Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv.

Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii.

Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide).

Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia?

Enzimele digestive favorizeaza absorbtia nutrientilor

Hrana, fie ca este de origine vegetala sau animala, este maruntita de organism prin procedee mecanice (masticatie) care permit ingestia si transportul acesteia catre organele interne ce continua procesul de digestie inceput in cavitatea bucala.

Alimentele sunt descompuse pana la cel mai mic nivel, in substante pe care organismul fie le foloseste, fie le elimina.

Responsabilitatea descompunerii alimentelor revine enzimelor digestive, substante complexe prezente in saliva, tractul digestiv, stomac, sucul pancreatic si in secretiile intestinelor gros si subtire.

Fiecare enzima digestiva indeplineste o functie specifica: contribuie la descompunerea proteinelor in aminoacizi, a grasimilor in acizi grasi si colesterol, a carbohidratilor in zaharuri simple, favorizeaza absorbtia vitaminelor, a mineralelor sau a altor compusi.

Enzimele digestive ajuta de asemenea organismul sa utilizeze beneficiile vitaminelor si ale mineralelor si sustin actiunea hormonilor.

Echilibru enzimatic, echilibru digestiv

Digestia optima depinde de echilibrul dintre alimentatie si actiunea catabolica a enzimelor digestive. Unele enzime digestive sunt produse de organism, la nivelul pancreasului, ficatului si vezicii biliare, insa pot fi obtinute si din surse externe.

Aproape toate alimentele contin enzime digestive, care trebuie sa fie consumate de preferinta crude sau preparate la temperaturi mai mici de 40 de grade Celsius pentru a nu distruge aportul enzimatic.

O alimentatie dezechilibrata va conduce la o deficienta de enzime digestive si, implicit, la descompunerea si absorbtia incompleta a substantelor nutritive. De asemenea, consumarea unei cantitati mari de alimente va insemna si un efort digestiv suplimentar, care poate fi cu atat mai dificil cu cat organismul nu dispune de suficiente enzime digestive.

Carenta de enzime digestive este marcata de aparitia senzatiei de balonare, de “stomac greu” sau plin dupa doar cateva inghitituri, semn ca alimentele nu sunt digerate complet si corect. Prezenta unui lichid uleios in scaun este un alt indicator al insuficientei enzimatice, cauzata de descompunerea insuficienta a grasimilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Enzimele digestive Importanta enzimelor digestive pentru sanatate 7 enzime digestive naturale care iti imbunatatesc digestia Importanta si rolul enzimelor digestive pentru organism Acupunctura in tulburarile digestive Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime O digestie mai buna in mod natural Incearca dieta FODMAP pentru Sindromul de Intestin Iritabil Ce luam in trusa medicala de vacanta in caz de diaree Digestia si absorbtia eficienta a substantelor nutritive Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Enzimele si organismul uman De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Deficitul de enzime produce boli Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Alimentatia corecta a copiilor