Hemotoraxul sau acumularea de sange in cavitatea pleurala

Actualizat: 04 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hemotoraxul reprezinta acumularea unei cantitati de sange intre peretele toracic si plamani, adica in cavitatea pleurala. Cavitatea pleurala este alcatuita din foita pleurala si cea parietala.

Cele mai frecvente cauze ale hemotoraxului sunt reprezentate de traumatisme la nivelul cutiei toracice sau interventii chirurgicale la nivelul toracelui. Hemotoraxul poate produce o presiune prea mare asupra plamanilor, cauzand colapsul acestora.

Hemotoraxul este, adesea, asociat cu pneumotoraxul. Pneumotoraxul se refera la acumularea de aer in exces in cavitatea pleurala.

Pacientii pot prezenta diferite simptome in functie de evolutia hemotoraxului. Diagnosticarea hemotoraxului poate implica atat o examinare fizica, cat si mai multe teste de imagistica.

Tratamentul aceste afectiuni grave presupune stabilizarea pacientului daca acesta a fost ranit, eliminand tot sangele din cavitatea pleurala si oprind sursa sangerarii.

Cauze

Traumatismul toracelui reprezinta cea mai frecventa cauza a hemotoraxului si are loc atunci cand toracele persoanei afectate are un impact brusc si intens cu obiect dur.

De exemplu, atunci cand o persoana cade de la inaltime si se loveste cu toracele de asfalt sau in cazul unui accident auto, atunci cand are loc impactul dintre torace si airbag sau volan. De asemenea, plagile cauzate de injunghiere sau impuscare pot provoca hemotorax.

Hemotoraxul poate avea loc, de asemenea, si ca o complicatie a unei interventii chirurgicale majore de la nivelul inimii sau plamanilor.

Aceste leziuni pot deteriora peretele toracic, plamanii si vasele de sange importante din cavitatea toracica.

Si alte cauze pot provoca hemotorax. Anumite persoane pot fi mai expuse riscului de hemotorax, in functie de istoricul medical al acestora. Aceasta se numeste hemotorax spontan si poate afecta persoanele cu:

• Infectii pulmonare, cum ar fi tuberculoza;
• Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar;
• Embolismul pulmonar;
• Tulburari de coagulare ale sangelui, de exemplu hemofilia;
Infarctul pulmonar;
• Tumori la nivelul peretelui toracic.

Simptomatologie

Hemotoraxul prezinta unele simptome unice, care pot ajuta atat pacientii, cat si medicii sa il identifice daca semnele nu sunt evidente.

Simptomele hemotoraxului sunt:

- Dureri in piept;
- Cianoza tegumentelor;
- Tahicardie (ritm cardiac crescut);
- Scaderea tensiunii arteriale;
- Respiratie rapida, superficiala;
- Dispnee;
- Agitatie psiho-motorie;
- Anxietate.

Hemotoraxul masiv reprezinta o acumulare de sange in cavitatea pleurala mai mare de un litru. Acest lucru poate duce la soc.

Diagnosticare

Pentru diagnosticarea unui pacient cu hemotorax, medicul va efectua initial un examen clinic, in cadrul caruia, cu ajutorul unui stetoscop, va asculta plamanii pacientului.

Medicul va putea preciza daca exista lichid in cavitatea pleurala cu ajutorul stetoscopului. Alte metode de diagnostic sunt:

• Radiografia toracica: aceasta va dezvalui rapid daca exista lichid in cavitatea toracica.

• Tomografia computerizata (CT): acesta poate oferi medicilor o imagine completa a plamanilor si a cavitatii pleurale, acest lucru fiind deosebit de important in cazul prezentei unor leziuni. O scanare CT poate dezvalui cauza hemotoraxului.

• Ecografia: in situatii de urgenta, imaginile cu ultrasunete ofera o imagine rapida si eficienta a cavitatii pleurale.

Medici pot, de asemenea, sa doreasca sa recolteze o mostra de lichid pleural pentru diagnosticare.

