Durerea pulmonara: Cauze, Evaluare si Management

Actualizat: 18 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruslan Scarabnii
Consultant medical:

Dr. Ruslan Scarabnii
Chirurgie toracica

Doctor Ruslan

Ce este durerea pulmonara


Durerea de plaman, cunoscuta si sub denumirea de durere toracica sau durere in piept, este un simptom comun, care poate avea multiple cauze. Durerea pulmonara reprezinta o problema medicala comuna si poate fi un simptom al unor afectiuni respiratorii grave. Plamanii, organele principale responsabile pentru respiratie, sunt situati in cavitatea toracica, protejati de cutia toracica formata din coaste si muschii toracici.

Durerea de plaman poate varia in intensitate, localizare si caracter si poate fi cauzata de o serie de afectiuni respiratorii, cardiovasculare sau musculo-scheletale.

In acest articol vom explora cauzele comune si mai putin comune ale durerii pulmonare, vom discuta despre diagnosticul si tratamentul patologiei dintr-o perspectiva stiintifica, evidentiind principalele afectiuni care o pot provoca si abordarile clinice actuale in evaluarea si gestionarea acestui simptom.

Pacientii care se prezinta cu durere pulmonara necesita o evaluare si o abordare adecvata pentru identificarea cauzelor subiacente si administrarea tratamentului corespunzator.

Cauzele durerii pulmonare

Durerea pulmonara poate fi cauzata de o serie de afectiuni, incluzand afectiuni pulmonare, afectiuni pleurale, afectiuni musculo-scheletale, afectiuni cardiovasculare si altele.

Printre cele mai comune cauze ale durerii pulmonare se numara:

1. Infectiile respiratorii: Pneumonia, bronsita si infectiile respiratorii superioare pot cauza durere pulmonara. Aceste infectii pot inflama tesuturile pulmonare, determinand aparitia durerii.

2. Afectiuni pleurale
: Pleurita, care este inflamatia pleurei (membrana care acopera plamanii), poate cauza durere pulmonara intensa. Pleurezia poate fi cauzata de infectii, boli inflamatorii sau alte afectiuni.

3. Embolia pulmonara:
Aceasta reprezinta o obstructie a arterelor pulmonare de catre un cheag de sange care migreaza din alta parte a corpului. Embolia pulmonara poate provoca durere acuta in plaman, precum si dificultati de respiratie, tahicardie si alte simptome grave.

4. Afectiuni musculo-scheletale: Unele afectiuni musculo-scheletale, cum ar fi leziunile musculare ale spatelui, pot provoca durere cu iradiere in zona pulmonara. Aceasta poate fi confundata cu o durere pulmonara, desi cauza reala este la nivelul muschilor si articulatiilor.

5. Tumori pulmonare: Tumorile pulmonare maligne sau benigne pot cauza durere pulmonara, in special in stadiile avansate ale bolii.

6. Traumatisme toracice: Traumatismele toracice, cum ar fi fracturile de coasta sau leziunile pulmonare cauzate de un accident, pot provoca durere pulmonara severa.

7. Afectiuni cardiovasculare
: Unele afectiuni cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala sau infarctul miocardic, pot cauza durere referita in zona pulmonara. Aceasta poate fi confundata cu o durere pulmonara, desi cauza reala este la nivelul inimii.

8. Boli autoimune: Boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau sindromul de Goodpasture, pot afecta plamanii si pot cauza durere pulmonara.

9. Boli interstitiale pulmonare: Acestea sunt afectiuni care afecteaza tesutul pulmonar, cum ar fi fibroza pulmonara, si pot cauza durere pulmonara persistenta.

10. Alta etiologie: Durerea pulmonara poate fi cauzata si de alte afectiuni mai putin comune, cum ar fi sarcoidoza, histiocitoza pulmonara, vasculita pulmonara sau alergiile respiratorii severe.

Diagnosticul durerii de plaman

Diagnosticul durerii de plaman implica de obicei o abordare multidisciplinara, implicand istoricul medical si examenul fizic amanuntit, investigatii imagistice, analize de laborator si, uneori, proceduri invazive.

Medicul va evalua simptomele pacientului, inclusiv durerea, caracterul si localizarea acesteia, precum si simptomele asociate, precum tusea, febra, dificultatile respiratorii sau simptomele cardiovasculare. De asemenea, va fi luata in considerare istoria medicala a pacientului, inclusiv eventualele afectiuni preexistente sau expuneri la factori de risc, cum ar fi fumatul sau expunerea la substante toxice.

Investigatii

Printre investigatiile comune utilizate in evaluarea durerii pulmonare se numara:

1. Radiografia toracica: O radiografie toracica poate oferi informatii despre starea plamanilor, pleurei si a structurilor toracice adiacente si poate ajuta la identificarea posibilelor cauze ale durerii.

2. Tomografia computerizata (CT) toracica: CT toracica poate oferi imagini detaliate ale plamanilor, pleurei si a altor structuri toracice, si poate fi utila in identificarea unor afectiuni care nu pot fi observate pe radiografia toracica.

3. Ecocardiografie: Daca exista suspiciunea unei cauze cardiovasculare pentru durerea pulmonara, ecocardiografia poate fi utila pentru evaluarea functiei cardiace si identificarea eventualelor anomalii.

4. Analize de sange: Analizele de sange pot furniza informatii despre inflamatie, infectii, nivelul de oxigen din sange si alte afectiuni concomitente care pot contribui la durerea pulmonara.

5. Biopsia pulmonara: In unele cazuri, poate fi necesara realizarea unor proceduri invazive, cum ar fi bronhoscopia (o procedura in care un tub subtire si flexibil este introdus in caile respiratorii, pentru a evalua direct structurile pulmonare si a preleva probe de tesut), toracocenteza (o procedura in care un ac este introdus in cavitatea pleurala pentru a extrage lichidul acumulat) sau daca exista suspiciunea unei afectiuni pulmonare sau pleurale grave, biopsia pulmonara poate fi necesara pentru confirmarea diagnosticului(prelevarea de mostre de tesut din membrana pleurala pentru analiza microscopica).

6. Alte investigatii: in functie de caz, pot fi necesare si alte investigatii suplimentare, cum ar fi teste ale functie pulmonare, teste alergologice, teste de coagulare a sangelui sau altele, in functie de cauza suspectata a durerii pulmonare.

Managementul durerii pulmonare

Tratamentul durerii de plaman depinde de cauza subiacenta identificata in urma evaluarii medicale. In functie de afectiunea identificata, tratamentul poate include:

Tratamentul infectiilor respiratorii: Daca durerea de plaman este cauzata de o infectie respiratorie, cum ar fi pneumonia, bronsita sau gripa, tratamentul poate implica administrarea de antibiotice sau antivirale, in functie de agentul infectios identificat.

Tratamentul afectiunilor respiratorii cronice: In cazul afectiunilor cronice ale plamanilor, cum ar fi astmul, BPOC sau fibroza pulmonara, tratamentul poate include administrarea de medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi, terapie cu oxigen sau terapie de intretinere specifica pentru afectiunea respectiva. (ar trebui si la cauze incluse BPOC, astmul, fibroza)

Tratamentul afectiunilor cardiovasculare: Pentru afectiunile cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, infarctul miocardic sau embolia pulmonara, tratamentul poate implica administrarea de medicamente antihipertensive, antiagregante sau anticoagulante, interventii chirurgicale, cum ar fi angioplastia sau bypass-ul coronarian, sau terapie anticoagulanta pe termen lung.

Terapia analgezica: Pentru a controla durerea de plaman, pot fi utilizate analgezice, cum ar fi antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), opioidele sau alte medicamente analgezice, in functie de severitatea si cauza durerii.

Tratamentul afectiunilor musculo-scheletale: In cazul afectiunilor musculo-scheletice, cum ar fi inflamatia muschilor intercostali sau a articulatiilor costovertebrale, tratamentul poate include administrarea de medicamente antiinflamatoare, terapie fizica, exercitii de intarire si intindere a muschilor, precum si alte terapii fizioterapeutice.

