Dr. Ioana Silvia Simian: “Nu exista nicio cale sanatoasa de a ne bronza!”

Actualizat: 23 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr Ioana Silvia Simian
Consultant medical:

Dr Ioana Silvia Simian
Medic primar Dermatologie-Venerologie

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr. Victor Babes

Generalitati


Caldura si umiditatea asociata temperaturilor crescute creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea infectiilor de orice fel.

In plus, expunerea necontrolata la soare ne poate pune serios sanatatea in pericol.

Despre afectiunile care se acutizeaza vara, dar si despre metodele prin care putem preveni neplacerile ne vorbeste dr. Ioana Silvia Simian, medic primar Dermatologie-Venerologie.

Cum influenteaza expunerea la soare aparitia anumitor afectiuni dermatologice?

Dr. Ioana Silvia Simian: Soarele influenteaza pe mai multe cai starea de sanatate a pielii. In primul rand, actiunea directa a radiatiei ultraviolete este implicata in arsura solara si creste riscul cancerelor cutanate.

Procesul de imbatranire cutanata este accentuat vara sub influenta ultravioletelor de tip A, care patrund profund in piele. Ultravioletele de tip B patrund superficial in piele, ele dau arsura solara si slabesc sistemul imun.

Soarele ramane cea mai mare sursa de radicali liberi (specii reactive de oxigen) care, atunci cand nu pot fi neutralizati, actioneaza negativ la nivelul informatiei genetice celulare (ADN-ului).

Tot radiatia ultravioleta este responsabila de agravarea unor afectiuni care asociaza fotosensibilitatea, de exemplu Lupus.

Caldura, umiditatea asociata temperaturilor crescute creeaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea infectiilor de orice fel.

In acelasi timp, transpiratia are rol iritativ la nivelul pielii, ceea ce explica atat agravarea acneei vulgare, a foliculitelor, cat si a diferitelor tipuri de eczema.

Tot radiatiile soarelui declanseaza o serie de reactii alergice singure sau in asociere cu produse ce ajung in contact cu pielea.

Care sunt afectiunile dermatologice care se acutizeaza vara?

Dr. Ioana Silvia Simian: Lista afectiunilor agravate sau declansate de soare este destul de lunga, multe din efectele radiatiilor ultraviolete devenind vizibile dupa ani de expunere la soare.

Exista insa si o serie de afectiuni declansate si agravate strict pe perioada sezonului cald:

Acneea estivala – transpiratia si radiatia ultravioleta au efecte negative asupra glandelor sebacee, putand genera leziuni tipice de acnee (comedoane, papule, pustule).

Acestea apar la nivelul zonelor bogate in glande sebacee precum fata, brate si torace.

Evitarea transpiratiei, folosirea protectiei solare cu texturi non-uleioase, aplicarea tratamentelor obisnuite pentru acnee sunt de ajutor.

Foliculita poate sa apara oriunde pe corp, cu exceptia palmelor si talpilor. Infectia la nivelul firelor de par da nastere unor leziuni asemanatoare cosurilor, frecvent dureroase.

Hainele stramte, folosirea piscinelor, a saunelor pe perioada verii sunt factori declansatori pentru foliculita. Schimbarea hainelor imediat ce am transpirat, purtarea unora largi de bumbac reduc riscul acestei afectiuni.

Tratamentul local antibiotic poate fi de ajutor, insa, in formale severe, mai ales cu leziuni extinse si profunde, este necesara interventia medicului.

Miliaria (sudamina) ia nastere prin obstructia glandelor prin care transpiram. Apare sub forma unor leziuni de mici dimensiuni, rosii, ce se intind mai ales la nivelul toracelui, gatului si care se diminueaza imediat ce conditiile declansatoare (caldura si transpiratie) au fost inlaturate.

Aerisiti cat mai bine pielea, purtati haine de bumbac si faceti dus cu apa la temperatura scazuta pentru a evita aparitia ei.

Piciorul de atlet e cauzat de proliferarea dermatofitilor (ciuperci).

Contactul piciorului gol cu suprafetele umede, caldura, transpiratia sunt factori favorizanti pentru acest tip de infectie.

Afectiunea se caracterizeaza prin descuamare, roseata, fisuri, maceratia tegumentelor afectate; tratamentul local antimicotic, evitarea transpiratiei si a contactului cu suprafetele umede sunt masuri ce limiteaza aparitia infectiei.

Eritrasma afecteaza zona de pliu cutanat (axilar, inghinal, submamar, spatiile interdigitale), climatul umed si cald fiind factor agravant.

In zonele de pliu apar placi de culorea rosie caramizie, bine delimitate, cu margini mai evidente, cu tendinta de extensie periferica.

Eritrasma e determinata de o bacterie rezidenta, normala a pielii care, atunci cand gaseste conditii favorabile, devine agresiva; tratamentul local antibiotic si aerisirea zonei ajuta la vindecarea afectiunii.

Fotosensibilitatea caracterizeaza pielea extrem de reactiva la soare; poate fi asociata cu aplicarea unor produse care sensibilizeaza pielea la soare (parfumuri, uleiuri, sucul unor plante).

Unele medicamente au rol fotosensibilizant (tetraciclinele, retinoinizii, amiodarona). Aceeasi sensibilitatea crescuta este intalnita in cadrul unor afectiuni precum: lupus, rozacee, sindroame genetice specifice, tulburari metabolice (porfirie).

Eruptia polimorfa la lumina apare tot la persoanele cu o sensibilitate specifica la soare, fiind caracterizata de o eruptie eritematoasa, pruriginoasa intinsa pe zonele expuse; necesita de cele mai multe ori interventia medicului.

Urticaria solara este o forma de urticarie cronica in care apar leziuni tipice, eritematoase, pruriginoase, fugace imediat dupa expunerea la ultraviolete (chiar si din sursa artificiala).

Eruptia dispare la minute, ore dupa expunere. Evitarea soarelui, tratamentul antihistaminic fac parte din masurile imediate ce pot fi luate; in forme mai severe se poate recurge la fototerapie, fotochimioterapie.

La aceasta lista, merita mentionate si o serie de afectiuni care cunosc agravare cu fiecare expunere la soare. Dincolo de aceste afectiuni relativ benigne, ramane semnalul de alarma cu privire la expunerea la soare si riscul tumorilor cutanate.

Toti nevii (alunitele) dobanditi dupa varsta copilariei sunt cauzate in principal de soare. Nu trebuie ignorat fapul ca pielea deschisa la culoare, numarul crescut de alunite, arsurile solare (usor identificabile la multe persoane prin aspectul pistruiat al spatelui) sunt factori de risc pentru cancerele cutanate.

Melasma este specifica femeilor. Apare in intervalul de varsta 20-30 de ani, sub forma unor pete maro localizate pe frunte, pometi si deasupra buzei superioare.

Pielea inchisa la culoare, sarcina, contraceptivele, afectiunile tiroidiene sunt cofactori in dezvoltarea melasmei, insa deasupra tuturor sta radiatia ultravioleta.

Melasma necesita interventie activa, dar si preventie. Leziunile vechi, cele care au pigmentul localizat in derm sunt mai rezistente la tratament.

Dintre substantele folosite in tratarea melasmei amintim: acidul azelaic, kojic, arbutina, vitamina C, hidroquinona.

Preventia presupune atat aplicarea cu constiinciozitate a cremelor de fotoprotectie cat si protectie mecanica (palarii cu boruri largi, umbrele).

Lentigo, cunoscut popular ca”pete de batranete”, se localizeaza la nivelul fetei, toracelui sau pe dosul mainilor. Desi inofensive, aceste pete trebuie sa va indrepte la medic pentru a exclude potentialul canceros.

Retinoizii, alfa-hidroxiacizii, alte produse de albire, laserul pot fi de ajutor.

Ce ar trebui sa evitam in cazul afectiunilor dermatologice acutizate vara?

Dr. Ioana Silvia Simian: Pentru majoritatea afectiunilor care apar vara, daca nu apare ameliorare dupa ce am limitat expunerea la soare, este obligatoriu sa ne adresam medicului. Spalarea si aerisirea zonei afectate, evitarea transpiratiei sunt primii pasi ce trebuie pusi in aplicare. Evitati folosirea de ceaiuri, tincturi, aplicarea de creme grase, uleiuri pentru ca puteti face mai mult rau. Lipsa interventiei terapeutice poate duce la extinderea afectiunii si creste riscul complicatiilor, mai ales infectioase.

Cum ne protejam de soare?

Dr. Ioana Silvia Simian: In primul rand trebuie cunoscut faptul ca nu exista nicio cale sanatoasa de a ne bronza. De aceea, aplicarea cremelor de fotoprotectie trebuie sa faca parte din ritualul nostru zilnic, alaturi de protectia mecanica oferita de haine, care - in cazul expunerii agresive la soare - ar trebui sa acopere o mare parte din tegument. Evitati expunerea la soare in intervalul orar 11-16.

Revenind la cremele de protectie solara, trebuie sa alegem pe acelea care au inscriptionata atat valoarea SPF-ului, cat si protectia fata de UVA.

Cand ne expunem intens soarelui, vom alege un SPF minim 30. Desi diferenta de protectie intre valoarea 30 si 50 nu este mare, vom opta pentru 50 daca avem pielea deschisa la culoare, suferim de afectiuni cauzate de soare sau de fotosensibilitate.

Pentru a fi eficace, cremele trebuie aplicate in cantitate de 2mg/cm2 cu 15-30 minute inainte de expunerea la soare pentru o absortie uniforma si reinnoite la interval de 2-3 ore; 5-6 lingurite de crema acopera intreaga suprafata corporala.

Atentie, nu ignorati niciun centimetru de piele cand trebuie sa aplicati fotoprotectia: scalpul expus, buzele, urechile, zona de antepicior.

Cremele de protectie solara au la baza filtre fizice sau chimice; cele cu filtre fizice reflecta radiatia ultravioleta si, desi sunt mai greu tolerate cosmetic, au un grad ridicat de siguranta pentru pielea sensibila, cu predispozitie atopica, pentru copii.

Cele care au la baza filtre chimice absorb radiatia ultravioleta; ele se bucura de o acceptabilitate cosmetica ridicata.

Protectia mecanica oferita de haine, umbrele are si ea un rol important; optati pentru haine cu tesatura densa (privind in soare, daca razele trec greu prin tesatura, atunci aceasta are rol protector); hainele ude nu au rol fotoprotector. Alegeti palarii cu boruri largi si umbrele generoase.

In ce situatii, expunerea la soare este benefica?

Dr. Ioana Silvia Simian: Expunerea moderata la soare are si partile ei bune. In primul rand, contribuie la mentinerea unui nivel optim al vitaminei D, cunoscuta a fi deficitara in populatia generala. Ea previne aparitia osteoporozei, reduce riscul de cancere precum cel de prostata, san sau pancreas, diabetul zaharat, scleroza multipla.

Tot soarele are rol in productia de beta-endorfine, raspunzatoare de starea de bine sau in productia de oxid nitric in piele, cu rol vasodilatator, de scadere a tensiunii arteriale.

Expunerea moderata la soare este cunoscuta ca terapeutica in ceea ce priveste afectiuni cutanate precum psoriazisul, dermatita atopica si alte tipuri de eczeme.

O expunere de 5-15 minute pe zi, cateva zile pe saptamana, ramane o optiune benefica pentru noi toti.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Eruptia cutanata cauzata de caldura Ce trebuie sa stim despre acneea neonatala? Melasma - cauze, tratament si prevenire Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta Semnele deficientei de vitamina D De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Pericole nestiute pentru sanatate atunci cand mergi la piscina Pericolul din si de la piscine. Ce boli de piele transmisibile putem lua de la bazin Cum tratezi petele pigmentare? Proceduri cosmetice : Alegerea produselor de ingrijire a tenului Modificarile pielii din timpul sarcinii