Recurenta cancerului de colon

Publicat: 25 Septembrie 2012 | Actualizat: 25 August 2020
Consultant: Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Clinica: Life Memorial Hospital

GeneralitatiCancerul de colon raspunde la tratamentul specific, mai ales daca este diagnosticat precoce, insa persoanele care au manifestat o data aceasta boala, o pot dezvolta din nou in urmatoarele luni sau la ani distanta dupa tratament.

Diagnosticul precoce al recurentei cancerului de colon creste eficacitatea tratamentului bolii. La fel de importanta este intelegerea semnelor si simptmelor de reaparitie a cancerului de colon, pentru diagnosticarea precoce.

Tipuri de recurenta


Desi medicul va poate spune cuvintele magice: v-ati vindecat de cancer, nu exista nicio garantie a acestui fapt. Atunci cand rezultatele investigatiilor denota o absenta completa a cancerului dupa tratament, inseamna ca acesta este in remisie. Remisia este un termen folosit pentru a descrie lipsa celulelor canceroase detectabile din organism, pe baza caruia unii medici considera ca o persoana este vindecata.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca atunci cand cancerul reapare, exista probabilitatea ca acesta sa nu fi fost niciodata complet eliminat sau, ca acesta sa fi fost deja raspandit in locuri indepartate care au fost nedetectate in urma testelor de screening. Recidivele cancerului de colon sunt:

Semnele si simptomele de recurenta


In urma tratamentului pentru cancer, medicul sugereaza frecvente teste de screening pentru prevenirea reaparitiei bolii. Consultatiile urmatoare se pot face la fiecare trei luni. Majoritatea cancerelor recurente se dezvolta in doi-trei ani, dupa cancerul primar.

Orice persoana isi cunoaste organismul mai bine decat altii. Daca observati vreo modificare in modul de a functiona al organismului, discutati cu medicul despre simptom. Printre semnele pe care le puteti urmari ar putea fi:

Teama de recurenta

Teama de recurenta este un factor motivator puternic pentru supravietuitorii de cancer de colon. Aceasta poate stimula schimbarea stilului de viata, poate presupune optiuni sanatoase de dieta, teste periodice de verificare, cum ar fi colonoscopia sau colonoscopia virtuala. Totusi, aceasta teama poate cuprinde si controla fiecare gand al celui care a suferit de cancer, de aceea trebuie tinuta sub control. Luati in considerare diverse metode de a mentine teama in limite normale:

Acum este momentul sa va bucurati de starea dumneavoastra de sanatate. Nu puteti prezice sau controla probabilitatile de revenire a cancerului de colon.


Email

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Cancerul de colon

Cancerul de colon si exercitiile fizice

Cancerul colorectal

De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Cancerul endometrial

Cancerul cervical - stadializare si tratament

Cancerul anal

Polipii colonici

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora