Companiile producatoare de medicamente generice au achitat taxa clawback

Actualizat: 02 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

- Producatorii de medicamente generice, in majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente taxei clawback, conform OUG nr. 104/2009, amendata prin OUG nr. 17/2012

- Taxa clawback, impreuna cu eliminarea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate si introducerea de tratamente noi fara o metodologie transparenta si obiectiva, fara suplimentarea bugetului, vor distruge producatorii de medicamente generice, majoritatea acestora avand facilitati de productie in Romania

- Sute de medicamente cu pret accesibil, utilizate de 70% din pacientii romani, risca sa dispara de pe piata

Companiile producatoare de medicamente generice, in majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente taxei clawback stabilita in baza OUG nr. 104/2009, amendata prin OUG nr. 17/2012. Sumele achitate totalizeaza aproximativ 75 milioane lei, conform datelor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).


,,In ciuda reglementarilor legale care raman ambigue, am decis sa platim aceste sume. Aceasta decizie reconfirma angajamentul companiilor membre APMGR fata de pacienti, de sistemul sanitar si, nu in ultimul rand, fata de economia Romaniei,” spune Dragos Damian, presedintele APMGR.

Companiile membre APMGR, majoritatea acestora avand facilitati de productie in Romania, atrag insa atentia ca politica autoritatilor in domeniul sanatatii le va pune in curand in situatia de a nu mai fi capabile sa sustina un asemenea efort financiar.

O taxa clawback care are un impact major asupra producatorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intentia autoritatilor de a elimina medicamentele cu preturi sub 10 RON din lista de compensate, precum si lipsa oricarei masuri de incurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producatorilor de medicamente generice si, implicit, la disparitia de pe piata a medicamentelor cu pret accesibil.


Datorita platii taxei clawback si a termenelor de rambursare de aproape un an, producatorii de medicamente generice ajung sa acopere jumatate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, desi valoarea vanzarilor de medicamente generice reprezinta doar 30% din totalul vanzarilor de medicamente in Romania.


„Din pacate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceaste teme au fost ignorate. Mai mult decat atat, noua formula dupa care se calculeaza taxa clawback, impreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care vor plati pentru un consum de care nu sunt responsabili,” spune Dragos Damian, presedintele APMGR.


Producatorii de medicamente cu preturi accesibile sunt cei mai afectati de aplicarea taxei clawback in forma actuala, aceasta incluzand si marjele distribuitorilor si farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a pretului la medicamente in Romania, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare in cazul medicamentelor generice comparativ cu cele inovatoare. Intrucat marjele practicate in acest moment reprezinta insumat 38% din pretul de raft al medicamentelor generice, producatorii de medicamente generice platesc in mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.


Excluderea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate este o masura care va restrictiona accesul la tratament pentru pacientii cronici (cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice) si pentru cei cu venituri reduse.


Conform CEGEDIM, medicamentele cu preturi sub 10 RON au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, in special de catre populatia cu venituri reduse. Medicamentele cu preturi sub 10 RON reprezinta cca 58% din antibioticele cu prescriptie medicala; 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.

Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, in timp ce cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din valoarea totala anuala a medicamentelor compensate si gratuite.


Introducerea de tratamente noi pe lista de medicamente compensate este o masura salutara, in masura in care guvernul poate asigura suplimentarea bugetului sanatatii, altfel formula actuala a taxei clawback va arunca povara acestei masuri pe producatorii de medicamente generice. „Nu vom face decat sa omoram industria locala de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei romanesti si catastrofale pentru pacienti, care nu vor mai beneficia de medicamente cu preturi accesibile,” spune Dragos Damian, presedintele APMGR.

Companiile membre ale APMGR isi reafirma disponibilitatea pentru dialog si fac din nou un apel catre Primul Ministru Victor Ponta, in dubla sa calitate de sef al guvernului si ministru interimar al sanatatii, de a accepta o discutie in care sa fie identificate solutii pentru aceste probleme.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stii despre medicamentele generice Factori care pot modifica data de expirare a medicamentelor Ceaiul verde: elixirul sanatatii! Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Combinatii periculoase de medicamente 6 greseli in administrarea medicamentelor Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala
Cere sfatul medicului ×