Imunizarea colectiva a populatiei poate fi mortala in lipsa unui vaccin pentru COVID-19, conform OMS

Actualizat: 24 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dr. Soumya Swaminathan, seful cercetatorilor OMS, sustine ca singura modalitate de a iesi din aceasta criza de sanatate cauzata de noul coronavirus, este prin vaccinare. Strategia imunizarii colective a populatiei prin expunerea la COVID-19 a tinerilor sanatosi, care teoretic dezvolta forme usoare si medii ale bolii, ar putea fi mortala, a explicat specialistul, dand drept exemplu tari precum Suedia.

Pentru a se ajunge la o imunitate colectiva ar trebui ca cel putin 60% din populatie sa se infecteze cu noul coronavirus, sustine specialistul OMS, insa nu exista nicio garantie a faptului ca toti cei care ar contracta aceasta boala, ar dezvolta doar forme usoare sau medii. La fel cum nu exista siguranta ca cei care se vor infecta, nu vor transmite virusul persoanelor vulnerabile, cu alte probleme de sanatate.

Swaminathan sustine ca singura cale de a pune capat acestei pandemii este vaccinarea. Intrebata daca procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranta si eficienta ar putea fi accelerate, ea a mentionat ca, de obicei, un astfel de proces dureaza ani de zile si ar putea fii accelerat in 6 luni in contextul pandemic, daca datele vor fi suficient de satisfacatoare pentru organismele de reglementare.

„Viteza este importanta, dar nu poate prima in fata standardelor de siguranta si eficacitate. Un prim vaccin anti-COVID nu va fi niciodata injecatat imediat in milioane de oameni fara sa se stabili, in prealabil, daca protejeaza cu adevarat (n.r.: de noul coronavirus) si daca este suficient de sigur astfel incat sa poata fi folosit in randul populatiei”, a explicat specialistul OMS in cadrul unei conferinte de presa. „Avem multe vaccinuri candidat, ceea ce este extraordinar, pentru ca de regula rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%”, a mai adaugat aceasta.

In prezent, exista peste 200 de vaccinuri anti-coronavirus care se afla in diferite faza de testare si dezvoltare. Recent, Michael Ryan, directorul programului de urgenta OMS, a explicat ca isi pune sperante in vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford si AstraZeneca, care in urma testelor preliminare s-a demonstrat ca declanseaza un raspuns imun puternic la COVID-19.

Sursa: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-who-vaccine/who-scientist-sees-regulators-cooperating-to-speed-covid-19-vaccine-approval-idUSKCN24P0XT

https://www.theguardian.pe.ca/news/world/who-scientist-sees-regulators-cooperating-to-speed-covid-19-vaccine-approval-477112/


Citeste si despre:

Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Centura de siguranta poate salva vieti Cum iti poate salva viata consumul de avocado Variola Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) Teama de sex Intoxicatia cu monoxid de carbon Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cele mai frecvente cauze ale aparitiei abcesului dentar Vaccinarea antigripala Motive pentru o viata activa Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza Sifilisul - lues Alerta in bolile transmisibile - OMS 883