Testul de efort cardiopulmonar: ce este si cand se realizeaza?

Actualizat: 25 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este testul de efort cardiopulmonar


Testul de efort cardiopulmonar sau, mai simplu, testul de efort, reprezinta cea mai eficienta si completa metoda de evaluare a functiilor cardiace si respiratorii.

Acest test evalueaza inima, plamanii, intreg sistemul cardiovascular si metabolic intr-un timp relativ scurt si cu rezultate disponibile imediat.

Indicatii

Testul de efort se poate realiza in diverse clinici si in majoritatea spitalelor, de regula cabinetul dedicat acestui test aflandu-se pe sectia de cardiologie.

Testul poate fi recomandat de catre orice medic intr-un proces de diagnosticare sau monitorizare a diverselor patologii.

Cele mai frecvente afectiuni pentru care se recomanda efectuarea acestui test includ:

Bolile cardiace: ischemia miocardica cu sau fara infarct miocardic in antecedente, suspiciunea unor aritmii, hipertensiunea arteriala sau hipotensiunea arteriala, sincope sau pre-sincope de cauza cardiaca.

Boli pulmonare: in suspiciunea unor afectiuni respiratorii cronice obstructive, in evaluarea tratamentului actual sau evaluarea necesitatii suplimentarii de oxigen, diagnosticul astmului indus de efort.

Simptome izolate: atunci cand exista unele simptome izolate a caror cauza nu a fost identificata (durere toracica, ameteala, tulburari de respiratie), testul de efort poate orienta diagnosticul.

Boli musculoscheletale: capacitatea de efort poate fi diminuata in diverse afectiuni musculare sau osoase de diferite etiologii; testul de efort va evalua capacitatea aerobica, in timp ce alte teste vor evalua forta musculara.

Reabilitarea medicala: testul de efort face parte din programul de reabilitare recomandat pentru multe patologii neurologice, musculare, autoimune sau chiar post-chirurgical

Inainte de test

Testul de efort nu se realizeaza in urgenta si este contraindicat in prezenta unor patologii acute sau decompensari cardio-pulmonare. Astfel, veti stii cu mult timp inainte data in care sunteti programat pentru test.

In ziua testului, administrati-va tratamentul medicamentos ca de obicei si spuneti medicului ce medicamente ati luat in ziua respectiva si in ce doza. Daca exista medicamente ce trebuie oprite sau adaugate inainte de test, medicul curant va va informa din timp.

Purtati haine lejere, potrivite pentru un efort fizic. Testul se va desfasura pe o banda pentru alergat sau pe o bicicleta, fara incaltaminte.

Purtati un tricou larg pentru a permite aplicarea electrozilor de ECG. Daca puteti, rugati pe cineva sa va insoteasca la test in cazul in care aveti nevoie de ajutor pentru a ajunge acasa dupa.

In timpul testului

Testul de efort cardiopulmonar implica masuratori de baza ale functiilor vitale, realizate in timpul unui efort ce creste progresiv. Majoritatea pacientilor realizeaza un test cu durata standard de 6 minute, insa uneori acesta se poate prelungi sau poate dura mai putin.

Pacientul va fi conectat la un tensiometru pentru masurarea tensiunii arteriale, la electrozii de elcetrocardiograma care vor inregistra in timp real activitatea cardiaca, la un pulsoximetru pentru saturatia periferica de oxigen si la un aparat de spirometrie care evalueaza respiratia.

Aceste aparate vor masura cvasi-continuu functiile vitale in timp ce pacientul merge pe o banda, ulterior alearga incet si cu viteza progresiv crescanda, in functie de capacitatea sa, timp de 6 minute.

Testul incepe cu 2 minute de odihna activa, cu pacientul in picioare, pe banda si conectat la toate dispozitivele, pentru a se obtine valorile de referinta. In mod normal viteza si dificultatea efortului sunt crescute pana cand pacientul atinge 80% din frecventa sa cardiaca maximala.

La acel nivel de efort se pot analiza in mod optim parametrii cardio-pulmonari urmariti in timpul testului.

Din cauza simptomatologiei si/sau epuizarii fizice este posibil ca aceasta valoare sa nu fie obtinuta si ulterior testul sa nu poata fi interpretat corespunzator.

Toti parametrii vor fi masurati si dupa incetarea efortului, la 2 minute. Astfel durata totala a testului este de aproximativ 10 minute.

Spirometria reprezinta analiza aerului expirat cu ajutorul unei masti atasate etans pacientului. Valorile obtinute pot orienta diagnosticul catre o eventuala patologie pulmonara anterior suspicionata sau nu. In unele cazuri se fac si analize uzuale de sange, cu recoltarea probei inainte si imediat dupa efort.

Semnele si simptomele sunt la fel de importante ca si datele obiective din timpul testului.

Astfel pacientul va fi intrebat inainte de test si de cateva ori pe parcursul lui daca prezinta lipsa de aer, durere la nivelul membrelor inferioare, durere toracica, ameteala sau alte simptome.

Este important sa nu vorbiti suplimentar in timpul testului, limitand dialogul la a raspunde la eventualele intrebari ale medicului, pentru o evaluare cat mai buna.

In cazul in care testul se realizeaza cu ajutorul unei biciclete, aceasta poate avea diversi senzori deja aplicati (senzor pentru puls), in functie de performanta aparatului.

Daca in cazul unui covor rulant de alergat se creste viteza sau inclinatia, in cazul bicicletei se va creste intensitatea prin cresterea progresiva a rezistentei la pedalat o data la 2-3 minute.

Dupa test

Testul de efort cardio-pulmonar se va opri in urmatoarele situatii:

1. Testul este complet, pacientul a depus efort progresiv timp de 6 minute si s-a atins capacitatea maxima de efort (80% din frecventa cardiaca maximala)

2. Apar simptome intense ce nu pot fi tolerate de catre pacient si testul se opreste chiar daca nu au trecut 6 minute si nu s-a atins capacitatea maxima de efort

3. Apar semne ECG, valori tensionale sau saturatii de oxigen ingrijoratoare ce impun oprirea testului indiferent de starea clinica a pacientului si capacitatea de efort

In ultimele doua situatii testul de efort va fi interpretat in functie de semne si simptome, istoricul pacientului si intensitatea efortului ce a fost atinsa.

Multi pacienti cu patologii avansate nu vor putea niciodata sa isi atinga capacitatea maxima de efort, astfel ca rezultatul testului trebuie personalizat.

Repetarea testului este o decizie complexa si depinde de multi factori ce tin de pacient, de patologia sa si de importanta testului in diagnosticul actual.

Riscuri si complicatii

Majoritatea pacientilor nu intampina evenimente acute in timpul testului de efort, datorita atentiei cu care medicii selecteaza pacientii eligibili pentru acest test.

In unele cazuri insa, efortul poate declansa efecte precum:

- Oboseala intensa

- Bronhospasm

- Aritmii cardiace

- Hipotensiune arteriala

- Ischemie miocardica sau chiar infarct miocardic acut

- Sincopa

Din acest motiv testul se va opri de la primele semne si simptome ingrijoratoare.

Datele testului vor fi ulterior interpretate de catre medicul cardiolog si/sau pneumolog si se vor stabili capacitatea de efort, capacitatea pulmonara, integritatea functiilor cardiace.

Concluzie

Testul de efort cardiopulmonar este un test deosebit de eficient si frecvent utilizat pentru diagnosticarea si evaluarea pacientilor cu afectiuni cardiace, pulmonare si chiar musculo-scheletale.

Testul dureaza in mod uzual 6 minute si se realizeaza cu ajutorul unui medic cardiolog.

Discutati cu medicul dumneavoastra eventualele riscuri si contraindicatii ale acestui test.

Bibliografie
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/cardiac-exercise-stress-testing-what-it-can-and-cannot-tell-you
https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/cpet.pdf


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Testul Babes Papanicolau - cand, cum si de ce se face? Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Cand copiii devin adolescenti... Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Masuri pregatitoare sarcinii Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Clipesti des? Care sunt cele mai frecvente cauze Excesul de antibiotice in randul copiilor Suptul degetului Pneumonia nozocomiala