OMS: Tendinte ingrijoratoare ale infectiei cu coronavirus in sudul Europei si in Balcani

Actualizat: 24 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

1119 cazuri noi de coronavirus in ultimele 24 de ore. Peste 300 de pacienti internati la terapie intensiva!

Este a treia zi cu peste 1.000 de cazuri de coronavirus in Romania. In ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.119 infectari cu COVID-19, din 22.532 de teste. 470 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Bilantul ajunge, astfel, la 42.394 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 25.349 de pacienti au fost declarati vindecati si 2.918 pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare. La ATI sunt internati 301 pacienti.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 24 decese (13 barbati si 11 femei) ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus internati in spitalele din Alba, Arges, Bacau, Bihor, Caras-Severin, Dambovita, Hunedoara, Iasi, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 2 la categoria de varsta 50-59 ani, 7 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 7 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la persoane cu varsta de peste 80 de ani.

Toate decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.

Directorul Programului pentru Situatii de Urgenta al OMS, Michael Ryan, anunta ca se manifesta tendinte ingrijoratoare ale infectiilor cu COVID-19 in sudul Europei si in regiunea Balcanilor.

Michael Ryan sustine ca partea vestica a Europei este tinuta sub control in acest moment, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre sudul Europei si zona Balcanilor, unde Ryan subliniaza ca este nevoie de vigilenta sustinuta pentru a tine lucrurile sub control, cel putin pana vom avea un vaccin anti-COVID-19.

In acest moment, cele mai afectate tari din Europa sunt Rusia, cu peste 800.000 de cazuri, Spania (317.246 cazuri) si Marea Britanie (297.146 cazuri). In lume, numarul cazurilor de coronavirus confirmate a ajuns la 15,6 milioane, Statele Unite depasind pragul de 4 milioane de cazuri. De altfel, reprezentantul OMS sustine ca, in acest moment, cel mai mare focar ramane America de Nord, Centrala si de Sud, insa boala incepe sa accelereze si in Africa.

Cum se transmite, de fapt, coronavirusul prin aer si cum ne protejam

Faptul ca noul coronavirus se transmite prin aer nu reprezinta nicio noutate, insa ce presupune mai exact acest lucru? Cat timp supravietuieste virusul in aer?

Potrivit OMS, nu exista dovezi suficiente care sa arate faptul ca virusul se transmite, pur si simplu, prin aer sau aerosoli, daca nu te afli in spatii aglomerate sau daca nu intri in contact direct cu o alta persoana infectata. Nou coronavirus se transmite prin picaturile pe care o persoana infectata le genereaza atunci cand tuseste, stranuta sau vorbeste. Asadar, te poti infecta inspirand virusul daca te afli la mai putin de 1 metru de o persoana bolnava de COVID-19, in aer liber sau in spatii inchise. Tocmai din acest motiv, specialistii recomanda pastrarea distrantei de cel putin 1 metru fata de alte persoane, evitarea spatiilor aglomerate si purtarea mastii in spatiile inchise.

Dar cat rezista aceste particule in aer? Te poti imbolnavi daca ajungi in acelasi loc in care acum cateva minute bune sau chiar ore a fost o persoana infectata cu noul coronavirus? Nu exista inca dovezi clare in acest sens, specialistii explicand pe de o parte ca daca s-ar fi pus aceasta problema, probabil ca lucrurile ar fi stat mult mai rau in ceea ce priveste numarul de infectari.

Intr-o scrisoare deschisa trimisa catre OMS, un grup de 239 oameni de stiinta din 32 de tari s-au declarat ingrijorati cu privire la gradul de transmitere al COVID-19 prin aer sau aerosoli, in ciuda masurilor de distantare. Specialistii OMS nu exclud nicio posibilitate, insa sunt de parere ca astfel de dovezi trebuie centralizate si interpretate cu mare atentie si precizie, iar acestia vor continua sa sprijine acest demers.

Exista inca foarte multe necunoscute cand vine vorba de COVID-19, lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, motiv pentru care singurul lucru care ne ramane de facut este sa respectam masurile de precautie pentru a evita raspandirea acestui virus.

Purtarea mastii de protectie atat in spatii aglomerate, inchise sau slab ventilate ar trebui sa ne intre deja in reflex, la fel si pastrarea distrantei de minimum 1 metru fata de alte persoane, precum si dezinfectarea manilor. Cand mergem la birou, de asemenea este recomandata purtarea mastii de protectie, precum si aerisirea constanta a spatiului de lucru si dezinfectarea suprafetelor.

Sursa:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-ireland-who/worrying-coronavirus-trends-in-southern-europe-balkans-whos-ryan-idUSKCN24N147

https://www.theguardian.com/world/live/2020/jul/22/coronavirus-live-news-trump-urges-people-to-wear-masks-as-china-vaccine-starts-final-tests?page=with:block-5f17def88f08f2d75cbbf12f

https://www.theguardian.com/world/2020/jul/14/coronavirus-spread-airborne-transmission-covid-19-how-do-we-stay-safe


Citeste si despre:

Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus? Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus 7 metode de a preveni infectiile de tract urinar Infectiile fungice Folosirea incorecta a lentilelor de contact si infectiile oculare Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Dieta Volumetrics Tromboza de sinus cavernos Faringita gonococica Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?