principal in zonele care controleaza miscarile corpului si postura.

Nu este nici progresiva, nici contagioasa, dar cauzeaza handicap fizic in dezvoltarea umana pentru toata viata. 70-80% din aceste cazuri isi au originea in timpul sarcinii (cauze prenatale), 10% la nastere (cauzele perinatale) si 10% dupa nastere (cauze postnatale).

Nu exista momentan nici o terapie standard, care sa functioneze pentru toti copiii cu paralizie cerebrala, deoarece fiecare pacient este unic. Copiii se pot dezvolta fizic si psihic, dar si reactioneaza la tratament intr-un ritm diferit.

Pana in prezent, tratamentele utilizate au fost limitate la reabilitarea si la prevenirea complicatiilor, deoarece prevenirea si anticiparea lor sunt adesea dificile.

Terapia cu celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical a fost folosita in ultimii ani, de cand s-a descoperit ca modulatoarele imunologice, mecanismele anti-inflamatorii si puterea regeneratoare a celulelor stem recoltate din sangele cordonului ombilical, pot produce o imbunatatire semnificativa a nivelului de viata al acestor pacienti. Desi rezultatele preliminare sunt pozitive, ele necesita consolidarea prin intermediul unor studii clinice pentru a evalua siguranta si eficacitatea terapeutica.

Studii clinice in desfasurare

in prezent, exista in desfasurare mai multe studii clinice internationale privind utilizarea celulelor stem recoltate din cordonul ombilical in terapia pentru tratarea paraliziei cerebrale.

Un studiu stiintific este realizat pe un lot de 184 copii la Universitatea Duke (Statele Unite ale Americii): "Studiul transplantului autolog de celule stem din sangele cordonului ombilical la copii cu tulburari neurologice dobandite. "

Marea majoritate a acestor pacienti (140) au paralizie cerebrala, restul sufera de hidrocefalie congenitala sau alte leziuni cerebrale. Pacientii sunt monitorizati specific timp de 12 luni de la transplant. Concluziile arata ca transplantul este un tratament sigur, pana in prezent nu au existat reactii adverse. Desi rezultatele studiului nu sunt inca publicate oficial, multe familii au raportat efecte pozitive ale tratamentului asupra copiilor.

Un alt studiu pe aceasta tema este in curs de desfasurare la Colegiul Medical Georgia in Statele Unite ale Americii: Siguranta si eficacitatea transplantului celulelor stem recoltate din cordonul ombilical pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii. Cercetarea in acest domeniu, se desfasoara de asemenea si in tari precum Germania, Taiwan, Coreea si Japonia.


Citeste si despre:

Tromboza venoasa cerebrala - simptome, cauze, tratament Cancer cerebral - cauze, simptome, tratament Edemul cerebral: cauze, simptome, tratament Boala Little sau paralizia cerebrala la copii Celulele stem si incontinenta urinara Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Tipuri de transplant de celule stem Intrebari esentiale pe care sa i le adresezi medicului despre celulele stem Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic Combaterea spasticitatii dupa un accident vascular cerebral Atrofia cerebrala: ce este si cum o putem preveni