Anorexia sexuala

Actualizat: 08 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anorexia sexuala este un termen care a fost popularizat de catre expertul in probleme legate de dependenta de sex, dr. Patrick Carnes.

Acesta a folosit termenul pentru a descrie evitarea compulsiva a vietii sexuale si a aspectelor legate de relatiile sexuale, chiar daca dr. Carnes nu a fost primul care a abordat aceasta tema.

Surprinzator poate fi faptul ca dr. Patrick Carnes prezinta anorexia sexuala ca o forma de dependenta de sex. Potrivit specialistului, cuvantul anorexia (care inseamna lipsa poftei de mancare) sexuala se refera la lipsa de apetit sexual, fiind o forma de dependenta care implica evitarea compulsiva a activitatii sexuale.

Cauze

Printre cauzele care ar putea sta la baza anorexiei sexuale s-ar putea numara

- teama persistenta de intimitate, contact sexual, placere sexuala, boli cu transmitere sexuala etc.
- preocuparea pana la transformarea in obsesie fata de probleme sexuale, inclusiv de intentiile sexuale si comportamentele sexuale ale celor din jur
- atitudine rigida, negativa despre viata sexuala, dar si despre aspectul corpului
- rusine, dar si alte sentimente negative legate de propriile experiente sexuale
- comportament distructiv in scopul de a evita, limita sau opri activitatea sexuala.

Cine poate dezvolta anorexie sexuala

Anorexia sexuala poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Cel mai frecvent, anorexia sexuala este inregistrata in randul victimelor unui abuz sexual din trecut sau in randul celor care au fost afectati de respingerea sexuala. De cele mai multe ori, persoanele cu anorexie sexuala cunosc motivul dificultatilor lor de a intretine relatii sexuale. Acestea pot avea concomitent si alte vicii cum ar fi dependenta de alimente, de substante chimice, dar si alte tulburari de anxietate.

Oamenii care se identifica puternic cu grupurile culturale, sociale sau religioase care implica opresiunea sexuala, represiune sau alte abordari negative ale sexualitatii, pot fi foarte vulnerabili la evitarea obsesiva a activitatii sexuale, care caracterizeaza anorexia sexuala.

Persoanele care sufera de anorexie sexuala au avut contact sexual

Dr. Patrick Carnes descrie ca anorexicii pot fi predispusi ocazional la promiscuitate sexuala si bulimie. Un exemplu ar fi o persoana care sufera de anorexie sexuala cu exceptia situatiei in care este in stare de ebrietate. Granitele rigide ale vietii sexuale se naruie atunci cand inhibitiile dispar. In ciuda aversiunii lor penru viata sexuala, anorexicii sexuali pot fi implicati in relatii sexuale, se pot casatori, desi este probabil sa fie afectata calitatea relatiei.

Cum poate fi tratata anorexia sexuala

Desi anorexia sexuala nu este o tulburare recunoscuta, problema evitarii activitatii sexuale este destul de frecvent intalnita la multe persoane. Daca dvs. sau partenerul dvs. aveti dificultati in a va impartasi sentimentele implicate de viata sexuala sau aveti probleme si nu va puteti exprima sexual, este necesara interventia unui terapeut specializat in tratarea tulburarilor sexuale.


Citeste si despre:

Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Anorexia nervoasa Tot ce trebuie sa stim despre anorexia mentala Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate GHB Estrogenii Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Amenoreea sau lipsa menstruatiei Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni Infertilitatea de cauza feminina Pubertatea intarziata Cele mai populare uleiuri esentiale Nevroza conjugala Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena
Cere sfatul medicului ×