Daca medicul suspecteaza ca o alta afectiune sta la baza hemotoraxului, cum ar fi cancerul sau tuberculoza, acesta poate recomanda si teste de sange sau alte investigatii ce pot ajuta la diagnosticare.

Tratament

Cel mai important tratament al hemotoraxului este reprezentat de evacuarea sangelui din cavitatea pleurala si oprirea sangerarii de la sursa acesteia. Medicul va evacua sangele cu ajutorul unui tub de dren, manevra numita toracotomie.

Daca o alta afectiune sta la baza hemotoraxului, medicul se va asigura ca este tratata si aceasta corespunzator. Tubul de dren va ramane introdus in cavitatea pleurala pana in momentul in care tot lichidul este evacuat.

Daca tubul de dren nu reuseste sa elimine sangele din cavitatea pleurala, deoarece acesta se poate infunda cu cheaguri de sange, pacientul va supus unei interventii chirurgicale.

Factori de risc

Hemotoraxul este de obicei rezultatul unui traumatism, acest lucru fiind dificil de prevenit. Exista insa si alte categorii de risc pentru aparitia hemotoraxului. Acestea includ:

Persoanele care sufera interventii chirurgicale majore, cum ar fi cele pe cord deschis sau transplantul pulmonar, pot avea mai multe riscuri de a face hemotorax. Aceste persoane trebuie monitorizate in timpul si dupa interventia chirurgicala pentru a observa la timp orice semn al prezentei oricarui lichid in cavitatea pleurala.

Exista un risc mai mare de hemotorax pentru cei care practica sporturi, cum ar fi: fotbalul american, artele martiale sau boxul. Sunt vizati cei care participa la activitati sportive care pot provoca un impact puternic, repetitiv asupra cavitatii toracice.

Complicatii

Complicatiile hemotoraxului sunt reprezentate de:

• Probleme pulmonare: presiunea sangelui din torace poate duce la colapsul plamanilor. Acest lucru poate duce la insuficienta respiratorie si deces;

• Infectie: hemotoraxul netratat poate provoca o infectie la nivelul plamanilor, pleurei sau al lichidului pleural;

• Fibrotorax: membranele pleurale si tesutul pulmonar sunt mai predispuse la cicatrizare in urma unui hemotorax. In timp, acest lucru poate duce la fibroza;

In cazurile severe, complicatiile pot necesita interventii chirurgicale suplimentare sau asistenta medicala.

In cazul in care sangele ramane pentru o perioada mai lunga in cavitatea pleurala, acesta se poate coagula si poate fi dificil sa fie eliminat prin tub de dren. Sangele care a ramas prea mult in cavitatea pleurala poate, de asemenea, sa se infecteze.

Transformarea in puroi a sangelui se numeste empiem. Empiemul netratat poate duce la septicemie. Sepsisul poate fi fatal daca nu este tratat de urgenta.

Din cauza pierderii masive de sange, pacientul poate intra in soc. Socul cauzat de pierderea de sange se numeste soc hipovolemic. Intrarea in soc hipovolemic poate provoca leziuni pe termen lung sau permanente organelor vitale, cum ar fi inima, plamanii sau chiar creierul.

Prognostic

Hemotoraxul poate fi o afectiune grava care poate pune viata pacientului in pericol, daca este lasata netratata. In cazul in care pacientul a primit un diagnostic si asistenta medicala la timp, tratamentul va da randament.

Orice persoana care a suferit un traumatism toracic trebuie sa fie consultata pentru hemotorax. Simptomele hemotoraxului necesita asistenta medicala imediata. In cazul in care tratamentul este aplicat la timp, complicatiile hemotoraxului vor fi reduse.

Recuperarea depinde de cat de bine raspunde pacientul la tratament si de cat timp este necesar pentru ca sangele sa fie eliminat din cavitatea pleurala.


Citeste si despre:

Cum se poate ajunge la plaman perforat (pneumotorax)? Exacerbarile astmului Informatii esentiale despre biopsia hepatica Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Dificultatile de respiratie Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Perforatia esofagiana Stenoza subglotica la copii Pneumonia congenitala Spirometria Endoscopia bronsica Durerea toracica - tratament
Cere sfatul medicului ×