1322 de persoane testate de glicemie in cadrul Zilei Mondiale a Diabetului, Craiova, 2011!

Actualizat: 22 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

46,9% dintre persoanele cu diabet nu isi controleaza eficient aceasta boala! Testarile au fost sustinute de compania MSD, in cadrul platformei „Impreuna pentru viata”

In perioada 13-14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, au avut loc la Craiova testari gratuite ale glicemiei si hemoglobinei glicozilate, in urma carora s-a constat ca 46,9% dintre persoanele cu diabet testate nu isi controleaza eficient aceasta boala.

Avand in vedere faptul ca prevalenta diabetului este in continua crestere la nivel mondial, realizarea periodica a testarilor de glicemie si de hemoglobina glicozilata este foarte importanta, mai ales ca aceasta afectiune este o problema majora de sanatate publica.

Importanta realizarii acestor teste a fost constientizata si de catre un numar mare de craioveni, care au venit in cortul amenajat special, pentru a-si testa glicemia. in cadrul testarilor au fost descoperite 2 persoane cu glicemia de aproape 500 mg/dl, de aproape 5 ori mai mare decat valorile normale. Pacientii au fost dusi de urgenta la spital.

In cele doua zile de testari gratuite ale glicemiei si hemoglobinei glicozilate au fost controlate 1322 de persoane. Din totalul persoanelor testate, 484 au declarat ca au diabet (36,61%), iar 838 au afirmat ca nu sufera de aceasta afectiune (63,39%).

La o analiza de glicemie a celor 838 de persoane care au declarat ca nu au diabet, a rezultat ca 29,6 dintre acestia sufera de o glicemie patologica. Dintre acestia: 3,93% au prezentat suspiciune de diabet, 4,29% au avut o alterare a glicemiei, practic o forma de prediabet, iar 21,36% au indicat o disglicemie (alterare a glicemiei a jeun).

Testul de hemoglobina glicozilata a fost efectuat la toate persoanele cu diabet declarat (484), de asemenea la toti cei cu glicemii mari nou descoperite dintre persoanele care au declarat ca nu sufera de aceasta afectiune (265).

Testul de hemoglobina glicozilata a demonstrat ca, dintre cele 484 de persoane care au declarat ca au diabet, 227 de persoane (46,9%) nu isi controleaza foarte bine diabetul, indicele hemoglobinei glicozilate fiind mai mare de 6,5%.

Pentru restul de 257 de oameni, rezultatul testului a demonstrat faptul ca 53,09% au un diabet bine echilibrat, cu un indice al hemoglobinei glicozilate mai mic de 6,5%. Acest procent este considerat de catre specialisti unul foarte bun, avand in vedere faptul ca la nivel mondial procentul este de 37%.

Testul hemoglobinei glicozilate efectuat la 265 de persoane care au declarat ca nu sufera de aceasta afectiune, a demonstrat ca mai putin de jumatate (45,66%) dintre subiecti se incadreaza in valorile normale.

Un procent de 46,03% au prezentat un risc crescut de diabet, iar 8,30% au fost diagnosticati cu diabet zaharat sigur. Se estimeaza ca 50% dintre cei cu risc crescut vor dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani, in cazul in care nu vor lua masuri de imbunatatire a stilului de viata.

Actiunea de testarea gratuita a glicemiei si hemoglobinei glicozilate a fost desfasurata de Ziua Mondiala a Diabetului, cu ajutorul companiei farmaceutice MSD, ca parte din proiectul impreuna pentru viata.

„Numarul foarte mare de persoane care au venit sa efectueze testul de glicemie si hemoglobina glicozilata a demonstrat faptul ca oamenii sunt constienti de faptul ca diabetul reprezinta o adevarata problema de sanatate publica.

Actiunea de testare si-a dorit sa traga un puternic semnal de alarma cu privire la importanta preventiei si a controlului diabetului in randul populatiei si speram ca mesajul nostru a fost auzit” a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, initiatorul evenimentului si Presedinte ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evenimentul Ziua Mondiala a Diabetului face parte din cadrul campaniei "Controleaza-ti diabetul", manifestare initiata de prof.univ.dr. Maria Mota, Presedinte al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet si Presedinte Ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Sanatatea Press Group. Evenimentul Ziua Mondiala a Diabetului a fost initiat de: Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dolj.

Partenerii stiintifici ai evenimentului au fost: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea a fost sustinuta de catre Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Dolj si Prefectura Judetului Dolj, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Directia de Sanatate Publica Dolj si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Lider in industria sanatatii, compania MSD contribuie decisiv prin actiunile sale la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei la nivel mondial. Milioane de oameni din intreaga lume, din tari dezvoltate sau in curs de dezvoltare, traiesc mai mult si beneficiaza de o calitate mult mai buna a vietii datorita, in mare parte, unor servicii medicale mult mai bune, precum si ca urmare a accesului la medicamente inovative si la vaccinuri.

In continuare ne bazam pe progresul stiintific pentru a asigura accesul global la serviciile medicale. Platforma “impreuna pentru viata” se adreseaza tuturor celor implicati in sistemul de sanatate din Romania si are ca scop principal imbunatatirea calitatii vietii prin facilitarea accesului la informatii relevante si incurajarea colaborarii intre diversele categorii socio-profesionale avand in centrul atentiei pacientul. www.impreunapentruviata.ro


Citeste si despre:

Ghidul pacientului diabetic 5 semne care anunta instalarea prediabetului Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase! Interviu cu Dr. Cristina Blot: Hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol? Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Dieta Pritikin Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) EMC - medici de familie in Programul de diabet Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie
Cere sfatul medicului ×