Anorexia ar putea fi tratata cu hormonul fericirii

Actualizat: 17 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anorexia mentala, o tulburare alimentara aparuta pe fond psihic, ar putea fi tratata cu ajutorul oxitocinei,substanta cunoscuta si sub numele de hormonul fericirii, potrivit a doua studii noi, unul publicat in Psychoneuroendocrinology si altul, in revista PLOS ONE.

Anorexia este una dintre cele mai comune tulburari alimentare, care afecteaza in special adolescentele, iar tratarea ei necesita o abordare multidisciplinara psihiatrica (medicala), psihoterapeutica si nutritionala. Nu exista inca un tratament care sa vindece complet aceasta afectiune.

Potrivit cercetatorilor englezi, oxitocina sau hormonul fericirii ar putea deveni un tratament pentru anorexie. Acestia au realizat un experiment, in care au administrat doze de oxitocina si tratamente placebo la 31 de pacienti diagnsoticati cu anorexie si 33 de persoane sanatoase. Pacientii care primisera doze de oxitocina manifestasera imbunatatiri semnificative ale starii mentale fata de cele care fusesera tratate cu placebo.

Cercetarea noastra arata ca oxitocina reduce tendintele inconstiente ale pacientilor de a se concentra asupra mancarii, formei corpului si emotiilor negative, cum ar fi dezgustul., a declarat profesorul Youl-Ri Kim, de la Universitatea Inje.


Citeste si despre:

Serotonina, mai mult decat un simplu stimulent al fericirii 7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex 10 simptome de cancer la femei Hormonul uman de crestere (HGH): vinovat de procesul imbatranirii? Anorexia si bulimia Gusa tiroidiana Hipotiroidismul Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Va simtiti obositi tot timpul? #SUNTBINE – vorbeste, asculta - afectiunile psihologice precum Burnout-ul, anxietatea, depresia nu sunt o rusine sau o slabiciune Primul ajutor in caz de accident rutier Interactiv: Cand trebuie sa luati in considerare o interventie chirurgicala, in cazul in care aveti probleme cu spatele Hipertiroidismul Adevarul despre dependenta de zahar Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios)
Cere sfatul medicului ×