Conf. Dr. Alina Tanase: Oboseala, febra si infectiile, cele mai frecvente semne ale cancerelor de sange

Actualizat: 28 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Transplantul de celule stem hematopoietice, sansa la viata


La fiecare 35 de secunde, la nivel mondial, o persoana este diagnosticata cu cancer de sange. Pentru multi pacienti cu cancere de sange, solutia o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.

In fiecare an, peste 80.000 de oameni din toata lumea cauta un donator compatibil de celule stem in afara familiei. Multi dintre ei nu il gasesc niciodata. In peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei. In Romania sunt 30 de pacienti care asteapta un donator potrivit.

Despre sange si despre cancerele de sange

Sangele circula prin venele si arterele noastre cu scopul de a transporta nutrienti si oxigen catre tesuturile si organele din corp. In cei aproximativ cinci litri de sange care circula prin corpul uman, sunt miliarde de celule sanguine cu functii diferite, vitale pentru viata.

Sunt trei tipuri de celule sanguine:

-rosii (eritrocite) – sunt cele mai multe si au rolul de a transporta oxigen,
-albe (leucocite) – lupta impotriva microbilor si actioneaza ca celule ale sistemului imunitar,
-trombocite – au rol in coagularea sangelui, opresc sangerarea in caz de rani.

Celulele sanguine se formeaza in maduva osoasa care se gaseste in cavitatea oaselor, de exemplu in oasele bazinului sau stern.
Unul dintre mecanismele-cheie de aparare ale organismului uman este moartea celulelor. Celulele sanguine care devin nefolositoare sau deteriorate mor si astfel protejeaza corpul de boli. De aceea, corpul trebuie sa produca multe sute de miliarde de celule sanguine noi in fiecare zi.

Toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt asa-numitele celule-mama care nu au preluat inca o functie specifica. Ele se pot multiplica singure si se pot specializa intr-o functie anume, inlocuind in acest fel celulele moarte.

Uneori insa, apar defecte in procesul natural de maturizare si de moarte a celulelor si asta duce la formarea unor celule sanguine imature sau disfunctionale, numite celule canceroase sau celule non-self. Ajunse in sistemul circulator, acestea se multiplica necontrolat, nu preiau functiile celulelor sanguine si nici nu mor in mod natural.

Tipuri de cancere de sange

Sunt trei grupe mari de cancere de sange:

-leucemii
-mieloame multiple
-limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici)

Acestea sunt principalele boli maligne hematologice. Toate au indicatie de transplant in anumite stadii de boala.

Simptome ale cancerelor de sange

„Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala si simptome legate de anemie. De asemenea, de foarte multe ori ajungem cu o boala hematologica la medic din cauza febrei sa a unei infectii, care ascunde o boala hematologica. Putem aveam sangerari sau sindroame hemoragipare pe tegumente, pe mucoase, o sangerare data de anomalii ale trombocitelor care sunt elemente ale sangelui”, aflam de la Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog si presedintele Societatii Romane de Transplant Medular.

Cum se diagnosticheaza cancerele de sange

Investigatiile necesare diagnosticarii cancerelor de sange includ: examen citologic (hemograma, examenul MO), biopsia ganglionara/ alt situs – exam histopatologic. flow citometria si immunohistochimia, citogenetica/fluorescent in situ hybridization (FISH), biologia moleculara – PCR si tehnici imagistice.

Tratamentul cancerelor de sange

Este nevoie de un tratament foarte complex care include: masuri suportive, chimioterapie, radioterapie, transplant de celule stem hematopoietice, terapie tintita cu anticorpi monoclonali, imunoterapie si terapie celulara cu CAR-T.

In fiecare an, in Romania, la 100.000 locuitori sunt diagnosticati 3 pacienti cu cancere de sange (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura solutie terapeutica o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.


Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura standardizata de tratament, care se adreseaza bolilor hematologice grave, congenitale sau dobadite, si care se efectueaza de rutina si in Romania. De cele mai multe ori, este singura optiune curativa pentru acesti pacienti, este o procedura complexa, dar care poate salva vieti. In functie de tipul si prognosticul bolii, de varsta si comorbiditatile pacientului, rata de reusita poate fi foarte diferita. Incercam impreuna cu pacientii nostri sa ajungem la un rezultat reusit pe termen lung, insa lupta este grea si de durata." spune Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte, Societatea Romana de Transplant Medular.


Cum poti deveni donator de celule stem hematopoietice

Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum inscrierea in Registrul Donatorilor se face si mai simplu, fara deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH.

”Nu trebuie decat sa intrati pe https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/, sa completati un formular cu datele personale de contact si noi va expediem acasa un kit de raclaj bucal cu instructiuni de folosire – este foarte usor sa va recoltati singuri probele si dureaza doar 5 minute. Dumneavoastra ne trimiteti kitul inapoi impreuna cu consimtamantul si un chestionar medical completate si semnate, noi facem analizele si daca totul este in regula, va anuntam ca ati devenit un potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati sa fiti contactat. Este foarte posibil sa nu va contactam niciodata, dar daca ati putea fi sansa la viata pentru cineva?” spune Dr. Aurora Dragomiristeanu, Director General, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar pentru 9 dintre acestia, donatorul a fost din Romania. Ceilalti si-au gasit perechea potrivita in Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Registrul donatorilor romani este conectat cu registrele altor 52 de tari, care impreuna numara in prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru creste sansele unui bolnav de a-si gasi donatorul compatibil.


Citeste si despre:

Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Modalitati de transmitere a infectiilor Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Febra la copii - semnal de alarma? Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Infectia cu streptococ de grup B Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Infectii ale degetelor Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana) Cancerul amigdalian, cel mai frecvent tip de cancer al orofaringelui