Purtarea mastii de protectie este una dintre masurile de prevenire si limitare pentru raspandirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea cauzata de noul coronavirus. Dar care este cea mai buna masca? Sunt mastile de bumbac eficiente impotriva COVID-19?
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori, una din 5 masti folosite de romani este masca fashion, din bumbac sau alte materiale care nu ofera niciun fel de protectie impotriva factorilor daunatori din exterior.
APC solicita Ministrului Sanatatii sa dispuna de indata testarea mastilor comercializate in Romania si precum si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa verifice de indata daca etichetarea acestor produse este inselatoare!
Intr-un comunicat de presa publicat pe propriul site, APC face urmatoarele precizari pentru consumatori cu privire la mastile fashion:
- sunt lavabile, reutilizabile si ajustabile;
- nu ofera protectie impotriva bacteriilor si virusurilor;
- ofera protectie doar impotriva inhalarii prafului, polenului si stropirii cu picaturi mari de saliva;
- nu protejeaza impotriva Covid-19;
- nu sunt sterile;
- nu sunt dispozitive medicale, adica nu indeplinesc cerintele standardului SR EN 14683:2019;
- nu sunt echipamente individuale de protectie, adica nu indeplinesc cerintele standardului SR EN 149:2009.
Cea mai indicata, asadar, ramane masca chirurgicala, sau medicala, care este confectionata dintr-un material special ce are in tesatura lui anumite filtre speciale pentru a nu patrunde particulele daunatoare.
Mastile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerintelor standardului SR EN 14683:2019 si sunt de trei tipuri:
- tip I la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 95%,
- tip II la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 98%,
- tip II R la care parametrul eficienta de filtrare bacteriana este mai mare sau egal cu 98% (mastile tip II R se deosebesc de cele tip II prin capacitatea acestora de a retine eventualele jeturi de fluide directionate catre acestea, precum si printr-o mai buna respiratie).
Medicul Virgil Musta: Acum va trebui sa alegem intre ce putem salva si ce nu putem salva
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara este de parere ca este nevoie de un blocaj total de doua sau trei saptamani, pentru o scadere insemnata a numarului de cazuri de COVID-19. El spune ca explozia de cazuri care va fi greu de stopat.
”Daca respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectand, incetul cu incetul ne contaminam. Acest comportement a dus la explozia de cazuri si care va fi greu de stopat. Este rau ca nu mai avem timp. in senul presiunii sitemului de sanatate. Una era sa se intample cand spitalul era gol, alta e cand spitalul e plin. Acum va trebui sa alegem intre ce putem salva si ce nu putem salva. Sa zicem ca sunt persoane care vin cu forme medii si usoare, acum ii trimitem acasa si speram sa nu evolueze sever”, a declarat Musta, potrivit Libertatea.ro.
https://www.libertatea.ro/stiri/virgil-musta-crede-ca-ar-fi-ideal-ar-fi-sa-se-blocheze-totul-cateva-saptamani-pentru-stoparea-covid-19-3177433
3.400 de noi cazuri de COVID-19. Rata de infectare in Bucuresti continua sa creasca
Alte 3.400 de noi cazuri COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 29.400 de teste. Bilantul a ajuns la 186.254, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica.
In Bucuresti au fost raportate 545 cazuri noi de COVID-19, iar rata de infectare continua sa creasca, ajungand la 3,23, fata de 3,19 cu o zi in urma. Judetul Alba intra in scenariul rosu, depasind pragul de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, cu 3,06 fiind al doilea dupa Bucuresti.
In ultimele 24 de ore, au fost raportate 65 de decese (34 barbati si 31 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese a fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 6 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 12 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 23 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 22 decese la categoria de peste 80 de ani.
61 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati si pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.266. Dintre acestea, 768 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei, 134.395 de pacienti au fost declarati vindecati.