Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei

Actualizat: 19 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Infectiile urinare sunt extrem de frecvente la femei, iar odata ce apar au tendinta sa fie recurente. Se pare ca merisorul este unul dintre fructele de padure care ajuta in prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar si exista si dovezi stiintifice in acest sens.

Cu foarte putine contraindicatii si interactiuni medicamentoase, merisorul este unul dintre remediile naturiste cele mai sigure si are rezultate excelente in prevenirea infectiilor si ameliorarea simptomelor infectiilor tractului urinar.

Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare

Studiile realizate in jurul efectelor benefice ale merisorului in prevenirea infectiilor urinare au fost realizate in special pe femei si mai putin pentru pe copii si barbati.

Specialistii sustin ca efectul este datorat faptului ca fructul face urina sa fie mai acida si ostila cresterii si inmultirii bacteriie Escherichia coli (E. coli), responsabila pentru aparitia infectiilor urinare. Cercetarile realizate pana acum evidentiaza faptul ca merisorul contine anumite substante care impiedica bacetria E.Coli sa ramana mult timp pe peretii tractului urinar.

Unele teorii sustin ca substantele responsabile pentru efectul profilactic sunt antioxidantii, pe cand altele sunt de parare ca substantele active din fruct creeaza un strat alunecos pe peretii tractului urinar, care impiedica bacteria sa se implanteze, sa sadezvolte si sa determine infectia.

Beneficiile merisorului asupra sanatatii tractului urinar

Oricum ar fi consumat, sub forma de suc sau de tablete, merisorul si-a dovedit eficienta in asigurarea unui tract urinar sanatos, iar experimentele ralizate de cercetatori sunt o dovada in acest sens.

Unul dintre studii s-a concentrat pe monitorizarea femeilor care aveau istoric medical de infectii urinare cauzate de bacteria E. coli. Cele care au consumat aproape 50 g de suc concentrat de merisor zilnic, timp de 6 luni, au prezentat un risc cu 20% mai mic comparativ cu cele care nu au adoptat nicio masura in prevenirea aparitiei infectiilor urinare.

Intr-un alt studiu, recurenta infectiilor urinare a fost puternic diminuata la femeile active sexual care au combinat administrarea de tablete cu merisor cu sucul din acelasi fruct. Acestea au luat o tableta de 2 ori pe zi si au baut aproape 240 g suc concentrat de merisor, neindulcit sau diluat, de 3 ori pe zi, timp de 12 luni.

Intr-un alt studiu concentrat pe efectul merisorului in prevenirea infectiilor tractului urinar s-a demonstrat ca femeile care au consumat frecvent produse cu merisor au prezentat un risc de 2 ori mai mic de a dezvolta simptomele acestui tip de infectie.

La ora actuala, exista doar cateva organizatii de sanatate din lume care au certificat merisorul ca fiind un tratament profilatic al infectiilor tractului urinar. Cele mai multe dintre ele incurajeaza neoficial consumul acestui fruct, evidentiindu-i calitatile in ameliorarea simptomatologiei infectiilor urinare, dar sustin ca nu exista suficiente dovezi medicale care sa ii ateste efectul preventiv sau terapeutic.

Persoanele care vor sa foloseasca merisorul pentru a preveni sau a combate recrurenta infectiilor urinare o pot face, deoarece fructul are foarte putine contraindicatii si nu este periculos pentru sanatate.

Precautii si contraindicatii

Chiar si cu astfel de dovezi la indemana, medicii raman rezervati uneori si sustin ca merisorul nu este un tratament natural care functioneaza la toata lumea. De asemenea, ei sunt de parere ca exista cateva informatii esentiale pe care orice pacient care sufera de aceste afectiuni trebuie sa le ia in considerare inainte de a recurge la aceasta masura terapeutica.

Nu exista nicio dovada stiintifica care sa ateste ca merisorul ofera aceste beneficii copiilor sau barbatilor. Cercetarile au fost efectuate pe femei si tot ce se stie cu siguranta este ca ajuta la prevenirea simptomelor asociate infectiilor urinare la pacientele cu grad ridicat de risc.

Multe studii si specialisti sustin ca merisorul nu are puterea de a trata efectiv infectiile urinare active, manifeste, ci doar de a preveni aparitia lor. Odata ce bacteria E. Coli se instaleaza pe peretele tractului urinar, administrarea merisorului este inutila.

Din cauza aciditatii lui, merisorul poate fi destul de dificil de administrat la unele persoane. Mai mult de jumatate din persoanele care au participat la diverse experimente au manifestat unele dintre urmatoarele efecte secundare
- reflux gastro-esofagian;
- deranj la stomac;
- greata;
- diaree.

Pe langa efectele benefice pe care le are sucul de merisor pentru sanatate, exista si o serie de efecte care pot dauna organismului. Sucul din merisor este bogat in niste saruri numite oxalati. In momentul in care se consuma sucul, oxalatii se cristalizeaza si formeaza pietricele mici si dure la rinichi. Persoanele cu risc de manifestare a acestui efect sunt cele care sunt deja predispuse sau au deja probleme cu pietrele la rinichi.

Persoanele care iau medicamente pentru prevenirea formarii cheagurilor din sange pe baza de warfarina trebuie sa evite merisorul, deoarece acesta interfereaza cu aceasta substanta si poate cauza hemoragii severe.

Unele studii au aratat ca merisorul poate stimula cresterea absorbtiei de vitamina B12 la pacientii care sunt pe tratament cu inhibatori de pompa de protoni.

In plus, exista riscul ca prin administrarea sucului sau tabletelor cu merisor, rinichii sa fie stimulati sa metabolizeze mai repede decat ar trebui medicamentele alcaline (ca antidepresivele sau opioidele) si sa le reduca din eficienta.

Dozajul recomandat pentru prevenirea infectiilor urinare

Doza zilnica recomandata variaza in functie de modul de administrare a merisorului - suc, tablete, cocktail etc.
In profilaxia infectiilor tractului urinar se administreaza:
- o tableta de 300 sau 400 mg de merisor de 2 ori pe zi;
- 250 g suc natural, neindulcit sau diluat, de merisor de 3 ori pe zi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale Detoxifierea de primavara Remedii naturiste pentru probleme urinare 9 factori care pot agrava incontinenta urinara Infectii ale tractului urinar Importanta acizilor grasi OMEGA-3 pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor Infectiile bacteriene Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Remediile florale Bach Detoxifierea rinichilor Infectia urinara cu Escherichia Coli