Sancrul moale (sancroidul)

Actualizat: 31 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sancrul moale este o boala cu transmitere sexuala, mai frecvent diagnosticata la barbati, caracterizata prin aparitia unei papule rosii cu o baza eritematoasa, care progreseaza spre o ulceratie dureroasa, situata la nivelul zonei genitale sau perianale si insotita de adenopatie inghinala dureroasa.

Sancrul moale sau sancroidul este cea mai raspandita dintre ulceratiile genitale in Asia de Sud-Est si Africa, dar se intalneste si in Europa si America de Nord. Agentul etiologic este Haemophilus ducrey, un cocobacil gram negativ, parazit obligatoriu, prezent pe mucoasele omului si ale unor specii de animale.

Semne si simptome

Haemophilus ducrey se transmite de la o persoana bolnava in timpul contactului sexual, prin intermediul unei leziuni epiteliale minime. Dupa o perioada de incubatie de 4-7 zile, apare initial o papula inconjurata de edem, care in 2-3 zile se transforma in pustula. Aceasta se rupe spontan rezultand o ulceratie, cu margini nete si fund neregulat acoperit de puroi, foarte dureroasa, care sangereaza cu usurinta.

Pielea din jur poate fi indemna sau poate prezenta o inflamatie redusa. La jumatate dintre pacienti ulceratia este insotita de inflamarea dureroasa a ganglionilor inghinali, de obicei unilaterala (de o singura parte, in dreapta sau stanga), adenopatie care poate deveni fluctuenta si sa supureze spontan (abces ganglionar).

Poate apare oriunde la nivelul organelor genitale externe, atat la barbati cat si la femei. Uneori leziunile pot evolua atipic: mai multe ulceratii pot conflua formand ulcere gigante sau adenopatia inghinala poate aparea dupa disparitia ulceratiilor.
Simptomatologia subiectiva consta in durere intensa la nivelul leziunii, dispareunie si leucoree abundenta, urat mirositoare; adenopatia inghinala este de asemenea dureroasa.

Diagnostic

Diagnosticul numai pe baza semnelor clinice este dificil, necesitand efectuarea diagnosticului diferential cu alte ulceratii genitale:
- herpesul genital: ulcere multiple, dureroase, superficiale care dispar in 2-4 saptamani;
- sifilisul (sancrul dur): ulcer nedureros si ganglioni limfatici mariti;
- limfogranulomatoza veneriana: papule mici, nedureroase de obicei pe penis sau vulva, urmate de abcese ganglionare inghinale care ulterior se sparg formand multe fistule (orificii prin care se scurge puroiul);
- donovanoza (granulomul inghinal): noduli subcutanati, care se sparg pentru a forma ulcere rosii, carnoase, nedureroase.

Examinarea la microscop a unei probe patologice colorate Gram poate evidentia prezenta cocobacililor gram-negativi caracteristici, dar un diagnostic precis de sancru moale se pune pe cultivarea produsului patologic recoltat din leziune; cultivarea necesita medii speciale pentru Haemophilus ducrey. Uneori poate fi necesara si biopsia.

Deoarece sancrul moale insoteste frecvent ale boli venerice, ca sifilisul sau herpesul genital, depistarea sancroidului impune si investigarea altor boli cu transmitere sexuala. De asemenea, sancrul moale este asociat si cu infectia HIV.

Tratament

Tratamentul ulceratiilor genitale poate fi indicat de catre medicul ginecolog sau de catre medicul dermato-venerolog.
Cu toate ca este natural sensibil la ampicilina si cloramfenicol, cel mai adesea sunt izolate tulpini rezistente la ampicilina, cloramfenicol, tetracicline si sulfonamide.

Cu toate acestea se poate incerca tratamentul cu unul din urmatoarele regimuri terapeutice:
- ceftriaxona, 250mg injectie intramusculara, in doza unica;
- eritromicina, 500mg oral, de 3 ori/zi, timp de 7 zile;
- trimetoprim/sulfametoxazol, 2 tablete de/zi, timp de 7 zile;
- ciprofloxacina, 500 mg oral, de 2 ori/zi, timp de 3 zile.

Daca infectia nu raspunde prompt la tratament se recomanda efectuarea antibiogramei pentru determinarea sensibilitatii la antibiotice.
In lipsa tratamentului sancrul moale se vindeca in cateva saptamani cu formarea unor cicatrici adanci, dar exista si riscul suprainfectarii cu alte bacteriii rezultand o inflamatie extensiva.

Profilaxia impotriva infectiei cu Haemophilus ducrey consta in utilizarea mijloacelor contraceptive de bariera care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Boala Nicolas Favre sau limfogranulomatoza inghinala Diagnosticul infertilitatii masculine Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele) Semnele si simptomele sifilisului la barbati Boala somnului – Tripanosomiaza Africana Boli cu transmitere sexuala Sifilisul - lues Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sifilisul - cauze, simptome si tratament Boala somnului sau tripanosomiaza africana: cauze, simptome si tratament Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) BTS Sexul protejat Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Sarcina si bolile cu transmitere sexuala