Testul nuclear de stres comparativ cu scanarea CT pentru durerea toracica cu risc redus

Publicat: 13 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Pentru detectarea bolii coronariene cele doua teste au o acuratete diagnostica similara. Pacientii cu durere toracica cu risc redus sunt supusi la externare la teste de provocare.
Conform unui studiu recent, angiografia coronariana prin tomografie computerizata are un nivel de corelare foarte inalt cu cateterismul cardiac in detectarea stenozelor arterelor coronare iar rezultatele obtinute in urma angiografiei coronariene prin tomografie computerizata (CT) prezic evenimentele cardiace ulterioare.
In cadrul acestui studiu prospectiv, cercetatorii au comparat acuratetea diagnostica a angiografiei coronariene cu CT si a testului nuclear de stres cu sestamibi.
Lotul de pacienti a cuprins 85 de subiecti, internati in unitatea de observare a unui departament de urgenta pentru evaluarea durerii toracice cu risc redus si care aveau markeri cardiaci negativi, a fost supus ambelor teste. Pacientii cu rezultate pozitive la testul de stres si la angiografia coronariana CT au fost supusi cateterismulu cardiac. Sapte pacienti au prezentat stenoza a arterelor coronare. Testul de stres a fost negativ la 85% dintre pacienti iar CT a fost negativa la 86%. Sensibilitatea a fost de 71% pentru testul de stres si de 86% pentru CT iar specificitatea a fost de 90% pentru testul de stres si de 92% pentru CT.
Valorile predictive negative pentru testul de stres si pentru CT au fost de 97% si respectiv 99%, iar valorile predictive pozitive au fost de 38% pentru testul de stres si 50% pentru CT.
Acest studiu a reusit sa demonstreze faptul ca angiografia CT este la fel de buna ca testarea nucleara de stres in detectarea bolii vasculare coronariene insa nu a reusit sa diferentieze capacitatea de a prezice evenimentele cardiace in interval de 30 de zile dela prezentare.
Angiografia CT ofera rezultate mult mai rapide decat testarea nucleara. Pentru ca angiografia CT sa inlocuiasca testul de provocare traditional sunt necesare studii care sa compare eficientele si raportul cost/eficienta al procedurilor ca si posibilitatile acestora de a prezice evenimente adverse.


Citeste si despre:

Testul de stres la efort Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Durerea toracica - tratament Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca Afectiuni manifestate prin durere toracica Durerea toracica la copii: ce trebuie sa stii Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Secretul unui ten impecabil: Cum sa scapi rapid de cosuri si pete Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Durerea pulmonara: Cauze, Evaluare si Management Placerea, durerea si creierul: Ingrediente naturale pentru sanatatea mintala Testul Papanicolau anormal sau patologic Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac? 10 legume cu continut redus de carbohidrati