Antrenamentul la efort

Actualizat: 08 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Exista situatii in viata cand devenim fara voia noastra sedentari, adica suntem in convalescenta unei boli care nu ne-a permis sa ne miscam prea mult. Dar tot asa de bine, mai exista printe noi persone “lenese”, adica cele care voit sau nevoit stau mult in fata calculatorului, televizorului sau in masina. Pentru toate aceste categorii de oameni, atunci cand ei s-au hotarat sa renunte la sedentarism, trebuie facuta toleranta la efort ca principala masura pentru aprecierea capacitaii organismului in fata sportului.

In acest articol ne referim la situatiile patologice in care exista patru categorii de subiecti care beneficiaza de antrenamentul la efort.
- bolnavii cu afectiuni cardiovasculare;
- bolnavii cu afectiuni respiratorii;
- bolnavii cu afectiuni cronice locomotorii;
- sedentarii “cronici”.

Exista o definitie a efortului fizic, adica starea contrara a repausului fizic. Un bolnav trebuie sa fie antrenat la acel nivel al activitatii fizice la care parametrii cardiaci si respiratori se pot adapta rapid.

Metodele antrenamentului la efort sunt multe, aici amintim doar cateva:
- mersul este cel mai simplu efort si cel mai recomandat pentru inceperea antrenamentului;
- activitati de autoingrijire care pentru pacientii cronici poate constitui un efort considerabil si reantrenarea trebuie facuta obligatoriu;
- urcatul scarilor, pantelor se face progresiv, progresia facandu-se in numarul de trepte si durata activitatii;
- bicicleta ergometrica sau covorul rulant au avantajul posibilitatii de dozare a efortului;
- alergarea se foloseste la pacientii la care s-a ajuns la o anumita capacitate de efort;
- inotul ridica unele probleme in ceea ce priveste dozajul, fiind greu de apreciat.

Suportabilitatea la efort se poate aprecia prin urmarirea aparitiei tahicardiei, durerilor precordiale, palorii tegumentelor, aritmiilor, dispneei, oboselii accentuate, transpiratiilor reci.
Reantrenarea la efort, ca obiectiv al kinetologiei, trebuie atent urmarita de kinetoterapeuti dar si de medici de recuperare sau de cardiologi. Printr-o conlucrare interdisciplinara, rezultatul poate fi cel scontat.

Dr Carmen Mihalache, Director medical
Clinica medicala Sport Med Center


Citeste si despre:

Care este frecventa cardiaca optima in timpul efortului fizic? Efortul fizic pe timp de canicula De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile Antrenamentul de 7 minute, explicat pas cu pas Incontinenta urinara de stres (de efort) Topul celor mai frecvente greseli dupa antrenamentele fizice Viata normala dupa infarct Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor Arterita Exercitii simple si rapide pentru un corp suplu Mituri legate de fitness. Opinia specialistilor Pastrarea conditiei fizice prin miscare Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva Aerobicul, un mod eficient de a arde grasimea Scaderea in greutate prin sport