Ce este cancerul de prostata si ce trebuie sa stii despre acesta?
Actualizat: 29 Decembrie 2023
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
In acest articol vorbim despre cancerul de prostata ce afecteaza glanda prostatica, o parte a sistemului reproducator al barbatilor. Iti spunem ce este, cate tipuri exista, care sunt simptomele si metodele de diagnosticare, dar si cum se trateaza si daca se poate preveni.
Ce este cancerul de prostata?
Cancerul de prostata se dezvolta in prostata, o glanda mica, in forma de nuca, situata sub vezica urinara si in fata rectului la barbati. Aceasta glanda secreta un lichid care se amesteca cu sperma, mentinand-o sanatoasa pentru conceptie.
Desi cancerul de prostata este o afectiune serioasa, din fericire, majoritatea barbatilor cu aceasta patologie sunt diagnosticati inainte ca acesta sa se raspandeasca dincolo de glanda prostatica, iar tratarea in acest stadiu elimina adesea cancerul.
Tipurile de cancer de prostata
Daca o persoana este diagnosticata cu cancer de prostata, cel mai probabil este vorba de un adenocarcinom. Adenocarcinoamele se dezvolta in celulele glandelor care secreta lichid. Rareori, cancerul de prostata se formeaza din alte tipuri de celule. Tipurile mai putin frecvente de cancere de prostata includ:
- carcinoame cu celule mici;
- carcinoame cu celule de tranzitie;
- tumori neuroendocrine;
- sarcoame.
Cat de frecvent este cancerul de prostata?
Cancerul de prostata este destul de frecvent, este al doilea dupa cancerul de piele ca fiind cel mai frecvent tip de cancer ce afecteaza barbatii. Cele mai multe persoane diagnosticate cu aceasta afectiune au o viata normala, in unele cazuri, pacientii neavand nevoie de tratament.
Cauzele cancerului de prostata
Specialistii in domeniu nu sunt siguri ce determina celulele din prostata sa devina celule canceroase. Ca si in cazul cancerului in general, cancerul de prostata se formeaza atunci cand celulele se divid mai repede decat ar fi normal. In timp ce celulele normale mor in cele din urma, celulele canceroase rezista, se inmultesc si se aduna intr-o inflamatie numita tumoare. Pe masura ce acestea continua sa se inmulteasca, parti ale tumorii se pot desprinde si pot ajunge in alte parti ale corpului (metastaze).
Cancerul de prostata creste de obicei lent. Cele mai multe tumori sunt diagnosticate inainte ca afectiunea sa se fi raspandit dincolo de prostata, ceea ce il face usor de tratat in acest stadiu.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de prostata?
Cei mai comuni factori de risc includ:
- varsta: riscul creste pe masura inaintarii in varsta. Sunt mai multe sanse de a primi acest diagnostic dupa varsta de 50 de ani. Aproximativ 60% din cancerele de prostata apar la persoanele cu varsta peste 65 de ani.
- rasa si etnia: prezinta un risc mai mare persoanele de culoare sau de origine africana.
- antecedente familiale de cancer de prostata: au de doua pana la trei ori mai multe sanse de a face cancer de prostata persoanele care au in familie o ruda apropiata diagnosticata cu aceasta afectiune.
- genetica: de asemenea, prezinta un risc mai mare persoanele care au sindromul Lynch.
Alti potentiali factori de risc includ:
- fumatul;
- prostatita;
- obezitatea;
- infectiile cu transmitere sexuala;
- expunerea la anumite substante chimice.
Care sunt simptomele cancerului de prostata?
Cancerul de prostata aflat in stadiu incipient rareori provoaca simptome. Unele manifestari pot aparea pe masura ce boala avanseaza:
- nevoie frecventa, uneori urgenta, de a face pipi, mai ales noaptea;
- flux de urina slab sau flux intrerupt;
- durere sau arsura la urinare (disurie);
- pierderea controlului vezicii urinare (incontinenta urinara);
- pierderea controlului asupra intestinelor (incontinenta fecala);
- ejacularea dureroasa si disfunctia erectila;
- sange in sperma (hematospermie) sau in urina;
- dureri in zona lombara, sold sau piept.
Nu toate excrescentele din prostata sunt diagnosticate ca fiind cancer. Alte afectiuni care determina simptome asemanatoare cu cele ale cancerului de prostata includ:
- hiperplazia benigna de prostata: majoritatea barbatilor pot dezvolta hiperplazia benigna de prostata. Aceasta afectiune mareste glanda prostatica, dar nu creste riscul de cancer.
- prostatita: in cazul in care pacientul are mai putin de 50 de ani, o glanda prostatica marita este cel mai probabil prostatita. Prostatita este o afectiune benigna care provoaca inflamatie si umflaturi in glanda prostatica, infectiile bacteriene fiind o cauza frecventa..
Cum se diagnosticheaza cancerul de prostata?
Screeningurile pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de prostata. In cazul persoanelor care prezinta un risc mediu, cel mai probabil primul test de screening va fi facut la varsta de 55 de ani, insa unele persoane pot avea nevoie de un screening inaintea acestei varste daca fac parte dintr-un grup cu risc ridicat.
Screeningurile se opresc, de obicei, dupa varsta de 70 de ani. Este posibil ca unele persoane sa aiba nevoie de teste sau proceduri suplimentare daca screening-urile arata ca este posibil sa aiba cancer de prostata.
Daca medicul observa o formatiune cu o evolutie agresiva (creste rapid sau se raspandeste), este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de teste suplimentare, inclusiv de o biopsie. Iata care sunt testele de screening care pot arata daca exista semne de cancer de prostata:
- examenul rectal digital;
- test de sange pentru antigenul specific prostatic: glanda prostatica produce o proteina numita antigen specific proteic. Nivelurile ridicate ale acestui antigen pot indica prezenta cancerului. Nivelurile antigenului cresc, de asemenea, daca pacientul are afectiuni benigne, cum ar fi prostatita.
- imagistica: un RMN sau o ecografie transrectala pot arata imagini ale prostatei, inclusiv ale zonelor suspecte care pot fi cancer. Rezultatele imagisticii pot ajuta medicul sa decida daca trebuie sa efectueze o biopsie.
- biopsie: in timpul unei biopsii cu acul, medicul indeparteaza o mostra de tesut pentru a fi testata intr-un laborator pentru depistarea cancerului. O biopsie este singura modalitate sigura de a diagnostica cancerul de prostata sau de a sti cu certitudine cat de agresiv este acesta.
Cum se trateaza cancerul de prostata?
Tratamentul depinde de mai multi factori, inclusiv de starea generala de sanatate a pacientului, daca cancerul s-a raspandit si cat de repede evolueaza.
In functie de tratamentele pe care le urmeaza pacientul, este posibil ca din echipa medicala sa faca parte urologi, radio-oncologi si oncologi medicali. Majoritatea cazurilor de cancer de prostata diagnosticat in stadii incipiente pot fi vindecate cu tratament. Pacientul poate primi:
- radioterapie ca tratament independent pentru cancerul de prostata sau in combinatie cu alte tratamente. Radiatiile pot oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor.
- brahiterapia: este o forma de radioterapie interna, ce presupune plasarea unor seminte radioactive in interiorul prostatei. Aceasta abordare ucide celulele canceroase, pastrand in acelasi timp tesutul sanatos din jur.
- radioterapie cu fascicule externe: un aparat livreaza fascicule puternice de raze X direct asupra tumorii.
Medicul oncolog poate recomanda terapii sistemice daca cancerul s-a raspandit in afara glandei prostatei. Terapiile sistemice trimit substante in tot corpul pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a preveni cresterea acestora:
- terapia hormonala: hormonul testosteron stimuleaza cresterea celulelor canceroase. Terapia hormonala utilizeaza medicamente pentru a combate rolul testosteronului in alimentarea cresterii celulelor canceroase. Medicamentele actioneaza prin impiedicarea testosteronului sa ajunga la celulele canceroase sau prin reducerea nivelului de testosteron. Alternativ, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a va indeparta testiculele, astfel incat acestea sa nu mai poata produce testosteron. Aceasta operatie este o optiune pentru persoanele care nu doresc sa ia medicamente.
- chimioterapia: utilizeaza medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Pacientul poate primi chimioterapia singura sau impreuna cu terapia hormonala daca cancerul s-a raspandit dincolo de prostata.
- imunoterapie: intareste sistemul imunitar, astfel incat acesta sa fie mai capabil sa identifice si sa lupte impotriva celulelor canceroase. Medicul poate recomanda imunoterapia pentru a trata cancerul avansat sau cancerul recurent (cancer care dispare, dar apoi revine).
- terapia tintita: se concentreaza asupra modificarilor genetice care transforma celulele sanatoase in celule canceroase pentru a le impiedica sa creasca si sa se inmulteasca.
Efectele secundare ale tratamentului cancerului de prostata
Efectele secundare potentiale ale tratamentului in cazul cancerului de prostata includ:
- incontinenta: este posibil ca pacientul sa aiba scurgeri de urina atunci cand tuseste sau rade sau sa simta o nevoie urgenta de a face pipi chiar si atunci cand vezica nu este plina. Aceasta problema se amelioreaza de obicei in primele sase pana la 12 luni fara tratament.
- disfunctie erectila: interventiile chirurgicale, radiatiile si alte tratamente pot afecta nervii erectili si pot afecta capacitatea de a obtine sau de a mentine o erectie. Este posibil ca functia erectila sa fie recuperata in decurs de un an sau doi (uneori mai devreme).
- infertilitatea: tratamentele pot afecta capacitatea de a produce sau ejacula spermatozoizi, ceea ce poate duce la infertilitate. Daca pacientul isi doreste copii in viitor, poate pastra sperma intr-o banca de sperma inainte de a incepe tratamentul.
Cum se poate preveni cancerul de prostata?
Prevenirea cancerului de prostata nu este posibila. Totusi, luarea unor masuri poate reduce riscul:
- efectueaza controale regulate de depistare a prostatei. Intreaba medicul cat de des ar trebui sa faci screeningul in functie de factorii de risc.
- mentine o greutate sanatoasa: intreaba medicul ce inseamna o greutate sanatoasa pentru tine.
- fa exercitii fizice in mod regulat: se recomanda 150 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata in fiecare saptamana, sau putin mai mult de 20 de minute pe zi.
- adopta o dieta echilibrata si sanatoasa: nu exista o dieta unica pentru a preveni cancerul, dar obiceiurile alimentare bune pot imbunatati sanatatea generala. Consuma fructe, legume si cereale integrale. Evita carnea rosie si alimentele procesate.
- renunta la fumat. Evita produsele din tutun. Daca fumezi, consulta medicul in vederea unui program de renuntare la fumat.
Cancerul de prostata poate fi diagnosticat si tratat de echipele noastre multidisciplinare, alcatuite din medici MedLife bine pregatiti si cu experienta. Punem pacientii in legatura cu cei mai buni doctori in tratarea afectiunilor grave, precum cancerul de prostata, astfel incat pacientii sa beneficieze opinii formulate de experti. Fie ca este vorba despre confirmarea unui diagnostic, de tratare sau de preventie, medicii MedLife pot raspunde la intrebarile si preocuparile pacientilor.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.