Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Cabinet Cardiologie Rocordis
Ablatia prin cateter cu radiofrecventa este o tehnica utilizata pentru tratarea aritmiei - ritmului cardiac anormal determinat de o perturbare a sistemului electric al inimii.
Ablatia prin cateter corecteaza zonele traictoriei electrice care cauzeaza aritmii si se bazeaza pe aplicarea energiei la nivelul miocardului, in zone clar delimitate
Gratie acestei tehnici, multi dintre pacienti pot parasi spitalul intr-o zi, comparativ cu interventiile chirurgicale cardiace care necesita internarea de o saptamana in spital si luni de recuperare.
Aceasta tehnica a devenit tratamentul de electie pentru pacientii cu aritmie care nu raspund bine la tratamentul medicamentos sau care au o predispozitie catre frecventa crescuta a batailor inimii, scopul fiind modificarea substratului responsabil de generarea aritmiei sau chiar eliminarea acestuia.
Procedura este o optiune potrivita pentru copii, persoanele in varsta care manifesta factori de risc care pot contribui la declansarea unor efecte secundare in urma terapiei medicamentoase dar si pentru femeile insarcinate care nu pot utiliza medicamente pentu a nu pune in pericol sanatatea fatului.
S-a demonstrat ca la o luna dupa procedura, aproximativ 98% dintre subiectii care erau candidati potriviti pentru interventiile chirurgicale pe cord deschis din cauza batailor periculos de rapide ale inimii, nu au mai necesitat medicatie. In cazul a 95% dintre bolnavi s-a remarcat ameliorarea considerabila a starii generale de sanatate, putand fi reluata activitatea fizica.
Pe parcursul procedurii, un cateter cu un varf subtire de metal este introdus printr-o vena sau artera a piciorului, catre inima. Cu ajutorul unui instrument numit fluoroscop, cardiologii vor putea urmari deplasarea cateterului prin vasele de sange pe un monitor.
Alte catetere pot contine senzori electrici care se introduc prin gat si sunt utilizate pentru depistarea zonelor care cauzeaza aritmia. O data ce aceste zone cu probleme sunt identificate, cateterul cu varf de metal este folosit pentru a transmite undele de radiofrecventa pentru a indeparta prin ardere tesutul problematic.
Majoritatea pacientilor vor putea merge acasa in aceeasi zi in care a avut loc interventia sau in ziua urmatoare si isi reiau activitatile normale de zi cu zi.
In urma cercetarilor s-a concluzionat ca ablatia de cateter are succes in proportie de peste 60% sau mai mult in cazul fibrilatiei atriale paroxistice si 30% sau chiar mai putin in cazul fibrilatiei atriale persistente.
Cand au fost implicate proceduri multiple, s-a raportat o rata de succes de 70% sau chiar mai ridicata pentru fibrilatia atriala paroxistica si peste 50% pentru fibrilatia atriala persistenta.
Daca au avut loc mai multe proceduri, sansele de reusita au fost de peste 70% pentru fibrilatia atriala paroxistica si 50% in cazul fibrilatiei atriale persistente. Rezultatele variaza in functie de tehnica, experienta, aptitudinile profesionistilor si modalitatile de recuperare.
Dupa primul sondaj la nivel mondial, multicentric, referitor la ablatia prin cateter, s-a concluzionat ca in cazul bolnavilor cu fibrilatie, ablatia de cateter a avut succes in 52% dintre cazuri, in care simptomele nu s-au mai manifestat - nefiind necesare medicamente antiaritmice.
In plus, in cazul a 23,9% dintre pacienti, tehnica a avut rezultate pozitive, dar a fost nevoie de utilizarea de medicamente antiaritmice. Pentru cei mai multi, aceste medicamente nu au functionat inainte de ablatie. In cazul celei de-a treia categorii, succesul a fost atins dupa a doua procedura (24%).
Folosirea balonului laser sau a celui cu ultrasunete in procedura de ablatie a fost tentata in izolarea venelor pulmonare la pacientii cu fibrilatie atriala, insa complicatiile severe si costurile destul de mari au dus la oprirea acestui protocol.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.