Medicii au lansat Ziua Demnitatii Medicale

Actualizat: 08 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Medicii din Romania au desemnat ziua de 3 Noiembrie, o zi speciala, dedicata demitatii medicale, in raportul deopotriva dintre medici si pacienti

Zilele acestea, mai multe organizatii profesionale ale medicilor din sistemul privat si de stat, alaturi de reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania si ai Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, s-au intalnit la Filarmonica Banatul din Timisoara la prima editie a Zilei Demnitatii Medicale, pentru a dezbate problemele tensiunilor si frustrarilor din sistemul sanitar romanesc, din perspectiva medicilor dar si a pacientilor.

Astfel, din acest an, pe 3 noiembrie, medicii si pacientii au o zi dedicata raportului medical, in care se vor gasi solutii la problemele ce tin in special de comunicarea dintre cele doua parti, egalitate de sanse pentru pacienti si respect reciproc.

“Demnitatea este un simbol al umanitatii, iar aceasta zi, a demnitatii medicale, reprezinta o forma de respect atat pentru medici cat si pentru pacienti. Aceasta zi s-a nascut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici si pacienti, la care incercam sa gasim solutii fiabile, pentru a le implementa atat in sistemul sanitar de stat cat si in cel privat. Pacientii trebuie respectati la fel, indiferent de forma de organizare de stat sau de privat a spitalului, deoarece trecand peste birocratie, actul medical este doar intre medic si pacient” - a declarat Lucian Florea directorul Neuromed, initiatorul acestui proiect.

“Nu ascundem faptul ca raportul dintre medici si pacienti a devenit tot mai tensionat in ultimii ani, pe premiza disfunctionalitatilor sistemului sanitar. Cred ca prin Ziua Demnitatii Medicale deschidem un raport de comunicare continua si de informare in timp real, a situatiilor in care se afla actul medical in Romania. Avem si situatii de criza in sistem pentru care am gasit deja o serie de solutii, dar avem si povesti de succes in care comunicarea si implicarea medicilor si a pacientilor au salvat vieti in situatii limita. Intreaga manifestare a avut ca si scop definirea de ”model de succes”, exemplificat prin cateva cazuri. S-a insistat pe notiunea de demnitatea umana in contextul suferintei si al relatiei sistem – medic – pacient” - a declarat Dr. Gheorghe Borcean, VicePresedinte al Colegiului Medicilor din Romania.

“Iata o premiera pentru sistemul sanitar romanesc! Consider aceasta zi a Demnitatii Medicale, o forma de deschidere la dialog intre pacienti si medici, iar pe viitor ma astept ca dreptul la informare si opinie sa fie respectat de ambele parti, o data cu stabilirea unor reglementari de comunicare si interactionare intre medici si pacienti” - a declarat Vasile Barbu, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Deschiderea primei zile dedicate Demnitatii Medicale, a fost marcata la Timisoara cu un flashmob, o serie de intalniri si discutii pe parcursul zilei si a fost incheiata cu o gala la Filarmonica Banatul din Timisoara unde Bigg Dimm A’Band din Cluj a sustinut un concert.


Citeste si despre:

Testele genetice intra in practica medicala Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Ghid medical de abandonare a fumatului Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual Pregatirea inainte de investigatii medicale Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie