Cancerul intestinului gros – 9 din 10 pacienti diagnosticati ar putea fi salvati daca s-ar prezenta la medic inca de la primele simptome

Actualizat: 13 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Luna martie este Luna Internationala de Lupta impotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Liga Romana de Cancer continua, pentru al treilea an consecutiv, seria de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer si la simptomele sale, modalitatile de prevenire si diagnosticare precoce.

Ce este cancerul intestinului gros?
Intestinul gros este alcatuit din colon si rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si elimina materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale.

Prima portiune de aproximativ 1.3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solida, care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, in tara noastra. Datele privind incidenta acestei boli in Romania arata ca 10256 de romani sunt diagnosticati in fiecare an cu aceasta forma de cancer, iar 5675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Simptomele cancerului intestinului gros
Semnele si simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantitati microscopice de sange in scaun pana la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic.

Una dintre cauzele principale incriminate pentru cresterea numarului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generala a publicului.

“Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

Romania se alatura pentru al treilea an consecutiv actiunilor ce marcheaza Luna Internationala de Lupta impotriva Cancerului Intestinului Gros

Campania organizata in acest an de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer se bucura de o imagine cu un impact vizual puternic, care va fi afisata pe panouri outdoor in Bucuresti, Iasi, Brasov si Cluj, precum si pe autobuzele RATB de pe liniile: 104, 123, 330, 313 si 331. Un spot de informare va fi difuzat in luna martie pe Radio Romania Actualitati, Radio Cluj, Radio Iasi si Radio Bucuresti.

La sfarsitul lunii, in data de 30 martie, FABC si Liga Romana de Cancer vor organiza un eveniment in parcul Tineretului. in cadrul acestei actiuni, cei interesati vor putea afla direct de la medici si vedete informatii despre pericolul pe care il reprezinta cancerul intestinului gros, cat si despre simptomele si metodele de preventie si diagnosticare precoce a acestei bolii.


Citeste si despre:

Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis Mituri despre cancerul de colon Cancerul de colon - informatii generale Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Prevenirea cancerului de colon Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Importanta depistarii precoce a cancerului de colon Biopsia Cancerul de colon Perforatia gastrointestinala Cum sa ne confruntam eficient cu ocluzia intestinala Colita microscopica Top 6 probleme de sanatate la barbati