Lupta impotriva diabetului inseamna preventie si control! Campania Nationala ''Controleaza-ti Diabetul'', editia Bucuresti 2014

Actualizat: 14 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La fiecare sase secunde, in lume, o persoana isi pierde viata din cauza diabetului zaharat si a complicatiilor asociate, potrivit Federatiei Internationale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai in 2013, afectiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, sustin expertii IDF in cea de-a VI-a editie a Atlasului de Diabet.

In ceea ce priveste Romania, aproximativ doua milioane de persoane traiesc cu diabet zaharat, iar numarul celor cu prediabet depaseste cifra de trei milioane. Pentru a reduce prevalenta diabetului in tara noastra, precum si pentru a preveni instalarea complicatiilor la persoanele deja diagnosticate cu aceasta afectiune, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice continua seria actiunilor de informare si educare a populatiei cu privire la riscurile si consecintele diabetului.

Mesajele educative legate de preventia, diagnosticul precoce si controlul eficient al diabetului zaharat vor fi transmise bucurestenilor in cadrul editiei din acest an a Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul", desfasurata in perioada 14 – 15 noiembrie. Vor fi organizate numeroase activitati destinate publicului larg, care vor puncta importanta preventiei diabetului zaharat prin controlul factorilor de risc, precum si necesitatea controlului valorilor glicemice pentru prevenirea complicatiilor.

"Cresterea epidemica a numarului pacientilor cu diabet zaharat in intreaga lume, dar si in Romania, ne duce la ideea ca sunt necesare tot mai multe activitati prin care sa crestem nivelul de constientizare, in randul populatiei, asupra consecintelor serioase ale diabetului. Astfel, in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul" nu vorbim doar despre riscurile si factorii de risc in diabetul zaharat, ci si de importanta preventiei prin schimbarea stilului de viata, practicarea zilnica a minimum 30 de minute de miscare moderata, precum si atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase", a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pentru ca mesajul campaniei - "Lupta impotriva diabetului inseamna preventie si control" - sa ajunga la cat mai multi bucuresteni, acesta va fi colantat pe linia de transport in comun 123. Astfel, mesajul educativ va putea fi vazut pe arterele principale din Bucuresti, timp de o luna de zile, incepand cu prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului - 14 noiembrie.

Tot in prima zi a campaniei, fantana arteziana din Piata Universitatii va fi colorata in albastru, iar in Piata Unirii va fi desenat cu creta un cerc albastru, simbolul universal al diabetului, care va fi proiectat si pe Palatul Parlamentului. Cercul reprezinta uniunea, viata si sanatatea, iar albastrul reflecta culoarea cerului care ne uneste pe toti in lupta impotriva diabetului.

De asemenea, pe parcursul celor doua zile de campanie, vor fi organizate si o serie de activitati dedicate importantei practicarii miscarii moderate in preventia si controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul "Sport pentru tine, miscare pentru sanatatea ta", reprezentantii Clubului Sportiv Ritmica vor realiza vineri, incepand cu ora 19.00, o serie de exercitii de gimnastica in centrul comercial Afi Cotroceni, iar sambata, de la aceesi ora, membrii trupei de dans Fantastic Dance vor oferi bucurestenilor un spectacol de dans.

Importanta depistarii precoce a diabetului zaharat va fi subliniata prin derularea unei ample actiuni de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicate. Testarile vor avea loc vineri, 14 noiembrie, si sambata, 15 noiembrie, intre orele 09:00-16:00, intr-un cort special amenajat in zona Piata Unirii (intersectia dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independentei).

Pe langa activitatile adresate publicului larg, in cadrul Campaniei Nationale "Controleaza-ti Diabetul", editia Bucuresti, va avea loc si o manifestare stiintifica dedicata exclusiv profesionistilor din sanatate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice sambata, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucuresti.

Lansata in 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Nationala "Controleaza-ti Diabetul" a implicat, pana in prezent, peste 2.000 de medici diabetologi si din alte specialitati, angajati in managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfasurate. Peste 7.300 de persoane si-au testat glicemia si hemoglobina glicata in cadrul celor sase editii ale campaniei organizate pana in prezent.

A fost lansat primul imn de lupta impotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport in comun dedicate preventiei si educatiei in diabet si au fost organizate numeroase activitati centrate pe adoptarea unui stil de viata sanatos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, inaltare de zmee, gimnastica ritmica, videoproiectii dedicate preventiei diabetului zaharat, activitati de promovare a miscarii prin dans si conferinte de presa.


Citeste si despre:

Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea! Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice Lupta impotriva migrenelor Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Programul national de diabet zaharat Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Beneficiile oferite de afine Primul ajutor in cazul febrei la copii Tratamentul febrei la copii A XV- A CONFERINTA NATIONALA DE MEDICINA DE URGENTA 'Medicina de Urgenta: Summum de specializari sau supraspecializare?' Afectiuni cutanate in diabetul zaharat