Defibrilatorul automat poate salva vieti

Actualizat: 18 August 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


70.000 de romani mor anual din cauza unui stop cardiac. Pentru ca ambulanta ajunge foarte rar la timp, defibrilatoarele automate ar putea salva nenumarate vieti.
La nivel modial, stopul cardio-respirator omoara mai multe persoane decat accidentele de masina, cancerul, diabetul sau orice alta afectiune de acest gen. 90% dintre cei afectati intra in fibrilatie ventriculara, ceea ce inseamna ca pot fi salvati daca se intervine imediat. Din pacate, asta se intampla foarte rar pentru ca nu este omeneste posibil ca ambulanta sa ajunga in timp util la bolnav. In caz de stop cardiac, fiecare secunda conteaza.

Defibrilatorul automat extern, o sansa de supravietuire


Daca suferi un stop cardiac, inima ti se poate reporni si dupa opt minute, insa pentru creier este prea tarziu. Daca nu primeste oxigen timp de patru minute, acesta sufera leziuni permanente. Asa se face ca si astazi, cand ambulanta ajunge la pacient chiar si in 10 minute, exista atatea si atatea decese datorate stopului cardio-respirator.

Cel mai recent dintre cazurile cunoscute este cel al Ramonei Caciu, femeia care a murit la locul de munca acum cateva luni. Dar au existat si copii aparent sanatosi care s-au prabusit brusc in curtea scolii sau fotbalisti care au cazut ca secerati pe teren. Daca in aceste cazuri ar fi existat in preajma un defibrilator probabil ca deznodamantul ar fi fost mai fericit.

Constiente de acest fapt, autoritatile altor state au impus prin lege dotarea cu defibrilatoare automate a mallurilor, magazinelor, statiilor de metrou, garilor sau aeroporturilor a anuntat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, intr-o conferinta de presa organizata de ambasada SUA la Bucuresti.

Steve Jelfs, reprezentant al Cardiac Science, o companie ce produce defibrilatoare automate externe, spune ca tara sa natala, Anglia a reusit o crestere considerabila a sanselor de supravietuire. Daca pana acum erau salvate doar 5% dintre victimele unui stop cardiac, astazi procentul a crescut la 25% datorita defibrilatoarelor automate.

Chiar si un copil poate folosi un defibrilator


Un defibrilator nu costa mai mult de 2000 de euro, insa poate salva o multime de vieti pentru ca poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie. De fapt, spune Steve Jelfs, studiile au aratat ca si un copil de opt ani poate folosi in siguranta un defibrilator automat.

Inca de la pornire, aparatul ofera instructiuni vocale clare celui care intervine: asezi electrozii pe pieptul pacientului si astepti. In acest timp, aparatul inregistreaza ritmul cardiac pentru a vedea daca este sau nu nevoie de defibrilare. Daca este nevoie, vocea te indruma cand sa apesi butonul declansator si cum sa continui resuscitarea cardio-pulmonara.

Daca nu, esti anuntat ca bolnavul are un ritm cardiac normal, ceea ce inseamna, probabil ca este doar lesinat. Astfel nu exista riscul ca, din exces de zel, sa electrocutezi o persoana care nu e in pericol de moarte.
Cu ajutorul defibrilatoarelor automate nu mai este nevoie de medic care sa faca defibrilarea, ceea ce mareste considerabil sansele de supravietuire. Acestea scad cu 7-10% la fiecare minut de intarziere si ideal este sa se intervina in primele cinci minute de la pierderea cunostintei, a mai spus reprezentantul Cardiac Science.

Dupa spusele dr. Raed Arafat, urmeaza ca si in Romania sa vedem tot mai multe defibrilatoare in locurile publice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor Ce implica defibrilarea si cine o poate face? Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Cum afecteaza sanatatea inimii tale necompactarea miocardica Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Explorarea diagnostica in bolile inimii Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli Prevenirea bolilor de inima la femei Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului 10 boli care nu pot fi vindecate astazi Bolile de colagen vasculare Sindromul inimii frante Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii