Durerea toracica dreapta - cele mai comune cauze

Actualizat: 07 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este durerea toracica dreapta


Durerea toracica este cel mai adesea resimtita in portiunea stanga sau mijlocie a toracelui, in special atunci cand este de origine cardiaca.

Durerea toracica dreapta apare de cele mai multe ori atunci cand este vorba de o patologie pulmonara. Aceasta este resimtita in jumatatea dreapta a toracelui, putand fi intensa si ascutita. Aceasta durere se poate accentua in timpul inspirului si poate fi acompaniata si de alte simptome specifice.

Cauze

Durerea toracica dreapta sau durerea de piept in partea dreapta poate fi prezenta in tabloul clinic al multor patologii pulmonare, musculo-scheletale sau chiar ale sistemului digestiv. In multe dintre aceste cauze, mecanismul durerii este imposibilitatea de inspir complet, cu umplerea de aer a plamanilor.

Astfel, cauzele durerii toracice drepte includ:

Embolia pulmonara
Un tromb de sange format intr-un vas din alta regiune din organism, frecvent de la nivelul membrelor inferioare, poate circula prin vase pana la nivelul arterelor pulmonare, unde se va bloca. Blocajul trombului la acel nivel duce la embolie pulmonara si astfel obstructia sanguina a acelui plaman. Pacientii cu embolie pulmonara descriu adesea o durere ce se inrautateste in timpul inspirului, frecventa cardiaca crescuta, lipsa de aer.

BPOC
Booala pulmonara osbtructiva cronica sau BPOC este o afectiune frecventa, specifica fumatorilor, in care alveolele pulmonare sunt afectate. Alveolele sunt mici saculeti de aer prezenti pe toata aria plamanului, iar cand acestea nu pot functiona corect, apare lipsa de aer si durerea toracica dreapta.

Pneumonia
Infectiile de la nivel pulmonar pot da durere toracica, precum si simptome ca si febra, frisoanele sau tusea cu mucus.

Pleurezia sau pleurita
O infectie si/sau o inflamatie a membranei ce inveleste plamanul (pleura) se numeste pleurezie sau pleurita. Aceasta afectiune induce durere toracica ce se inrautateste atunci cand inspirati profund sau cand tusiti, si poate iradia catre spate sau umarul drept.

Pneumotorace
O patologie acuta severa, pneumotoracele reprezinta acumularea de aer in cavitatea pleurala. In mod normal, pleura alcatuita din 2 foite nu are o cavitate, cele doua foite fiind aderente una de alta. Atunci cand patrunde aer, se formeaza un spatiu real. Durerea toracica este acuta si poate iradia catre gat si umar.

Hipertensiunea pulmonara
Arterele pulmonare au o anumita presiune, care atunci cand este depasita se instaleaza hipertensiunea pulmonara ce poate da simptome. Aceasta apare in diverse patologii pulmonare, in special in cele cronice.

Astmul bronsic
Alergenii sau substantele iritante pot ingusta caile aeriene, inducand dificultati de respiratie, tuse, respiratie suieratoare si durere toracica dreapta.

Cancerul pulmonar
Desi acesta induce durere toracica si alte simptome doar in stadii avansate, nu trebuie niciodata exclus din vedere.

Fracturi costale
Fracturile costale in partea dreapta pot aparea in urma accidentelor rutiere, accidentelor de munca sau actelor de violenta. Durerea este intensa si dureaza pana la cateva saptamani.

Rupturi musculare
Muschii cutiei toracice pot fi lezati, iar ruptura dintre fibrele musculare produce durere, in special in timpul miscarilor. Pot fi observate si tumefierea si aparitia echimozelor locale.

Zona Zoster
Virusul ce cauzeaza varicela in copilarie poate ramane inactiv in organism. Daca este reactivat la pacientii adulti, in general dupa varsta de 50 de ani, infectia se manifesta sub forma zonei Zoster, o iritatie dureroasa la nivel toracic. De regula, se dezvolta intr-o singura parte a toracelui, dreapta sau stanga.

Litiaza biliara
Vezicula biliara sau colecistul este un organ mic situat chiar sub ficat, in partea dreapta a abdomenului. Afectiunile acestuia pot da durere ce iradiaza catre torace. Litiaza biliara este una dintre cele mai comune astfel de patologii, aceasta inducand colica biliara (durere puternica). Durerea cu iradiere catre torace poate dura pana la cateva ore.

Tratament

Tratamentul se va realiza in functie de cauza de fond si de severitatea acesteia. Optiunile de tratament variaza de la tratament medicamentos pana la interventii chirurgicale si terapie de reabilitare.

Majoritatea afectiunilor beneficiaza, pe termen lung, de un tratament medicamentos eficient. Tratamentul medicamentos poate fi singurul tratament necesar sau poate completa anumite interventii.

Urmatoarele afectiuni pot necesita proceduri sau interventie chirurgicala:
• Embolia pulmonara
• Pneumotoracele
• Pleurezia
• Litiaza biliara

In cazul unui cancer pulmonar poate fi nevoie de radioterapie sau chimioterapie. In cazul fracturilor costale se poate alege tratament ortopedic de imobilizare prelungita, pentru a evita interventia chirurgicala.

Este esential sa nu incercati sa tratati aceste dureri toracice acasa, intrucat cauzele sunt foarte diverse si exista riscul sa faceti mai mult rau. Durerea toracica trebuie intotdeauna investigata si tratata de catre un medic. De asemenea, respectati recomandarile medicului atunci cand trebuie sa va administrati un tratament.

Riscuri si complicatii

Riscurile sunt specifice fiecarei patologii, unele fiind mai grave decat altele. Embolia pulmonara si pneumotoracele sunt afectiuni acute ce pot fi fatale, din cauza lipsei de oxigen si deci a hipoxiei pe care o induc.

Astmul bronsic si BPOC pot evolua prin crize severe ce pot fi de asemenea periculoase. Cancerul pulmonar are risc de metastazare si deces, in lipsa tratamentului.

Preventie

Multe cauze ale durerii toracice drepte nu pot fi prevenite sau evitate. Exista insa cateva masuri pe care le puteti lua pentru a favoriza sanatatea pulmonara:

• Evitati factorii declansatori ai crizelor de astm
• Evitati produsele cu tutun, intrucat acestea agraveaza semnificativ orice patologie pulmonara
• Vaccinati-va impotriva varicelei
• Tratati la timp pneumonia, pentru a evita complicatiile
• Evitati trombozele ce pot duce la embolie, prin mentinerea unui stil de viata activ, fara factori pro-trombotici precum fumatul

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Orice durere toracica, inclusiv cea dreapta, trebuie raportata si investigata medical. Nu amanati consultul medical, intrucat multe patologii evolueaza rapid si poate fi prea tarziu.

Apelati la ajutor medical de urgenta daca experimentati:
• Dificultati de respiratie
• Crize severe de astm
• Cianoza (colorare in albastru a tegumentelor)

Concluzie

Durerea toracica dreapta este cu siguranta un disconfort pentru pacient si nu ar trebui neglijata. Cauzele tin in principal de plaman, insa acestea sunt diverse si au grade diferite de severitate. Asigurati-va ca respectati recomandarile medicului in ceea ce priveste tratamentul oricarei patologii pulmonare.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/pain-in-right-side-of-chest
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/25070-right-side-chest-pain


Citeste si despre:

Pneumonia la copii Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi Inima sanatoasa, corp sanatos Insuficienta cardiaca Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire Mediastinita sau inflamatia mediastinului Cancerul colorectal Cardiomiopatia hipertrofica Durerile toracice