Experiment. Cat de eficiente sunt mastile din bumbac, sanitare si N95 impotriva noului coronavirus?

Actualizat: 23 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un experiment japonez, realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Tokyo a demonstrat cum pot preveni mastile chirurgicale infectarea cu noul coronavirus.

Experimentul s-a realizat cu ajutorul unui simulator de infectie cu virusul SARS-COV-2 ce consta in doua capete de manechine plasate in fata unei vitrine. In cazul primului manechin s-a folosit un spray pentru a imprastia virusul, iar pentru celalalt, un ventilator care imita respiratia umana.

Masca din panza (bumbac) a oferit o protectie de pana la 40% impotriva particulelor, in timp ce mastile chirurgicale au redus contagierea cu pana la 50%. Masca N95 a oferit o protectie de 90%.

Yoshihiro Kawaoka, seful echipei care a condus experimentul, avertizeaza ca masca nu evita complet contagierea cu noul coronavirus. Purtarea mastii trebuie insotita si de celelalte masuri de preventie, precum igiena mainilor si pastrarea distantei sociale.

https://www.japantimes.co.jp/news/2020/10/22/national/science-health/japan-masks-block-coronavirus/

Alexandru Rafila: „in 10 zile am putea ajunge la 7.000 de cazuri

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca daca numarul de infectari cu coronavirus va continua sa creasca in acest ritm, sistemul sanitar ar putea intra in colaps in maximum zece zile.

Acesta este de parere ca in zece zile am putea ajunge la 7.000 de cazuri de COVID-19 pe zi si a explicat si de ce rata cu noul coronavirus a crescut in ultima perioada.

Rafila spune ca odata cu racirea vremii si reintoarcerea la activitati de interior, transmisibilitatea a crescut. Rafila mai explica faptul ca si tinerii s-au expus inutil in ultima perioada, iar acest lucru incepe sa afecteze si persoanele varstnice.

https://www.libertatea.ro/stiri/alexandru-rafila-despre-cresterea-numarului-de-imbolnaviri-in-10-zile-am-putea-ajunge-la-7-000-de-cazuri-3186011

A fost depasit pragul de 5.000 de noi imbolnaviri!

5.028 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 35.351 teste efectuate. Bilantul COVID-19 a ajuns la 201.032, potrivit datelor publicate vineri de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul pandemiei, 144.429 de pacienti au fost declarati vindecati.

Capitala continua sa raporteze cele mai multe noi cazuri de coronavirus, respectiv 675. Judetul Timis a depasit pragul de 300 de imbolnaviri raportate in ultimele 24 de ore, urmat de Cluj - 273, Iasi - 268 si Brasov - 233.

Au fost raportate si 82 de decese (52 barbati si 30 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 de ani, 22 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 25 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 24 decese la categoria de peste 80 de ani. 81 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI, fiind atins un nou record.


Citeste si despre:

Cum si de ce trebuie sa porti masca de protectie? Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Ordin pentru aprobarea continutului minim al trusei sanitare auto Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici Sfaturi sanatoase pentru noul an