De ce este importanta colaborarea dintre dentistul tau si medicul ortodont?

Actualizat: 29 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Zambetul reprezinta unitatea de masura a fericirii, iar sanatatea orala este poarta de acces catre sanatatea generala. Cu alte cuvinte, este foarte important sa avem grija de zambetul nostru pentru a ne asigura de buna functionare a organismului.

Iar preventia dentara este cea mai usoara cale pentru a ne asigura ca avem o buna sanatate orala. Asta inseamna ca nu trebuie sa uitam de controalele de specialitate la medicul dentist, efectuate cel putin o data la sase luni, sau de sedintele de profilaxie, necesare pentru indepartarea placii bacteriene si tartrului, ce pot cauza afectiuni orale serioase.

In acest fel, in cazul in care exista o problema de ordin functional sau estetic, medicul stomatolog o poate investiga clinic si radiologic, o poate monitoriza sau trata.
In functie de patologia dentara a pacientului, medicii clinicii Green Dental sunt pregatiti pentru a oferi cele mai sigure si eficiente tratamente, folosind ultimele descoperiri in tehnologia digitala.

Datorita colaborarii multidisciplinare intre specialistii in stomatologie generala, implantologie, ortodontie, estetica dentara sau endodontie, fiecare pacient al clinicii Green Dental va beneficia de un diagnostic corect si un plan de tratament personalizat si complex, in vederea obtinerii rezultatelor dorite.

De altfel, in cazul reabilitarilor orale complexe, fie ca vorbim de pacienti cu severa atrofie osoasa sau de transformari complexe ale zambetului, rezultatele cele mai bune se obtin atunci cand este implicata o intreaga echipa medicala.

Cum colaboreaza dentistul tau cu medicul ortodont

In mod cert, atunci cand alegi sa mergi la un medic stomatolog, nu te vei adresa in mod direct medicului ortodont. Practic, specialistul in stomatologie generala este cel care identifica, in prima faza, problemele dentare cu care se confrunta un pacient.

Ulterior, daca acesta descopera afectiuni de natura ortodontica, precum muscatura incorecta (probleme de ocluzie), inghesuiri dentare, dinti strambi, existenta unor spatii interdentare mari sau dinti migrati pe arcada, va recomanda un consult de specialitate efectuat de catre medicul ortodont.

In functie de afectiunile depistate, medicul ortodont va recomanda un tip de tratament ortodontic, care poate imbunatati semnificativ calitatea vietii unui pacient.

Beneficiile unui tratament modern cu aparat dentar sunt multiple:
• Durata mai scurta de tratament fata de tehnicile ortodontice utilizate in trecut
• Corectarea pe viata a anomaliilor dento-maxilare (dinti strambi, inghesuiti, malocluzii dentare)
• Tratamente discrete cu ajutorul aparatelor dentare linguale sau alignerelor transparente (precum aparatul dentar invisalign)
• Rezolvarea altor probleme de sanatate cauzate de afectiunile ortodontice (digestie, masticatie, dureri de cap)

Avand un rol atat de important, putem spune, fara sa gresim, ca a fi medic ortodont implica deopotriva stiinta si arta, pentru ca fiecare tratament este personalizat si, ca atare, necesita o abordare unica, diferita, chiar daca afectiunea este comuna mai multor pacienti.

Zambetul tau – oglinda unei colaborari eficiente intre dentist, ortodont si pacient

Colaborarea interdisciplinara dintre medicul stomatolog generalist si specialistul in ortodontie reprezinta cheia succesului unui tratament. insa, la fel de importanta este relatia medicilor cu pacientul.

Conexiunea cu pacientul

In cadrul Green Dental, un accent deosebit se pune pe relatia medicului cu pacientul. Medicul stomatolog este cel care poate influenta pacientul sa ii urmeze recomandarea de a merge la o consultatie ortodontica. Ca atare, acesta poate initia o relatie noua, la fel de solida, intre pacient si ortodont.

In mod evident, implicarea medicului dentist va fi extrem de importanta pentru pregatirea clinica a pacientului pana la momentul in care i se va monta aparatul dentar. Astfel, inainte de a incepe tratamentul ortodontic, pacientului trebuie sa-i fie tratate cariile dentare sau orice alta afectiune dentara care ar putea afecta succesul tratamentului ortodontic.

Pacientul este mereu pe primul loc

In prezent, pacientii sunt tot mai interesati de calitatea actului medical si de alegerea unei echipe multidisciplinare, supra-specializate pe care sa le gaseasca in aceeasi clinica stomatologica.

Iar acest comportament este cu atat mai vizibil atunci cand este vorba despre tratamentele complexe, cum sunt cele ortodontice, al caror succes este asigurat doar de o pregatire ireprosabila a medicului, de comunicarea interdisciplinara si de interactiunea cu pacientul.

Un medic stomatolog trebuie sa stie intotdeauna ce simte si ce vrea pacientul. si, la fel de bine, trebuie sa inteleaga cat de important este ca acesta sa beneficieze de cea mai buna ingrijire.

Relatie pe termen lung

Pentru medici este important sa cladeasca o relatie pe termen lung cu pacientul. in acest fel, se va putea asigura ca acesta respecta recomandarile pentru a avea o buna sanatate orala, va putea monitoriza rezultatele tratamentelor si va putea interveni prompt ori de cate ori va fi nevoie, cunoscand tabloul clinic in ansamblu.

In plus, fiind tratat de o echipa de medici, pacientul va fi informat, in mod periodic si din perspective diferite, de ce este importanta preventia si de ce trebuie sa acordam o importanta deosebita igienei si sanatatii orale.

In clinica Green Dental, fiecare pacient beneficiaza de expertiza unei echipe medicale supraspecializate, astfel incat sa aiba siguranta unui diagnostic corect si a unor rezultate pe masura asteptarilor.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

De ce este importanta psihoterapia ca adjuvant in unele afectiuni? De ce este important seleniul pentru organism? Ce sunt celulele stem si de ce este important rolul lor Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati? De ce este importanta hidratarea pielii? Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Sangerarea dupa actul sexual Ortodontia la adulti Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor Tratamentul ortodontic: tehnica linguala Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont?