Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Institutul Regional de Oncologie, Iasi
Testiculele sau gonadele fac parte din sistemul reproductiv al barbatului. Fiecare barbat are doua testicule, localizate sub penis; ele sunt acoperite si protejate de un “sac” numit scrot. Testiculele sunt sediul producerii testosteronului si a spermei.
Factorii de risc care pot creste frecventa cancerului testicular sunt:
• Varsta: peste jumatate din cancerele testiculare apar la barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 ani. Cu toate acestea, barbatii pot dezvolta la orice varsta acest tip de neoplasm, inclusi in adolescenta sau peste 60 ani;
• Criptorhidia: testiculele se formeaza in timpu dezvoltarii fetale in zona abdominala, apoi ele coboara in scrot inainte de nastere; criptorhidismul reprezinta necoborarea unui testicul in scrot; barbatii cu aceasta afectiune au risc mai mare de a dezvolta cancer testicular; acest risc poate fi redus daca se apeleaza la interventie chirurgicala inainte de pubertate, unii medici recomandand aceasta interventie intre 6 si 15 luni pentru a reduce riscul de fertilitate.
• Istoric familial: barbatii care au rude apropiate (frati) care au suferit de cancer testicular;
• Istoric personal: barbatii care au avut cancer la un testicul au un risc crescut de a dezvolta cancer si la celalalt testicul. Studiile arata faptul ca la fiecare 100 de barbati cu cancer testicular, 2 vor dezvolta si la celalalt testicul;
• Rasa: barbatii albi sunt mai predispusi la cancer testicular decat barbatii de culoare.;
• Virusul imunodeficientei umane (HIV): barbatii cu HIV sau sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) cauzate de HIV au un risc mai mare de a dezvolta seminom (forma de cancer testicular).
Sunt doua categorii de cancer testicular:
• Seminoamele: sunt cele mai frecvente tumori testiculare, reprezentand aprox. 40% din toate tumorile, fiind frecvente cu predominanta la barbatul de 40-50 ani; acestea maresc uniform testiculul, pastrandu-i forma ovoidala;
• Non-seminoamele: acestea cuprind oricare dintre urmatoarele forme: coriocarcinom (evolutie rapid fatala), carcinom embrionar ( apare frecvent la barbatul tanar 20-30 ani, deformeaza rapid testiculul, imprimandu-i consistenta neomogena), teratom (frecvent intre 0-30ani), tumora de sac galben.
In general, non-seminoamele tind sa se dezvolte si sa se raspandeasca mai rapid decat seminoamele, dar diagnosicul promt si tratamentul corespunzator sunt foarte importante pentru ambele tipuri.
Alte tipuri de tumori testiculare sunt: tumori cu celule Leydig sau Sertoli, androblastoamele, gonadoblastoamele etc.
Aspectele clinice ale tumorilor testiculare sunt variate, punand deseori probleme de diagnostic diferential.
• Marirea de volum al unui testicul sau umflarea unei parti a unui testicul, care poate fi cat un bob de mazare sau mai mare;
• Durere sau discomfort testicular;
• Modificarea consistentei unui testicul; de exemplu, un testicul poate deveni mai ferm decat celalalt testicul;
• Dureri la nivel inghinal sau la nivelul abdomenului inferior;
• Acumularea de lichid in scrot;
• Ginecomastie (cresterea sanilor la barbati).
Cel mai adesea, cancerul testicular poate fi descoperit intr-un stadiu incipient. Multi barbati depisteaza cancerul in timp ce efectueaza o auto-examinare, sau partenerul sexual al unui barbat poate observa o schimbare ce duce la un diagnostic.
Unii medici recomanda ca barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 55 ani sa efectueze lunar o auto-examinare pentru a gasi eventuale modificari. Testele lunare de auto-examinare, efectuate dupa un dus cald, va pot ajuta sa descoperiti cancerul intr-o faza incipienta, cand este mai probabil sa fie tratat cu succes. Barbatii care observa o forfetare, duritate, marire, durere sau orice alta schimbare la nivelul unui testicul sau a ambilor, trebuie sa-si viziteze imediat medicul.
Clasificarea TNM este cea mai completa, fiind utilizata predominant in tarile europene:
• T (tumora): Cat de mare este tumora primara? Unde este localizata?
• N (nodul): Tumora se raspandeste la ganglionii limfatici a retroperitoneului?
• M (metastaze): Cancerul a metastazat in alte parti ale corpului? Daca da, unde si cat?
Mai simpla si mai accesibila practicianului este clasificarea propusa de Boden:
Stadiul I: tumora este limitata la testicul;
Stadiul II: extensie locoregionala, cu adenopatie subdiafragmatica si nici o metastaza viscerala;
Stadiul III: metastaze viscerale sau adenopatie supradiafragmatica.
Markeri tumorali serici: AFP, beta-hCG si LDH crescuti? Daca da, cat?
SX: Nivelurile markerului tumoral nu sunt disponibile sau testele nu au fost efectuate.
• S0: Nivelurile markerului tumoral sunt normale.
• S1: Cel putin 1 nivel al markerului tumoral este peste normal. LDH este mai mic de 1,5 ori limita superioara a intervalului normal, beta-hCG este mai mic de 5000 mIu / mL si / sau AFP este mai mic de 1000 ng / mL.
• S2: cel putin un nivel al markerului tumoral este substantial mai mare decat cel normal. Aceasta inseamna ca LDH este de 1,5 pana la 10 ori limita superioara a intervalului normal, beta-hCG este de 5.000 pana la 50.000 mIu / mL si / sau AFP este de 1.000 pana la 10.000 ng / mL. Nici unul dintre markerii tumorali nu este suficient de ridicat pentru a se califica drept S3 (vezi mai jos).
• S3: Cel putin 1 sau mai multe niveluri ale markerului tumoral sunt foarte ridicate. Aceasta inseamna ca LDH este de peste 10 ori limita superioara a intervalului normal, beta-hCG este mai mare de 50.000 mIu / mL si / sau AFP este mai mare de 10.000 ng / mL
Medicul dumneavoastra poate lua in considerare urmatorii factori atunci cand alege un test de diagnosticare: tipul de cancer suspectat; semne si simptome; varsta si starea medicala; rezultatele testelor medicale anterioare.
Pentru diagnostic se pot folosi: ecografie, teste sanguine (markeri tumorali), orhiectomie, CT, PET scan, biopsie.
Pentru alegerea planului de tratament corespunzator se va forma o echipa multidisciplinara, alcatuita din: medic urolog, medic oncolog, medic radiolog, medic chirurg.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.