Ablatia prin cateter

Actualizat: 09 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ablatia prin cateter cu radiofrecventa este o tehnica utilizata pentru tratarea aritmiei - ritmului cardiac anormal determinat de o perturbare a sistemului electric al inimii.
Ablatia prin cateter corecteaza zonele traictoriei electrice care cauzeaza aritmii.

Gratie acestei tehnici, multi dintre pacienti pot parasi spitalul intr-o zi, comparativ cu interventiile chirurgicale cardiace care necesita internarea de o saptamana in spital si luni de recuperare.

Aceasta tehnica a devenit tratamentul de electie pentru pacientii cu aritmie care nu raspund bine la tratamentul medicamentos sau care au o predispozitie catre frecventa crescuta a batailor inimii.

Procedura este o optiune potrivita inclusiv pentru persoanele in varsta care manifesta factori de risc care pot contribui la declansarea unor efecte secundare in urma terapiei medicamentoase dar si pentru femeile insarcinate care nu pot utiliza medicamente pentu a nu pune in pericol sanatatea fatului.

S-a demonstrat ca la o luna dupa procedura, aproximativ 98% dintre subiectii care erau candidati potriviti pentru interventiile chirurgicale pe cord deschis din cauza batailor periculos de rapide ale inimii, nu au mai necesitat medicatie. In cazul a 95% dintre bolnavi s-a remarcat ameliorarea considerabila a starii generale de sanatate, putand fi reluata activitatea fizica.

Procedura

Pe parcursul procedurii, un cateter cu un varf subtire de metal este introdus printr-o vena sau artera a piciorului, catre inima. Cu ajutorul unui instrument numit fluoroscop, cardiologii vor putea urmari deplasarea cateterului prin vasele de sange pe un monitor.

Alte catetere pot contine senzori electrici care se introduc prin gat si sunt utilizate pentru depistarea zonelor care cauzeaza aritmia. O data ce aceste zone cu probleme sunt identificate, cateterul cu varf de metal este folosit pentru a transmite undele de radiofrecventa pentru a indeparta prin ardere tesutul problematic.

Majoritatea pacientilor vor putea merge acasa in aceeasi zi in care a avut loc interventia sau in ziua urmatoare si isi reiau activitatile normale de zi cu zi.

Sansele de succes ale ablatiei de cateter

In urma cercetarilor s-a concluzionat ca ablatia de cateter are succes in proportie de peste 60% sau mai mult in cazul fibrilatiei atriale paroxistice si 30% sau chiar mai putin in cazul fibrilatiei atriale persistente.

Cand au fost implicate proceduri multiple, s-a raportat o rata de succes de 70% sau chiar mai ridicata pentru fibrilatia atriala paroxistica si peste 50% pentru fibrilatia atriala persistenta.

Daca au avut loc mai multe proceduri, sansele de reusita au fost de peste 70% pentru fibrilatia atriala paroxistica si 50% in cazul fibrilatiei atriale persistente. Rezultatele variaza in functie de tehnica, experienta, aptitudinile profesionistilor si modalitatile de recuperare.

Dupa primul sondaj la nivel mondial, multicentric, referitor la ablatia prin cateter, s-a concluzionat ca in cazul bolnavilor cu fibrilatie, ablatia de cateter a avut succes in 52% dintre cazuri, in care simptomele nu s-au mai manifestat - nefiind necesare medicamente antiaritmice.

In plus, in cazul a 23,9% dintre pacienti, tehnica a avut rezultate pozitive, dar a fost nevoie de utilizarea de medicamente antiaritmice. Pentru cei mai multi, aceste medicamente nu au functionat inainte de ablatie. In cazul celei de-a treia categorii, succesul a fost atins dupa a doua procedura (24%).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Citeste si despre:

Neurotomia prin radiofrecventa Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament Tahicardia supraventriculara Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Displazia aritmogena de ventricul drept Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Ai tinitus? Acum poti realiza managementul tinitusului cu ajutorul aparatelor auditive Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern. Ce solutii recomanda specialistii? Tahicardia ventriculara Tratamente non-invazive pentru varice Adevaruri despre fibrilatia atriala Tetralogia Fallot Tromboza venoasa superficiala Extrasistole ventriculare - diagnostic, prognostic si optiuni de tratament Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!