Ranirea traumatica a sanului poate sa fie provocata de orice lucru care distruge tesutul sanului. Cele mai intalnite raniri traumatice nu cauzeaza efecte secundare, dar printre rarele complicatii se pot include hemoragii severe.
Primul simptom acuzat in cazul de ranire accidentala este durerea. Un traumatism la nivelul sanului produce durere la impact, urmata de vanatai sau contuzii dureroase si discomfort. Este posibil sa se experimenteze si alte efecte ca sangerarea si tumefierea (umflarea) sanului cauzata de ranire sau de procesul de vindecare.
Aceste umflaturi pot speria la inceput, dar ele nu produc cancer.
O cauza frecventa este accidentul de masina. Daca persoana a purtat centura de siguranta, forta coliziunii poate sa provoace uneori traumatisme semnificative ale sanului.
Daca persoana a stat pe scaunul din fata si airbagul s-a deschis, poate sa fie lovit cu putere in piept prin umflarea pernei de aer. De asemenea, persoana se poate lovi cu pieptul de volan, de parbriz, de scaunul din fata.
Alte cauze posibile sunt abuzurile fizice, lovirile, caderile, accidentarile sportive.
Este posibil ca aceste traumatisme sa aiba efecte serioase in functie de profunzimea ranilor. De exemplu, pot fi afectate vasele de sange care transporta sangele la tesutul mamar, cum ar fi ramuri ale arterei mamare sau ale arterei axilare.
Ranirea acestor importante vase poate sa produca pana la primirea primelor ingrijiri medicale umflare si sangerare abundenta. Mai intalnite sunt afectarea mai superficiala si in mai mica masura a vaselor mici de sange, ceea ce conduce la leziuni sau vanatai de mai mica intindere si sangerari mai slabe.
O complicatie posibila, dar rara a accidentarii sanului este si ruperea sau ranirea directa a canalului mamar, care poate sa afecteze in viitor alaptarea.
Cele mai multe traumatisme ale sanului nu au urmari importante. Dar este posibil ca unele persoane sa aiba complicatii severe, cum ar fi hemoragia cauzata de distrugerea unor mari vase de sange.
Printre simptomele sangerarii abundente se enumera:
- senzatie de lesin
- tensiune arteriala scazuta
- batai rapide ale inimii
- soc provocat de pierderea de sange.
Aceste simptome necesita tratament si interventie medicala de urgenta pentru oprirea sangerarii.
Este destul de intalnita conceptia gresita ca ranirea sanului duce la cancer. Nu exista nicio cercetare care sa demonstreze vreo legatura intre traumatismele la nivelul sanului si cancer.
Unele persoane sunt speriate de tumefierea cauzata de traumatism si cred ca aceasta s-ar transforma mai tarziu in cancer. Dar leziunea poate fi cauzata de asa-numita necroza a tesutului gras.
Necroza este cicatrizarea tesutului adipos din san, ranit sau distrus. Conform American Cancer Society, necroza tesutul gras al sanului nu creste riscul de cancer la femei.
Edemul sau tumefierea tesuturilor dupa traumatism se poate datora si unui hematom.
Exista mai multe posibile riscuri si complicatii in urma traumatizarii sanului:
Necroza tesutului
Apare atunci cand corpul inlocuieste celulele tesutului gras distrus cu celule cicatrizate, care formeaza suprafete mai tari si mai umflate pe san.
Chistul uleios
Un chist uleios apare cand, in urma traumatismului, celulele grase din san mor si se secreta o substanta uleioasa, ceea ce conduce la crearea unei acumulari de lichid.
Chisturile uleioase sunt umflate pot avea culoare vanetie sau rosiatica si sunt ingrosate ca textura.
Hematomul
Apare cand vasele de sange din profunzime sunt afectate, iar sangele pe care il contin se revarsa in tesutul inconjurator.
Acumularea de sange poate sa fie blocata acolo, iar asta creeaza si umflarea tesutului. De cele mai multe ori hematoamele apar pe suprafata pielii ca niste vanatai evidente.
Poate fi dificil pentru medic sa faca diferenta intre tumora canceroasa la san si tumefactia cauzata de traumatism.
Primul pas in evaluarea tumefactiei este un examen ecografic local, mamografie, tomografie computerizata sau rezonanta magnetica.
Medicul poate sa recomande de asemenea si biopsia daca imaginile nu clarifica suficient situatia. Biopsia permite o analiza mai aprofundata asupra tesutului mamar pentru a spune mai exact daca celulele sunt sau nu canceroase.
Desi necroza tesutului gras si chisturile uleioase pot fi o complicatie a traumatismului, ele nu sunt de obicei tratate. Invinetirea si umflarea in aceste cazuri se remediaza de la sine pe masura ce trece timpul.
Hematoamele care continua sa sangereze pot necesita proceduri de drenare sau interventie chirurgicala.
Odihna si trecerea timpului sunt doua dintre cele mai bune remedii.
Alte ponturi pentru recuperarea dupa un traumatism la san sunt:
- aplicarea unei comprese cu gheata pe piept pentru 10-15 minute, in primele una-doua zile dupa accident. Asta poate reduce edemul si disconfortul.
- aplicarea de comprese calde (nu fierbinti) pe hematom. Alternativ, se poate face un dus cald.
- antiinflamatoarele, cum ar fi ibuprofen, naproxen sau acetaminofen, pot ajuta impotriva durerii. Daca durerea nu trece cu aceste medicamente fara prescriere medicala, atunci persoana afectata trebuie sa se adreseze medicului deoarece o durerea persistenta poate sa fie semnul unei afectiuni mult mai grave.
-purtarea unui sutien confortabil care totusi minimizeaza miscarile sanilor fara sa fie excesiv de restrictiv.
Persoana care a suferit traumatismul se poate adresa medicului pentru indepartarea leziunilor daca suprafata afectata continua sa cauzeze durere si disconfort.
Chiar daca exista o tumefactie la san ca urmare a unui traumatism, nu trebuie ignorata aparitia unei alte tumefieri. Daca este identificata o umflatura la san, trebuie vizitat doctorul pentru evaluare. De asemenea, medicul trebuie consultat si pentru aparitia altor simptome, cum ar fi:
- durere a sanului care se accentueaza cu timpul in loc sa treaca;
- schimbari ale aspectului pielii sanului (ingrosare, cojire, mancarime, inrosire);
- sangerari sau secretii ale mameloanelor (sfarcurilor);
- semne de infectie ca febra, roseata, fierbinteala sanului sau scurgere dintr-o leziune de la nivelul sanului;
- umflatura a sanului care nu descreste.
Persoana care se adreseaza medicului poate sa il intrebe cand ar trebui sa treaca simptomele si care ar fi recomandarile de tratament potrivite cu afectiunea sa.
Traumatismul la san poate fi o experienta dureroasa cu posibile efecte secundare, cum ar fi umflaturi sau tumefieri ale sanului. Aceste leziuni nu sunt canceroase.
Prin simpla ingrijire acasa si odihna, traumatismul la san se poate vindeca fara a produce complicatii serioase.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.