Sindromul de hipermotilitate intestinala

Actualizat: 18 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este motilitatea gastrointestinala


Motilitatea gastrointestinala reprezinta procesul ce asigura traseul alimentelor prin tractul digestiv, de la cavitatea bucala pana la rect. Miscarile ce asigura motilitatea sunt contractiile peristaltice, realizate de catre musculatura gastro-intestinala. Miscarilor gastro-intestinale li se alatura sucurile digestive, ce realizeaza procesul de digestie.

In prezenta tulburarilor de motilitate gastrointestinala, acest proces se intampla mai lent sau mai rapid decat in mod normal. Astfel alimentele nu sunt digerate si transportate corespunzator.

Hipomotilitatea intestinala reprezinta scaderea vitezei si fortei contractiilor peristaltice, ceea ce duce la acumularea alimentelor, digerate si nedigerate, in tractul gastrointestinal. Procesul duce la constipatie acuta sau cronica.

Hipermotilitatea, pe de alta parte, reprezinta miscari peristaltice rapide, exagerate, ce nu permit stationarea alimentelor in tractul gastrointestinal. In acest context poate aparea diareea cronica, ca si simptom principal. De asemenea, pacientii cu hipermotilitate intestinala vor avea mereu senzatia de foame, de satietate incompleta, din cauza golirii prea rapide a stomacului si intestinului.

Semne si simptome

Principalul simptom al hipermotilitatii intestinale este diareea. Diareea este un simptom digestiv, manifestat prin scaune moi, apoase si dese. Desi multe persoane experimenteaza diareea la un moment dat, atunci cand este constanta, poate fi consecinta hipermotilitatii intestinale. De regula, diareea dureaza peste 2 saptamani atunci cand este vorba de o afectiune gastrointestinala, ce implica hipermotilitate.

Asociat diareei, hipermotilitatea intestinala poate da simptome precum durerile abdominale cu caracter de crampa, greata, fatigabilitate si tulburari de concentrare. Ultimele doua apar din cauza deshidratarii si pierderii de electroliti, vitamine si minerale, prin diareea de lunga durata.

Cauze

Intrucat poate duce la probleme mai serioase, este important sa gasim cauza diareei si sa tratam orice afectiune de fond ce poate fi cauzatoare.

Dintre bolile digestive ce implica hipermotilitate, bolile inflamatorii intestinale precum boala Chron si Colita ulcerativa, sunt foarte comune. Acestea duc la formarea unor scaune moi, apoase, uneori cu sange, din cauza inflamatiei. In urma unui examen coprologic, se pot descoperi celule sanguine in scaun, dar si tesut gras, ce orienteaza diagnosticul spre o afectiune pancreatica.

Dieta zilnica poate influenta aparitia diareei cronice. Anumite ingrediente alimentare pot accentua hipermotilitatea intestinala, precum laptele si derivatele din lapte si indulcitorii artificiali sau naturali.

Alte cauze ale diareei cronice, asociate hipermotilitatii intestinale, includ:
• Medicamente: antibiotice, antiacide, antiinflamatoare non-steroidiene
• Diabet zaharat
• Intoleranta la gluten (boala celiaca)
• Consumul crescut de alcool

Metode de diagnostic

In urma unei discutii cu medicul, acesta trebuie sa afle toate detaliile cu privire la frecventa si consistenta scaunelor. In mod tipic, veti da o proba de scaun si o proba de sange, pentru examen corpologic si analize de sange. Daca in urma examenului coprologic nu poate fi identificata cauza diareei, medicul poate face o ecografie abdominala, pentru a evidentia o cauza organica. Mai departe, acesta poate recomanda efectuarea unei colonoscopii pentru a examina intestinul gros.

