Smaltul este pelicula subtire care acopera dantura si care functioneaza ca o bariera in calea actiunii bacteriilor din cavitatea bucala.
Desi este un tesut foarte dur, se deterioreaza foarte usor in lipsa unei ingrijiri adecvate. Iar preventia este cea mai buna modalitate de a pastra integritatea dintilor.
Exista o serie de factori care contribuie la deteriorarea iremediabila a smaltului dintilor.
- alimentele acide, precum muraturile si citricele;
- bauturile carbogazoase, cu un continut mare de zaharuri;
- bolile digestive, precum refluxul gastroesofagian;
- bruxismul nocturn;
- clorul din apa;
- xerostomia sau "gura uscata".
Exista o serie de tehnici prin care poate fi imbunatatita starea smaltului dintilor.
Cresterea nivelului de saliva
Poate pare greu de crezut, insa saliva are un rol esential in mentinerea sanatatii dintilor. Aceasta inlatura bacteriile si mentine un nivel echilibrat de calciu in cavitatea bucala. Hidratarea este esentiala in acest caz. De asemenea, stimularea glandelor salivare se face chiar si mestecand o banala guma fara zahar.
Periajul
Una dintre metodele cele mai la indemana pentru pastrarea integritatii dintilor o reprezinta periajul dentar. Periajul trebuie realizat de doua ori pe zi, cu miscari scurte, dinspre gingie inspre varful dintilor. De asemenea, igiena trebuie sa fie si mai riguroasa in cazul persoanelor care poarta aparat dentar.
E important insa si ce pasta de dinti, dar si ce periuta este utilizata. Periuta nu trebuie sa fie nici prea dura, incat sa raneasca gingia, dar nici prea moale, fiindca in acest caz periajul devine ineficient.
Pasta de dinti trebuie sa fie imbogatita nu doar cu fluor, ci si cu staniu. Acesta din urma imbunatateste performanta fluorului, formand o bariera de protectie in jurul dintilor pentru a preveni eroziunea acizilor.
Sigilarea dentara
Sigilarea dentara se face, in general, la varste destul de fragede, odata cu aparitia dintilor definitivi. Procedura reprezinta aplicarea unui strat pe suprafata dintilor pentru a-i proteja impotriva cariilor.
Acest strat acopera santurile de pe dinti, facandu-i mult mai rezistenti la bacteriile ce duc la aparitia cariilor. Sigilarile se pun mai frecvent pe molarii de minte, care sunt mult mai predispusi la aparitia cariilor.
Procedura se aplica pe masura ce acesti dinti erup. Sigilarile se pot face si pe alti dinti care prezinta santuri sau gropite retentive pe suprafata lor.
Alimentatia
O alimentatie sanatoasa contribuie la o dantura sanatoasa. Exista anumite tipuri de alimente care influenteaza frumusetea dintilor. Printre acestea se numara:
Lactatele. Determina o secretie abundenta de saliva, iar calciul din acestea ajuta la protejarea dintilor.
Fructele. Sunt foarte importante pentru sanatatea gingiilor.
Legumele. In special cele care contin vitamina A, precum morcovii, cartofii dulci, broccoli, telina, ajuta la formarea smaltului dentar.
Alimente care contin fluor. Este vorba despre carnea de pui, cereale si fructele de mare. Fluorul continut de acestea intareste smaltul dintilor.
Ceaiul verde. Contine polifenoli, compusi antioxidanti care previn placa bacteriana.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.