Importanta enzimelor digestive pentru sanatate

Actualizat: 06 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


„Esti ceea ce mananci” este o expresie care are nevoie de o actualizare, caci, adevarul este ca „esti ceea ce digeri”.

In mod surprinzator, inca se fac descoperiri remarcabile despre cum functioneaza cu adevarat sistemul nostru digestiv.

Astfel, in prezent stim ca o categorie foarte mare de afectiuni pornesc de la nivelul sistemului digestiv.

Cauza majora a acestor afectiuni este malabsorbtia nutrientilor determinata de un deficit de enzime digestive.

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele digestive sunt molecule proteice specializate, eseniale procesului de digestie, care au rolul de a transforma alimentele pe care le consumam in nutrienti.

Organismul are nevoie de acesti nutrienti pentru productia de energie, procesul de crestere si pentru regenerarea celulara.

Majoritatea enzimelor digestive sunt produse de pancreas.

Dar, si cavitatea bucala, ficatul, vezica biliara, intestinul subtire, stomacul si colonul secreta la randul lor enzime specifice pentru a completa procesul de digestie.

Enzimele se pot clasifica in functie de:

- Nutrientii pe care ii descompun: proteazele descompun proteinele, amilaza descompune amidonul, etc.

- Locul unde actioneaza: in stomac sau in intestin

- Provenienta: enzime proprii, secretate de organism sau enzime preluate din alimente, ex. Bromelaina

Tipuri de enzime digestive

Amilaza – se gaseste in saliva si in sucurile pancreatice.

Amilaza descompune moleculele mari de amidon.

Amilaza este necesara pentru a descompune carbohidratii, amidonul si zaharurile care se gasesc in toate alimentele de origine vegetala: cartofi, fructe, legume, cereale etc.

Lipaza – Este produsa de pancreas si se secreta in intestinul subtire. Aici se amesteca cu bila pentru a digera grasimile si trigliceridele in acizi grasi.

Lipaza este necesara pentru digestie alimentelor bogate in grasimi: produse lactate, alune, nuci, uleiuri, oua sau carne.

Proteaza – Este produsa de stomac, intestine si pancreas.

Proteaza transforma proteinele in peptide, compusi cu molecula mai mica, iar peptidele, in aminoacizi.

Proteaza este necesara pentru digestia proteinelor care din alimente precum: lapte, carne, oua, peste sau fructe de mare.

Celulaza – Ajuta la digestia alimentelor bogate in fibre cum ar fi broccoli, asparagus, fasole, alimente care pot cauza balonare sau flatulena.

Lactaza - Descompune lactoza, enzima specifica produselor lactate. Astfel, lactaza este necesara pentru a descompune produsele lactate: lapte, branzeturi, iaurt, smantana etc.

Alte enzime digestive la fel de importante mai sunt: Glucoamilaza, Pectinaza, Alfa-galactozidaza, Beta-glucanaza, Hemicelulaza. impreuna, toate aceste enzime, asigura digestia completa a alimentelor si absorbtia benefica a nutrientilor.

Cum functioneaza enzimele digestive?

Digestia este un proces complex care incepe inca din cavitatea bucala cand mestecam alimentele, atunci se elibereaza enzime in saliva. Activitatea enzimelor continua in stomac si intestine prin fluidele gastrointestinale.

Aici, fiecare enzima actioneaza asupra anumitor tipuri de nutrieni (grasimi, carbohidrati sau proteine).

Enzimele digestive nu sunt doar benefice, ele sunt esentiale.

Prin activitatea lor alimentele sunt descompuse in compusi mai mici, cum ar fi amino acizi, acizi grasi, colesterol, zaharuri simple sau acizi nucleici (necesari pentru formarea ADN-ului).

Acesti nutrienti sunt la randul lor utilizati in multiple procese biochimice din corp eseniale pentru functionarea integrala a organismului.

Importanta enzimelor pentru sanatate

Enzimele sunt catalizatori care determina reactii biochimice. Cu alte cuvinte, ele asista, declanseaza si accelereaza anumite reactiile biochimice din corp .

Fara ele, unele reactii nu ar putea avea loc deloc. Iata un cateva activitati in corpul are nevoie de enzime pentru:

- Productia de energie

- Absorbtia oxigenului

- Combaterea infectiilor

- Vindecarea ranilor

- Reducerea inflamatiei

- Functionalitatea ADN/ARN

- Livrarea nutrientilor in celule

- Eliminarea toxinelor

- Dizolvarea cheagurilor de sange

- Reglarea colesterolului si a trigliceridelor

- Reglarea secretiilor hormonale

- Reglarea impulsurilor nervoase

- Incetinirea proceselor de imbatranire

Simptome ale deficitului enzimatic:

Pe parcursul vietii, cantitatea de enzime produsa de organism poate varia in functie de varsta, de anumite afectiuni sau de consumul a prea putine alimente crude, negatite.

Drept urmare alimentele consumate nu mai sunt digerate bine, iar organismul este privat de nutrienti esentiali.

Principalele simptome ale deficitului enzimatic

- Balonare dupa masa

- Flatulenta

- Dureri abdominale, spasme

- Senzatia de „prea plin”

- Alimente nedigerate in scaun

- Intoleranta la lactoza

- Boala celiaca

- Pancreatita cronica

- Afectiuni dermatologice

- Obezitate

- Alergii

- Afectiuni biliare sau hepatice

Super Enzime Digestive! Super digestie! Super stare de bine!

Super Enzime Digestive este benefic pentru o digestie buna si completa, absorbtia corecta a nutrientilor din alimente, pentru a reduce starile de balonare, flatulenta si spasmele abdominale, pentru a asigura buna functionare a procesele de detoxifiere ale organismului.

Super Enzime Digestive, se poate achizitiona la un pret avantajos de pe shop-ul nostru online www.herbagetica.ro sau din magazine naturiste si farmacii partenere.

Super Enzime Digestive are formula complexa cu 10 enzime digestive naturale, vegane, 4 extracte fitoterapice si un prebiotic. Complexitatea acestui produs si calitatea superioara a extractelor asigura digestia completa a alimentelor si asimilarea benefica a nutrientilor.

• 10 enzime digestive naturale vegane in concentratii mari/cps care asigura digestia oricarui tip de aliment: Amilaza, Proteaza, Lactaza, Lipaza, Glucoamilaza, Pectinaza, Alfa galactozidaza, Beta-glucanaza, Hemicelulaza, Celulaza.

4 extracte fitoterapice de Fenicul, Anghinare, Cicoare si Ghintura galbena. Acestea stimuleaza productia de lichide digestive si bila, reduc balonarea si spasmele abdominale si accelereaza digestia


• un prebiotic, Fibrulina care hraneste bacteriile benefice din intestinul gros, asigurand o buna digestie si absobtia nutrientilor

• Capsula gastro-rezistenta care protejeaza ingredientele active de sucurile gastrice din stomac si asigura eliberarea enzimelor in intestin, garantand astfel o buna digestie

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate Ce beneficii ofera varza pentru sanatate Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate Beneficiile ananasului pentru sanatate Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Beneficiile turmericului pentru sanatate Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Dieta pentru sanatatea ficatului Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete