Grupele de sange ar putea indica riscul de cancer pancreatic, potrivit unui studiu

Publicat: 12 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care au grupa de sange 0 au un risc mic de cancer pancreatic, in timp ce acelea care au grupa B au un risc mult mai mare, potrivit unui studiu care ar putea explica cauzele unuia dintre cele mai letale tipuri de cancer, informeaza Reuters.

Fata de persoanele care au grupa de sange de tip 0, cei cu tipul A au un risc cu 32% mai mare de a face cancer pancreatic, in timp ce acelea cu grupa de sange de tip AB au un risc cu 51% mai ridicat, iar cele cu tip B un risc cu 72% mai mare.

Studiul este are la baza evaluarea datelor de sanatate a peste 100.000 de persoane, inregistrate intre 1970 si 1980. Rezultatele nu au valoare imediata pentru medici si pacienti, dar ar putea juca un rol in dezvoltarea viitoarelor metode de screening.

Descoperirea asocierii dintre tipul de sange si riscul de cancer pancreatic ofera oamenilor de stiinta noi date privind mecanismele biologice implicate in boala.

"Sunt foarte putini factori de risc cunoscuti pentru cancerul pancreatic. Studiul nostru arata ca tipul de sange, definit de o gena de pe cromozomul nr. 9, pare sa fie asociat cu riscul de dezvoltare a acestei boli", a declarat Brian Wolpin, coordonator al studiului.

Potrivit Societatatii Americane de Cancer, 34.290 de americani mor de cancer pancreatic in fiecare an, devenit a patra cauza de deces in Statele Unite. Cancerul pancreatic se raspandeste rapid in organism, nefiind detectat la majoritatea pacientilor decat intr-un stadiu avansat, cand interventia chirurgicala nu mai este posibila.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat si riscul de cancer Factori de risc in dezvoltarea cancerului Ce este cancerul gastrointestinal? Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie Alcoolul etilic Informatii esentiale despre transplantul de organe 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Litiaza biliara (calculii biliari) Bolile sistemice determinate de infectiile orale 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor Alegerea metodei contraceptive potrivite Ce se intampla la nivelul corpului si al creierului in timpul unui orgasm Care sunt beneficiile pentru sanatate ale unui masaj cu pietre calde?