Recurenta cancerului de colon

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Georgeta Vremes
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Life Memorial Hospital

Generalitati



Cancerul de colon raspunde la tratamentul specific, mai ales daca este diagnosticat precoce, insa persoanele care au manifestat o data aceasta boala, o pot dezvolta din nou in urmatoarele luni sau la ani distanta dupa tratament.

Diagnosticul precoce al recurentei cancerului de colon creste eficacitatea tratamentului bolii. La fel de importanta este intelegerea semnelor si simptmelor de reaparitie a cancerului de colon, pentru diagnosticarea precoce.

Tipuri de recurenta


Desi medicul va poate spune cuvintele magice: v-ati vindecat de cancer, nu exista nicio garantie a acestui fapt. Atunci cand rezultatele investigatiilor denota o absenta completa a cancerului dupa tratament, inseamna ca acesta este in remisie. Remisia este un termen folosit pentru a descrie lipsa celulelor canceroase detectabile din organism, pe baza caruia unii medici considera ca o persoana este vindecata.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca atunci cand cancerul reapare, exista probabilitatea ca acesta sa nu fi fost niciodata complet eliminat sau, ca acesta sa fi fost deja raspandit in locuri indepartate care au fost nedetectate in urma testelor de screening. Recidivele cancerului de colon sunt:

Semnele si simptomele de recurenta


In urma tratamentului pentru cancer, medicul sugereaza frecvente teste de screening pentru prevenirea reaparitiei bolii. Consultatiile urmatoare se pot face la fiecare trei luni. Majoritatea cancerelor recurente se dezvolta in doi-trei ani, dupa cancerul primar.

Orice persoana isi cunoaste organismul mai bine decat altii. Daca observati vreo modificare in modul de a functiona al organismului, discutati cu medicul despre simptom. Printre semnele pe care le puteti urmari ar putea fi:

Teama de recurenta

Teama de recurenta este un factor motivator puternic pentru supravietuitorii de cancer de colon. Aceasta poate stimula schimbarea stilului de viata, poate presupune optiuni sanatoase de dieta, teste periodice de verificare, cum ar fi colonoscopia sau colonoscopia virtuala. Totusi, aceasta teama poate cuprinde si controla fiecare gand al celui care a suferit de cancer, de aceea trebuie tinuta sub control. Luati in considerare diverse metode de a mentine teama in limite normale:

Acum este momentul sa va bucurati de starea dumneavoastra de sanatate. Nu puteti prezice sau controla probabilitatile de revenire a cancerului de colon.


Citeste si despre:

Cancerul de colon Cancerul de colon si exercitiile fizice Cancerul colorectal De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese? Cancerul endometrial Cancerul cervical - stadializare si tratament Cancerul anal Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul ovarian Cancerul de vezica urinara Cancerul mamar Cancerul testicular Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii Alimente care previn cancerul de colon