Afectiuni cauzate de trigliceride

Actualizat: 17 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt trigliceridele?


Probabil fiecare dintre noi a auzit macar o data de trigliceride si de faptul ca un nivel constant crescut al acestora in sange poate afecta sanatatea. Ce sunt trigliceridele? Care este legatura acestora cu diabetul zaharat si cu un grup de simptome ingrijoratoare care poarta numele de "sindrom metabolic"?
Trigliceridele reprezinta grasime. Acestea sunt forma principala in care organismul uman depoziteaza grasimea. Tesutul adipos este format din celule pline cu trigliceride. Astfel in mod normal trigliceridele nu sunt rele pentru sanatate. De fapt omul nu ar putea sa traiasca fara trigliceride, acesta fiind principala forma de stocare a energiei.

Acum o suta de ani hrana nu era atat de multa, iar omul consuma o mare cantitate de energie prin munca fizica. Astfel era important sa poata stoca energia intr-un mod eficient. Prin arderea grasimilor se obtine de doua ori mai multa energie decat din arderea proteinelor sau carbohidratilor.
Dar acum exista mai multa hrana, oamenii mananca mai mult si nu mai au atat de multa activitate fizica ca in trecut. Astfel, oamenii stocheaza semnificativ mai multa grasime decat au nevoie - sub forma de trigliceride.

Trigliceridele si diabetul

Problema trigliceridelor consta in faptul ca, desi acestea reprezinta un rezervor important de energie, cand sunt in cantitate crescuta, organismul nu poate stoca eficient acest surplus - iar uneori aceste adipocite atrag dupa ele alte celule ce pot determina probleme de sanatate. Celulele adipoase au tendinta de a atrage celule inflamatorii, care pot compromite abilitatea organismului de a folosi glucoza, crescand riscul de aparitie a diabetului.
Grasimea sub forma de trigliceride apare si in alte tesuturi, cum ar fi muschii si ficatul. Astfel aceste tesuturi vor fi impiedicate sa foloseasca in mod eficient glucoza, crescand si mai mult riscul pentru diabet.

Sindromul metabolic

Nivelul crescut de trigliceride este deseori asociat cu un grup de afectiuni numite impreuna "sindrom metabolic" - un grup de factori de risc pentru afectiunile cardiace si diabetul zaharat tip 2. Acesta include:
- obezitate, in special abdominala;
- hipertensiune arteriala;
- nivel crescut al glicemiei (prediabet sau toleranta scazuta la glucoza);
- nivele crescute de proteine inflamatorii in sange.

Nivelul crescut de trigliceride inseamna, de asemeni, si un nivel scazut de HDL-colesterol (colesterol bun, care scade riscul cardiovascular). Nu se stie exact cum HDL-colesterolul protejeaza persoana de bolile cardiace, dar o face. Iar un nivel crescut de trigliceride inseamna un nivel scazut de HDL-colesterol.
In acelasi timp, acestea pot forma un pachet combinat cu LDL-colesterol (colesterol rau) ducand la formarea de placi de aterom la nivelul arterelor inimii, crescand si mai mult riscul pentru afectiuni cardiace.

Nivelul trigliceridelor si dieta

Valoarea normala a trigliceridelor este de 150 sau mai putin.
Orice nivel care este in mod constant mai mare de atat este considerat problematic:
- de limita: 150-199
- crescut: 200-499
- foarte crescut: peste 500.

Ce se poate face daca trigliceridele sunt crescute?
Raspunsul este foarte simplu, dar pentru multi oameni este dificil de realizat: scaderea in greutate prin dieta si exercitiu fizic.
Daca persoana ar pierde 10% din greutatea corporala si ar face miscare, jumatate de ora, de 3-4 ori pe saptamana, problema ar fi pe jumatate rezolvata. Desi exista o predispozitie genetica pentru aceste probleme metabolice, acestea sunt inrautatite de supraponderabilitate.
Nu conteaza foarte mult ce mananca o persoana, cantitatea insa conteaza foarte mult. Indiferent ca va consuma doar proteine sau doar carbohidrati, daca va manca mai mult decat va arde, va produce trigliceride. Se recomanda totusi o dieta saraca in grasimi saturate, colesterol si carbohidrati simpli atunci cand se incearca o reducere a trigliceridelor.

Carbohidratii simpli se gasesc in alimente precum:
- orezul alb;
- painea alba;
- cartofi;
- paste fainoase.
Acestea sunt digerate si transformate in glucoza atat de repede ca si cum persoana ar bea suc.


Carbohidratii complecsi contin multe
fibre si sunt absorbiti mai greu.
Pot fi incercate urmatoarele alimente:
- orezul integral;
- painea din faina integrala;
- cartofii dulci;
- pastele integrale.

Daca nivelele de colesterol si trigliceride sunt foarte mari, medicul poate prescrie si medicamente pentru a le reduce. Atunci cand nivelul este foarte crescut, trigliceridele pot fi atat de periculoase incat persoana poate dezvolta alte probleme, cum ar fi pancreatita, iar medicamentele sunt absolut necesare in aceste cazuri.
Pentru prevenirea diabetului si a sindromului metabolic pacientii trebuie sa gandeasca in calorii, astfel incat sa nu ingere mai multe calorii decat consuma intr-o zi.


Citeste si despre:

Afectiunile hepatice Afectiunile pancreasului - necroza pancreatica Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Cea mai frecventa afectiune a ficatului Principalele afectiuni cardiovasculare pe intelesul tuturor Colesterolul bun vs colesterolul rau Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Teste screening recomandate femeilor Hipertensiunea arteriala la copii Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange Steatohepatita nonalcoolica (NASH) Masa corporala ideala Trigliceridele
Cere sfatul medicului ×