De ce nu reusiti sa scapati de tuse

Actualizat: 30 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tusea este o reactie naturala a corpului in fata iritatiilor instalate oriunde de la nivelul faringelui si pana la plamani.

Aceasta poate fi impartita in doua categorii tusea acuta autolimitativa (ce dureaza mai putin de 3 saptamani) si tusea cronica (persista mai mult de 8 saptamani).

Al doilea tip de tuse apare, potrivit statisticilor medicale, la 10%-20% dintre adulti si poate avea numeroase cauze care se ascund in spatele simptomelor neplacute.

Cauzele tusei persistente

Reflexul de tuse este stimulat de schimbarile mecanice sau inflamatorii de la nivelul cailor respiratorii.

Nervul vag transmite informatia aparitiei iritatiilor in sistemul respirator catre centrul de tuse localizat in trunchiul cerebral.

Tusea persistenta este deseori asociata cu hiperactivitea bronsica, situatie in care simptomele persista chiar si in absenta factorului care a declansat tusea initial.

Fenomenul apare de regula in cazul persoanelor care sufera de astm sau de boli pulmonare obstructive cronice.

Tusea cronica se mai poate instala si din alte cauze, care nu tin de existenta unei afectiuni respiratorii specifice.

Daca nu reusiti sa scapati de tuse, motivele posibile de mai jos va pot ajuta sa depistati factorii care va alimenteaza acest simptom suparator, mai ales in timpul noptii, cand va afecteaza capacitatea de odihna.

Iritatiile cailor respiratorii

In urma unei raceli, gripe sau unei alte infectii virale, caile respiratorii raman iritate. Astfel, daca celelalte simptome ale bolii dispar dupa cateva zile de tratament, tusea poate sa persiste saptamani intregi, chiar si luni, din cauza inflamatiei si hipersensibilitatii pasajelor respiratorii.

Stresul

Stresul este un dusman atroce al sistemului imunitar, fiind un factor cunoscut de intarziere a vindecarii in cazul gripei si al racelii.

De vina este nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului, care creste amploarea inflamatiilor in organism si accentueaza astfel tusea.

Prin urmare, este foarte important sa va relaxati mai multi in perioadele in care nu va simtiti bine si tusiti, sa va odihniti cel putin 7-8 in fiecare noapte si sa evitati circumstantele care va expun factorilor de stres.

Hidratarea insuficienta

Tusea persistenta mai poate fi cauzata de mucusul intarit din caile respiratorii, care trebuie sa fie fluidificat in timpul unei raceli sau gripe.

Cea mai importanta cale de a face acest lucru este sa consumati multe lichide, sub forma apei, sucului si a supelor dietetice.

Evitati alcoolul si bauturile pe baza de cofeina, intrucat va pot deshidrata suplimentar, accentuand tusea.

Un spray nazal cu solutie salina va poate ajuta, de asemenea, sa fluidificati mucozitatile vascoase de la nivelul aparatului respirator si, implicit, sa scapati de tusea persistenta.

Probleme de sanatate diverse

In lista cauzelor tusei persiste se inscriu multe probleme de sanatate, de la astm si alergii, pana la refluxul de acid gastric si apneea obstructiva.

Consultati medicul specialist daca aveti urmatoarele simptome ce pot trada afectiuni nediagnosticate care va pot cauza tusea cronica:

- regurgitare;

- arsuri stomacale;

- eructatii;

- insomnie;

- respiratie zgomotoasa in timpul somnului;

- senzatii de sufocare in timpul noptii;

- treziri repetate in timpul noptii;

- somnolenta accentuata in timpul zilei.

Folosirea excesiva a decongestionantelor nazale

Cand sunt folosite mai mult de trei ori pe zi, peste trei zile consecutiv, decongestionantele nazale pot face mai mult rau decat bine in tratarea unei infectii respiratorii.

Utilizarea lor abuziva produce umflarea membranelor respiratorii, care agraveaza congestia, secretiile postanazale si, implicit, tusea.

Respectati indicatiile de pe prospectul medical al acestor spray-uri si tineti cont si de faptul ca ele pot produce dependenta in conditiile abuzului in folosire.

Aerul prea uscat sau prea umed

In timpul sezonului rece, aerul din interior poate fi extrem de uscat, din cauza instalatiilor de incalzire.

Acesta afecteaza sistemul respirator si favorizeaza instalarea tusei, prin iritatiile pe care le produce cailor respiratorii.

Pe de alta parte, nici umiditatea crescuta din atmosfera nu este benefica respiratiei, deoarece poate declansa simptomele astmului sau poate crea mediul propice de dezvoltare a acarienilor si mucegaiului, doi alergeni deseori responsabili cu instalarea tusei cronice.

Indiferent de anotimp, incercati sa pastrati umiditatea aerului din casa la un nivel de 40% - 50%, astfel incat sa va mentineti sanatatea sistemului respirator.

Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arteriala

Unul din cinci pacienti cu hipertensiune arteriala dezvolta o tuse cronica, uscata, ca efect secundar al tratamentului medicamentos prescris pentru tratarea acestei afectiuni.

Daca suspectati ca medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale arteriale v-ar putea cauza tusea persistenta, solicitati medicului o inlocuire a substantelor active administrate, cu atat mai mult cu cat exista si o gama variata de alternative:

- ramipril;
- captopril;
- benazepril;
- lisinopril;
- enalapril;

Infectiile bacteriene

O raceala comuna poate cauza o vulnerabilitate periculoasa la nivelui cailor respiratorii, lasandu-le inflamate si iritate.

Daca aveti nesansa de a contacta o bacterie in aceste conditii, aceasta poate cauza infectii sinusale, bronsita sau chiar pneumonie, toate insotite de tuse puternica.

De altfel, medicii spun ca tusea cronica, acompaniata de dureri si febra, anunta de cele mai multe ori o infectie bacteriana.

Consultati de urgenta medicul, intrucat este posibil sa fie nevoie de un tratament cu antibiotice.

Cauze diverse

Tusea cronica mai poate avea si alte cauze specifice, intalnite in cazuri izolate.

Acestea pot fi:

- fumatul;

- poluarea;

- expunerea profesionala la agenti iritanti;

- boli pulmonare parenchimatoase (fibroza pulmonara interstitiala, emfizem sau sarcoidoza);

- tumori (cancer pulmonar, carcinom metastatic, limfom, tumori mediastinale sau tumori benigne);

- corp strain in caile respiratorii;

- aritmii;

- deficientele in vitamina B12;


Citeste si despre:

Ce se ascunde in spatele tusei cronice Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva Bronhopneumopatia obstructiva cronica Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Tipuri de tuse pe care nu trebuie sa le ignori Recomandari pentru a scapa de tusea persistenta sau recurenta Bronsiectazia - afectiunea cronica a sistemului respirator Remedii pentru tusea nocturna si un somn mai bun Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate