Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont

Actualizat: 09 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ai suferit din cauza candidozei? Nu te teme, te afli intr-o companie selecta: circa 75% din populatia feminina, conform expertilor, se imbolnaveste cel putin o data in viata de aceasta afectiune. Daca iti precizam si ca jumatate din aceste persoane dezvolta episoade recurente de candidoza, deja incepem sa schitam tabloul unei probleme medicale extrem de frecvente.

Dar, asa comuna cum se dovedeste ea, candidoza nu e nici pe departe imposibil de evitat. Am adunat pentru tine, in randurile de mai jos, cateva metode de preventie a afectiunii care vor da roade. Vezi cum sa eviti aparitia candidozei, dar si cum sa o recunosti si sa descoperi daca esti predispusa la acest fenomen!

Te numeri printre persoanele cu un risc crescut de aparitie a candidozei?

Poate parea ca aceasta afectiune apare aleatoriu, alegandu-si intamplator cele 75% dintre femei care sufera de boala cel putin o data in viata. Dar, desi candidoza e o boala comuna, exista anumiti factori care faciliteaza dezvoltarea sau aparitia fenomenului de recurenta (mai multe episoade de candidoza, la intervale diferite de timp).

Iata care sunt cauzele pentru care poti ajunge sa suferi adesea de candidoza!

-esti insarcinata;

-ai diabet;

-sistemul tau imunitar e fragil sau slabit;

-iei antibiotice;

-folosesti metode de contraceptie cu doze ridicate de estrogen.

Te regasesti in oricare dintre aceste situatii? Atunci este cu atat mai important sa pui in aplicare metodele de preventie a candidozei, cat mai curand cu putinta.

Simptomele candidozei: la ce semne sa fii atenta

In general, infectiile cu Candida Albicans presupun simptome moderate si rareori ajung sa te afecteze in mod sever. Iata cateva dintre semnele care iti transmit ca este posibil sa fi contractat candidoza!

-senzatie de mancarime si iritare a vulvei si a vaginului;

-senzatie de arsura, resimtita mai ales atunci cand urinezi sau in timpul contactului sexual;

-roseata si umflare a vulvei;

-durere vaginala;

-eruptii in zona vaginului;

-secretii vaginale dense, de culoare alba, care nu au miros si prezinta consistenta si textura branzoasa;

-secretii apoase.

Desigur, lasata netratata si ignorata cu seninatate, candidoza va trece la urmatorul nivel. Iata care sunt simptomele agravarii afectiunii:

-roseata, umflare si mancarimi severe, care pot provoca fisuri sau rani;

-patru sau mai multe infectii pe parcursul unui singur an.

Nu credem ca mai e necesar sa iti spunem ca daca episoadele simple de candidoza pot fi tratate acasa, pentru formele severe e absolut obligatoriu sa consulti un medic.

Cum previi candidoza: 10 masuri care vor da randament

E mai simplu sa previi decat sa tratezi: poate ca te-ai saturat sa tot auzi acest cliseu, dar repetabilitatea sa nu il face mai putin adevarat. Metodele de preventie a candidozei au efecte notabile mai ales atunci cand te confrunti cu fenomenul recurentei.

Ce poti face pentru a te asigura ca vei castiga lupta cu Candida Albicans? Pune in practica urmatoarele sfaturi!

Poarta lenjerie din materiale naturale. Da, dantela e sexi si materialele sintetice au farmecul lor, dar tot „batranul” bumbac e alegerea de capatai cand vine vorba despre lenjerie contra candidozei. Si matasea poate fi o optiune de luat in calcul.

Spune da piesele vestimentare largi. Bacteriile adora mediile calduroase si umede, asa ca pantalonii aceia de yoga stramti sau blugii mulati le sunt prieteni la catarama.

Daca vei purta insa tinute lejere, care iti lasa pielea sa respire, candidoza poate deveni doar un cosmar demult uitat.

Schimba mereu hainele ude. Fie ca e vorba despre slipul umed dupa ce ai inotat in piscina sau de tinuta ta de gym dupa ce ai trudit la sala, asigura-te ca scapi de indata de aceste articole care prilejuiesc formarea mediului cald si ud, favorabil inmultirii bacteriilor.

Administreaza antibiotice numai la recomandarea medicului. Nu lua antibiotice „dupa ureche” oricat de tentata ai fi. De asemenea, evita sa contracarezi o simpla raceala cu aceste medicamente: antibioticele functioneaza numai impotriva infectiilor de natura bacteriana, nu si virala.

Nu face bai fierbinti. Da, stim, relaxarea in jacuzzi e un vis dupa o zi complicata, dar la fel gandesc si bacteriile daunatoare. Nu merita sa le dai castig de cauza cand sunt si alte modalitati de a te recrea.

Schimba des tampoanele, absorbantele si protejslipurile. Nu conteaza care e debitul menstrual sau cat de dese sunt secretiile tale, schimba tampoanele, absorbantele si protejslipurile dupa cateva ore. Nu astepta sa deprinda un miros neplacut!

Integreaza probioticele in alimentatia ta. Fie ca alegi sa consumi des iaurt sau kefir ori mai exoticele kombucha sau miso, important e sa te asiguri ca ai surse esentiale de probiotice la indemana. Acestea mentin echilibrul dintre bacteriile bune si rele in zona intima.

Redu consumul de zahar. Probiotice da, zahar nu! Desi nu s-a demonstrat inca stiintific ca exista o legatura intre abuzul de zahar si candidoza, expertii sunt de parere ca bacteriile rele se pot inmulti in contextul unui consum excesiv de dulce.

Nu folosi produse cu parfum si ingrediente sintetice in zona intima. Ar trebui sa renunti cu totul la compusii artificiali, nu-ti fac bine nici tie, nici mediului, dar fereste-te de ei mai ales in zona intima. Cand includ parfum, spumantele de baie, gelurile intime, produsele de igiena sau spray-urile ar trebui evitate cu tot dinadinsul.


Citeste si despre:

Candidoza vaginala Cum se trateaza corect candidoza Candidoza vaginala - cauze, semne si simptome Candidoza vaginala – simptome si diagnostic Candidoza orala Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Candidoza orala – cauze si simptome Candidoza orala - diagnostic si tratament Candidoza cutanata Candidoza esofagiana Candidoza sistemica