Odata stabilit sindromul de hipermotilitate intestinala, acesta poate avea o cauza organica sau poate fi de natura functionala, din cauza inflamatiei. Uneori, cauza hipermotilitatii si astfel a diareei este necunoscuta. Daca sunt excluse toate celelalte cauze posibile, medicul poate pune diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, o afectiune idiopatica, functionala, ce se manifesta prin hipermotilitate si diaree prelungita declansata usor, dar si prin durere abdominala, greata si balonare. Sindromul de intestin iritabil poate fi o afectiune cronica, dar nu duce la afectarea organica, structurala, a colonului.

Optiuni de tratament

Medicamentele antidiareice pot ameliora frecventa scaunelor si disconfortul abdominal, insa acestea nu sunt o optiune de tratament pe termen lung.

Tratamentul hipermotilitatii gastrointestinale, si astfel a diareei, depinde de cauza acesteia. De exemplu, daca sunteti diagnosticat cu boala Chron, colita ulcerativa, pancreatita sau boala celiaca, medicul specialist gastroenterolog va va prezenta optiunile de tratament. Tratamentul poate include medicamente corticosteroide, imunosupresoare si analgezice usoare, precum si recomandari in ceea ce priveste dieta zilnica.

Prin tratarea cauzei, diareea se va ameliora si in final, poate disparea. Astfel nu veti mai resimti efectele hipermotilitatii intestinale in mod constant.

Tratament medicamentos

In cazul in care diareea cronica este cauzata de o infectie bacteriana sau parazitara, medicul va prescrise tratament antibiotic. De asemenea, medicamentele analgezice minore, precum medicamentele ce contin codeina, pot usura disconfortul si crampele abdominale. Medicamentele se vor prescrie doar pentru o perioada limitata de timp, pentru a evita efectele adverse precum toleranta si dependenta.

In plus fata de medicamentele prescrise de catre medic, pot fi eficiente suplimentele cu probiotic, pentru intarirea microbiomului si favorizarea digestiei.

Stil de viata si dieta

Ca si in cazul oricarei afectiuni digestive, pacientii cu hipermotilitate intestinala trebuie sa tina cont si de aspecte ce tin de dieta, nutritie si stil de viata in general. Medicul va poate face recomandari in acest sens, precum urmarirea intr-un jurnal a tuturor meselor si a influentei acestora asupra diareei. Astfel puteti identifica un aliment sau o categorie de alimente ce declanseaza sau inrautatesc hipermotilitatea. Cele mai frecvente astfel de alimente sunt glutenul, lactatele si indulcitorii artificiali.

Modificarile de viata ce pot ajuta la vindecarea diareei cronice, includ:
• Evitarea cofeinei si a alcoolului
• Consumul de alimente sarace in fibre alimentare
• Consumul crescut de lichide, pentru a evita deshidratarea
• Controlul portiilor alimentare
• Evitarea glutenului, in cazul pacientilor cu intoleranta
• Identificarea carentelor vitaminice si corectarea lor

Concluzie

Sindromul de hipermotilitate intestinala este prezent in numeroase boli digestive, organice sau functionale. Acesta se manifesta prin diaree cronica si alte simptome specifice asociate, si apare prin contractii musculare intestinale exagerate. Desi exista tratament simptomatic pentru hipermotilitate si diaree, acesta nu este eficient pe termen lung. Astfel, discutati cu medicul despre episoadele diareice si asigurati-va ca tratati cauza de fond, in primul rand.

Bibliografie:
https://aboutgimotility.org/learn-about-gi-motility/disorders-of-the-large-intestine/
https://www.healthline.com/health/diarrhea/chronic-diarrhea#Treatment


Citeste si despre:

Dereglarile gastrointestinale Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastrointestinal Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Gastrostoma si Colostoma Distensia abdominala brusca sau severa Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Esentialul despre gastrita Polineuropatia cronica inflamatorie Dispepsia sau indigestia Alimente care determina constipatia Constipatia la copil Constipatia la copiii mai mari de 12 ani
Cere sfatul medicului ×