Cele mai intalnite boli pe care le poti mosteni

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Multe afectiuni pot fi transmise de la parinti, din cauza unor anomalii ale genelor sau ale cromozomilor.

Ele pot fi transmise de catre unul sau de ambii parinti. Iata care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

Cancerul de san

Intre 5% si 10% dintre cancerele mamare se transmit genetic. Astfel, o femeie care are in familie o ruda de gradul I diagnosticata cu cancer de san, mai ales inainte de varsta de 50 de ani, are sanse duble sa se imbolnaveasca, spre deosebire de o persoana de sex feminin care nu are rude unde aceasta boala este prezenta.

Cele mai multe cancere mamare sunt declansate de doua gene BRCA1 si BRCA2, care contin mutatii si anomalii. Aceste gene pot fi de vina si pentru declansarea cancerului ovarian.

Hemofilia

Boala hematologica genetica care se manifesta prin sangerare anormala, edeme, sangerare nazala, sange in urina, hemofilia duce la probleme de coagulare a sangelui.

Este o afectiune care se transmite la fat de la mama, cand se mostenesc factori anormali ai coagularii. Hemofilia poate avea forma severa, medie sau usoara, in functie de factorul care lipseste.

In general, hemofiliile in forma grava sunt diagnosticate in primii doi ani de viata ai persoanei afectate, caci apar problemele de sangerare. Pacientii au nevoie de tratament pe tot parcursul vietii.

Bolile de inima

Din categoria bolilor care se pot mosteni de la parinti sunt si cele cardiovasculare. Daca parintii sau bunicii au avut un infarct sau sufera de hipertensiune arteriala, atunci puteti avea un grad mai mare de risc de a suferi de o astfel de afectiune.

Daca ambii parinti s-au imbolnavit de o boala de inima inainte sa implineasca 55 de ani, atunci riscul creste cu 50%, in comparatie cu persoanele care provin din familii unde nu exista astfel de cazuri.

Obezitatea

Si obezitatea poate sa fie mostenita genetic, fiind cauzata de mutatii ale genelor responsabile cu apetitul.

Copiii care se nasc in familii cu parinti obezi trebuie sa aiba grija sa manance sanatos, sa faca miscare si sa se odihneasca suficient, ca sa reduca din risc.

Acneea

Influenta genelor asupra productiei de sebum este una mare, de aceea, atunci cand exista o mutatie si sebumul este produs in exces, apare acneea.

Astfel, cei care au rude de gradul I si II care sufera de acnee au de patru ori mai multe sanse sa dezvolte boala, spre deosebire de cei nascuti in familiile fara astfel de probleme.

Alcoolismul

Studiile in domeniu au aratat ca alcoolismul poate sa fie transmis de la o generatie la alta. Copiii parintilor alcoolici sunt de 4 ori mai predispusi la alcoolism, dar au si un risc mai ridicat de tulburari comportamentale.

Se crede ca nu doar o gena este responsabila de aceasta predispozitie, ci mai multi factori, insa mai este nevoie de studii. Dependenta de alcool este strans legata nu doar de gene, ci si de factorii sociali.

Daltonismul

Incapacitatea de a distinge anumite culori, in special verde si rosu, este cunoscuta sub numele de daltonism.

Boala se mosteneste genetic, iar gena responsabila de transmitere este localizata in cromozomul X. De aceea, afectiunea este mai frecventa la barbati, pentru ca ei au un singur cromozom X, spre deosebire de femei, care au doi.

Alopecia

Chelia sau alopecia, afectiune care apare mai ales la barbati, este cauzata cel mai adesea de factorii genetici.

Gena care duce la aparitia acestei probleme se gaseste in cromozomul X si poate fi transmisa atat de mama, cat si de tata. Se estimeaza ca, la nivel mondial, peste jumatate din barbati sunt afectati de calvitie.


Citeste si despre:

Solutii pentru cele mai rusinoase probleme ale barbatilor Bolile renale cronice Bolile de piele Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Factorii principali care duc la aparitia bolilor de inima Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca Care sunt factorii ce determina infertilitatea? Tipuri de boli metabolice Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? Fibroza chistica (Mucoviscidoza) - Screeningul purtatorilor de anomalii genetice
Cere sfatul medicului ×