Resuscitarea prin compresie toracica simpla este superioara tehnicii combinate compresie-ventilatie

Publicat: 29 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


In prezent ghidurile de resuscitare recomanda, in cazul stopului cardiac cu martori, un raport de 30:2 intre compresiile toracice si ventilatia gura la gura. Cu toate acestea, studiile experimentale au sugerat ca o tehnica de resuscitare care sa cuprinda doar compresii toracice fara ventilatie gura la gura poate fi superioara celei clasice.
Un studiu recent a evaluat prognosticul la 30 de zile a 4068 pacienti care au suferit stop cardiac. Dintre acestia 11% au fost resuscitati doar prin compresii toracice iar 18% prin tehnica clasica compresie-ventilatie; restul de 72% nu au fost resuscitati.
Studiul a aratat ca resuscitarea de catre martori duce la un prognostic superior la 30 de zile fata de lipsa resuscitarii, supravietuirea fiind de 5% in urma resuscitarii comparativ cu 2,2% in lipsa acesteia.
In randul pacientilor resuscitati, tehnica prin compresie simpla, fara ventilatie, are un prognostic superior fata de metoda clasica de compresie-ventilatie. Astfel, supravietuirea neurologica la 30 de zile a fost de 19,4% comparativ cu 11,2% pentru ritmurile socabile (la care se poate aplica socul electric); de 6,2% comparativ cu 3,1% pentru pacientii cu apnee si de 10,1% comparativ cu 5,1% pentru pacientii resuscitati in primele 4 minute de la producerea stopului cardiac.
In concluzie, tehnica recomandata pentru resuscitarea stopului cardiac cu martori consta in compresie simpla toracica fara ventilatie.


Citeste si despre:

Afectiuni manifestate prin durere toracica Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Ablatia prin cateter Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Rolul ecografiei toracice in monitorizarea afectiunilor pulmonare Tehnicile si sansele de reusita ale inseminarii artificiale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Factori de risc pentru anevrismul aortic toracic Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata Sindromul de tunel carpian Glanda mamara - afectiuni inflamatorii si supurative Dermabraziunea Ecografia mamara Acupunctura