Primul caz de reinfectare cu COVID-19, la 4 luni de la prima contaminare

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong au raportat primul caz dovedit de reinfectare cu COVID-19 din lume. Este vorba despre un barbat de 33 de ani, cu rezidenta in Hong Kong, care a fost testat pozitiv pentru prima oara pe 26 martie, dupa ce a prezentat simptome specifice precum tuse, dureri de cap, dureri in gat si febra. Dupa ce s-a vindecat, el a fost testat negativ de doua ori.

Pe 15 august, la patru luni si jumatate de la momentul in care a fost confirmat prima oara cu SARS-COV-2, barbatul s-a reinfectat. De aceasta data, nu prezenta niciun simptom, iar boala a fost descoperita intamplator, printr-un test de depistare la aeroportul din Hong Kong, intrucat barbatul se intorcea din Spania.

Folosind secventierea genomica, cercetatorii au descoperit ca la a doua infectare, virusul este diferit si ca nu ar fi vorba de o continuare a infectarii precedente sau o reaparitie a ei. Analiza genetica aratat ca cele doua infectari succesive ale aceluiasi pacientul au fost provocate de doua tulpini diferite ale virusului, insa expertii subliniaza ca este inca prea devreme pentru a trage concluzii privitoare la evolutia pandemiei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune, insa, ca este important sa nu tragem concluzii pe baza unui singur caz din 23 milioane, mai ales ca lucrarea academica in care este detaliat cazul cu pricina nu a fost inca publicata, iar unele aspecte nu sunt inca clarificate.

Surse:
https://www.bbc.com/news/health-53889823
https://www.livescience.com/coronavirus-confirmed-case-reinfection.html

OMS anunta ca 172 de tari sustin planul COVAX pentru vaccinul anti-COVID

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune ca 172 de tari sustin initiativa de acces echitabil la vaccinurile impotriva noului coronavirus, cunoscuta ca planul COVAX.

Acesta mai spune ca planul global COVAX este menit sa puna capat pandemiei de COVID-19 si ca este nevoie urgenta de cat mai multe fonduri, iar statele trebuie sa inceapa sa isi ia angajamente obligatorii. Tarile care doresc sa faca parte din acest plan au termen limita pana pe 31 august pentru a-si exprima intentia de participare, confirmarile se primesc pana pe 18 septembrie, iar platile initiale trebuie facute pana pe 9 octombrie.

COVAX este condus de alianta pentru vaccinuri GAVI, OMS si Coalitia CEPI pentru inovatii in domeniul pregatirilor pentru epidemii. Obiectivul este acela de a furniza 2 miliarde de vaccinuri eficiente aprobate pentru COVID-19 pana la sfarsitul lui 2021.

Sursa: https://uk.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-covax/who-says-172-countries-engaging-with-global-covid-19-vaccine-plan-idUKKBN25K16Y

Peste 34% din totalul cazurilor de COVID-19 din ultima saptamana s-au inregistrat in Bucuresti si in alte 4 judete

Peste 34% din totalul cazurilor de coronavirus din ultima saptamana s-au inregistrat in Bucuresti si in judetele Prahova, Iasi, Bihor si Timis. Un trend ascendent se inregistreaza in 9 judete: Alba, Botosani, Calarasi, Dolj, Iasi, Satu Mare, Salaj, Teleorman si Tulcea.

De asemenea, potrivit unui raport emis de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in intervalul 17-23 august, numarul infectarilor a scazut usor fata de saptamanile 3-9 august. 1 din 18 din totalul cazurilor a fost inregistrat la personal medical.

79,8% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani, iar 59,7% din decese au fost la barbati. 94,8% din toti cei decedati aveau cel putin o comorbiditate asociata.

Potrivit aceluiasi raport, cele mai multe imbolnaviri (23%) s-au inregistrat la categoria de varsta 40-49 de ani, urmata de categoria 50-59 de ani (21%). Grupele de varsta cel mai putin afectate de noul coronavirus raman 0-9 ani (2,5%), 10-19 ani (4%), peste 80 de ani (aproape 6%), 70-79 ani (7,5%), 20-29 ani (8%).

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat 1.060 de cazuri noi de COVID-19

Alte 1.060 cazuri noi de coronavirus s-au inregistrat in ultimele 24 de ore, in Romania, din 20.479 de teste efectuate. Bilantul infectiilor a ajuns la 80.390, potrivit datelor transmise marti de Grupul de Comunicare Strategica. Dintre acestia, 35.816 au fost declarati vindecati si 9.593 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

De asemenea, au fost raportate si cele mai multe decese de la debutul pandemiei in tara, respectiv 58 de decese (32 barbati si 26 femei). 57 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 20-29 de ani, 1 deces la categoria 30-39 de ani, 4 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 10 la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 20 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 10 decese la categoria de peste 80 de ani.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.268. Dintre acestea, 490 sunt internate la ATI.


Citeste si despre:

Infectii nozocomiale - infectii dobandite in cursul spitalizarii Otita la copil Alimentatia in timpul sarcinii Patologia eruptiei dentare Infectiile cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae) Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Intoxicatia alimentara Rujeola - pojarul sau cori Peritonite acute difuze Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Detoxifierea de metale grele