Tratamentul afectiunilor pleurale: Daca durerea de plaman este cauzata de afectiuni ale pleurei, cum ar fi pleurezia sau pneumotoraxul, tratamentul poate implica drenarea lichidului acumulat in cavitatea pleurala prin toracocenteza, sau introducerea unui tub toracic pentru a restabili presiunea negativa in cavitatea pleurala si a permite plamanului sa se refaca.

Terapia respiratorie: In anumite cazuri, poate fi necesara terapia respiratorie, cum ar fi utilizarea de ventilatie non-invaziva sau chiar ventilatie mecanica in cazurile severe de afectiuni respiratorii.

Prevenirea durerii de plaman

Deoarece durerea de plaman poate fi cauzata de o varietate de afectiuni, nu exista o singura metoda de prevenire. Cu toate acestea, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul aparitiei durerii de plaman:

Renuntarea la fumat: Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru afectiunile respiratorii, cum ar fi cancerul pulmonar si BPOC. Renuntarea la fumat este cea mai eficienta modalitate de a reduce riscul aparitiei durerii de plaman si a altor afectiuni pulmonare.

Evitarea expunerii la iritanti respiratori: Evitarea expunerii la fumul de tutun, poluantii din aer, substantele chimice toxice si alti iritanti respiratori poate ajuta la prevenirea durerii de plaman.

Mentinerea unei igiene respiratorii adecvate: Spalarea regulata a mainilor, acoperirea gurii si nasului atunci cand tusesti sau stranuti, precum si evitarea contactului cu persoanele infectate cu infectii respiratorii pot ajuta la prevenirea raspandirii infectiilor respiratorii si, implicit, a durerii de plaman asociate.

Monitorizarea si gestionarea afectiunilor medicale: Daca ai afectiuni medicale cronice, cum ar fi astm sau BPOC, este important sa urmezi un plan de tratament adecvat, sa iei medicamentele prescrise de medic si sa faci ajustarile necesare in functie de evolutia afectiunii tale. Astfel, vei putea sa controlezi simptomele si sa previi exacerbarile care pot duce la aparitia durerii de plaman.

Mentinerea unui stil de viata sanatos: Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la mentinerea sanatatii plamanilor si la prevenirea aparitiei durerii de plaman. Acesta include alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate, evitarea expunerii la poluanti, hidratare adecvata si odihna suficienta.

Monitorizarea simptomelor: Fiind atent la simptomele tale si la orice schimbari in sanatatea plamanilor poate ajuta la identificarea precoce a problemelor si la interventia prompta. Daca ai simptome persistente sau semne de deteriorare a sanatatii plamanilor, consulta imediat medicul specialist pentru evaluare si tratament adecvat.

Concluzie

Durerea de plaman poate fi un simptom alarmant si pot exista multiple cauze care o pot determina, de la afectiuni minore pana la probleme grave de sanatate. Un diagnostic corect si un tratament adecvat sunt esentiale pentru gestionarea durerii de plaman si prevenirea complicatiilor. Este important sa consulti un medic specialist in cazul aparitiei durerii de plaman sau a altor simptome respiratorii, pentru a identifica cauza subiacenta si a beneficia de ingrijire medicala corespunzatoare.

Pe langa tratamentul medicamentos, terapiile fizioterapeutice, managementul afectiunilor medicale subiacente si adoptarea unui stil de viata sanatos pot contribui la prevenirea aparitiei durerii de plaman si la mentinerea sanatatii plamanilor pe termen lung.

In plus, evitarea factorilor de risc, cum ar fi fumatul si expunerea la iritanti respiratori, pot fi o masura importanta de preventie. Prin urmare, adoptarea unui abordari integrate care sa includa atat tratamentul medical, cat si masuri de preventie si gestionare a factorilor de risc vor contribui la mentinerea sanatatii respiratorii si la prevenirea aparitiei durerii de plaman.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9872857/
https://www.healthline.com/health/left-lung-pain
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32269131/


Citeste si despre:

Cauzele durerii de inima Durerea abdominala acuta Aspergiloza pulmonara Edemul pulmonar Histoplasmoza pulmonara Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate Durerile localizate la nivelul piciorului Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar