N-acetil cisteina este eficienta in reducerea incidentei nefropatiei la substanta de contrast

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Cateva studii de mici dimensiuni au aratat ca administrarea de N acetil cisteina (NACC) poate preveni aparitia nefropatiei la substanta de contrast. Afirmatia, ca si utilitatea administrarii NACC la pacientii cu infarct miocardic supusi angioplastiei primare, au fost verificate de un studiu recent, care a inclus 354 de subiecti internati cu infarct miocardic randomizati 1:1:1 cate 3 brate terapeutice: placebo, NACC in doza standard (600mg iv bolus inainte de procedura interventionala, urmat de 600 mg p.o. de 2 ori/zi, timp de 48 de ore dupa procedura) si NACC in doza crescuta (doze duble fata de grupul precedent).

Obiectivul primar a fost incidenta nefropatiei la substanta de contrast, definita ca o crestere a creatinemiei cu 25% fata de nivelul initial, in primele 72 de ore de la aplicarea procedurii. Incidenta nefropatiei la substanta de contrast a fost semnificativ redusa de NACC, intr-o maniera doza dependenta (incidenta corespunzatoare celor 3 grupuri de tratament fiind 33% versus 15% versus 8%, p=0,001).

Incidenta indicelui compozit, format din deces, insuficienta renala acuta ce a necesitat dializa si necesitatea ventilatiei mecanice, a fost redusa de administrarea NACC (incidenta corespunzatoare celor 3 grupe de tratament fiind 18% versus 7% versus 5% p=0,002).

Mortalitatea intraspitaliceasca a pacientilor la care a aparut nefropatia la substanta de contrast a fost net superioara celor care nu au suferit afectiunea (26% versus 1%, p=0,001).

In concluzie, administrarea de NAAC este eficace in preventia nefropatiei la substanta de contrast, efectul interventiei fiind dependent de doza.


Citeste si despre:

Intoxicatia cu paracetamol Pastila de a doua zi nu este periculoasa Ce este terapia cu aerosoli Este reala dependenta de dulciuri? Bursita genunchiului Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Modalitati de a combate depresia sezoniera Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii Comunicare, terapie si relatie Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Operatia de callosotomie pentru epilepsie Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Hipocondria (ipohondria)