Palpitatiile la copii

Actualizat: 22 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce sunt palpitatiile


Palpitatiile reprezinta constientizarea faptului ca inima bate cu putere, intr-un ritm rapid si neregulat. Exista mai multe senzatii ale palpitatiilor.
Ele pot aparea la copiii sanatosi, precum si la tinerii cu probleme cardiace. Palpitatiile pot fi foarte infricosatoare, atat pentru copii, cat si pentru parintii acestora, dar cele mai multe palpitatii nu indica bolile de inima care stau la baza.

In cazul in care copilul dumneavoastra se plange de palpitatii ale inimii, exista o sansa crescuta a faptului ca nu este nimic grav.
Copiii mai mici nu pot fi in masura sa descrie exact ce simt atunci cand se intampla acest lucru, desi, uneori, ei vor spune ca inima lor bate intr-un ritm rapid.

Semne si simptome

Printre simptomele resimtite de copii in cazul existenteti acestei afectiuni se regasesc:
-Lesin
-Dificultate de respiratie
-Dureri in piept

Cu toate acestea, in cazul in care palpitatiile copilului sunt insotite de aceste dificultati de respiratie, disconfort toracic, senzatie de lesin, palpitatiile pot fi din cauza unei boli de inima. Multi copii si adulti care au experimentat palpitatii ale inimii probabil au avut batai premature ale inimii. Inima are propriul sistem electric care organizeaza activitatea celor 4 camere de pompare.

Cauze

Desi palpitatiile copilului pot fi cauzate de diversele atacuri de anxietate si de panica, acesta nu ar trebui sa isi asume aceste lucruri, in special in cazul in care palpitatiile sunt asociate cu alte simptome, ar trebui facut un control complet, care poate include o electrocardiograma sau un consult la un medic cardiolog.

Multi factori pot cauza palpitatii unui copil, inclusiv:
-Nu bea suficient de multe lichide in mod regulat;
-Nu are o conditie fizica buna din cauza lipsei de exercitii;
-Se simte speriat sau stresat;
-Este racit, are alergii sau i se administreaza medicamente pentru astm.

In cazuri rare, palpitatiile inimii copilului pot fi un semn de intrebare, deoarece copilul poate avea o afectiune medicala severa, cum ar fi:
-Anemie;
-Probleme cu glanda tiroida;
-O aritmie, care este o bataie neregulata a inimii cauzata de un defect la nivelul sistemului electric, ce este incorporat inimii.

Factori care pot influenta

Nodul sinusal este stimulatorul natural al inimii si, de obicei, trimite semnale la intervale regulate pentru restul sistemului de conducere. Ocazional, alte zone ale inimii pot trimite semnale ce activeaza sistemul electric mai devreme decat nodul sinusal. Acestea sunt denumite batai premature sau anticipate.

Copiii cu inima normala pot avea aceste batai timpurii destul de frecvent si nu realizeaza acest lucru, in timp ce altii sunt foarte constienti de fiecare bataia in plus a inimii si se vor plange ca au palpitatii.

Bataile premature nu sunt periculoase si sunt foarte frecvente. Exista unele situatii, insa, atunci cand bataile suplimentare necesita investigatii suplimentare. Daca aceste batai sunt asociate cu alte simptome, cum ar fi lesinul, ele pot reprezenta o centrare a batailor timpurii. Aceste batai timpurii pot interfera cu pomparea de sange in tot restul corpului, in special la nivelul creierului si, prin urmare, provoaca lesin. Acest lucru poate deveni o urgenta medicala.

Unii copii au conexiuni suplimentare ale sistemului electric al inimii, legaturi care pot accelera ritmul cardiac intr-un mod anormal. Acestea apar de la camerele superioare ale inimii si sunt denumite tahicardii supraventriculare.

Diagnostic

Odata ajuns la spital, medicul va incerca sa diagnosticheze starea si va dori sa cunoasca istoricul medical detaliat, va efectua un examen fizic si va cere diverse teste suplimentare de diagnosticare.

a. Electrocardiograma – este un test care inregistreaza activitatea electrica a inimii, arata ritmul anormal si detecteaza nivelul de stres la care este supus muschiul cardiac.

b. Ecocardiograma – aceasta procedura evalueaza structura si functiile inimii cu ajutorul undelor sonore inregistrate pe un senzor electronic ce produce o imagine a miscarilor inimii si a valvelor sale.

c. Cateterismul cardiac – aceasta procedura invaziva ofera informatii foarte detaliate despre structurile din interiorul inimii. Sub sedare, un tub mic, subtire, flexibil este introdus intr-un vas de sange si apoi va fi ghidat spre interiorul inimii. Masuratorile tensiunii arteriale si de oxigen sunt efectuate in cele patru camere ale inimii, artera pulmonara si aorta. In plus, colorantul de stres este injectat pentru a vizualiza mai clar structurile din interiorul inimii.

Cardiologul pediatru poate recomanda, de asemenea, unui copil sa poarte un monitor Holter. Acest dispozitiv de inregistrare este purtat pe o perioada de 24 de ore sau mai mult. Trei electrozi sunt anexati la pieptul copilului si vor inregistra bataile inimii.
Copilul va putea face toate activitatile zilnice (cu exceptia dusului, inotului sau a efortului fizic intens) in timpul acestei proceduri. Un medic poate prescrie monitorizare Holter atunci cand copilul este suspect de aritmie cardiaca. Aritmiile pot fi scurte si nu sunt vazute in timpul examenului de electrocardiograma.

Tratament

Reducerea sau eliminarea cofeinei din dieta copilului dumneavoastra si reducerea stresului pot ajuta la diminuarea si oprirea palpitatiilor suplimentare. Daca palpitatiile copilului nu sunt grave, medicul poate decide daca sa le trateze sau nu. In cazul in care copilul are nevoie de tratament, trebuie sa se tina cont de mai multi factori. Tipul de palpitatie, gravitatea, efectele secundare ale tratamentului cu medicamente, toate vor fi luate in considerare.

Majoritatea palpitatiilor se trateaza cu medicamente. Uneori, mai multe medicamente trebuie incercate inainte pentru a putea fi apoi administrate copilului.
Unele tipuri de palpitatii, anumite tipuri de tahicardie nu pot raspunde bine la tratamentul pe termen lung cu medicamente. Daca tratamentul medicamentos nu reuseste, un tratament numit ablatie poate fi utilizat.

Ablatia radiofrecventa foloseste caldura sub forma de valuri pentru a distruge o parte foarte mica a muschiului inimii. Acesta opreste, de obicei, palpitatiile inimii. Daca nici ablatia nu reuseste, copilului ii trebuiesc implantate diferite dispozitive pentru ritmul cardiac anormal.

Efecte secundare

Efectele secundare nedorite ale medicamentelor sunt cele mai frecvente probleme. Unele dintre aceste medicamente pot face mai rau palpitatiilor. Alte simptome pot include oboseala, maini si picioare reci, eruptii cutanate si diverse anomalii, spre exemplu coagularea sangelui. Uneori, efectele secundare impiedica utilizarea unor anumite medicamente. Tratamentul ablatie nu este intotdeauna cu sanse de reusita si uneori are nevoie de a fi repetat.

Concluzii

Palpitatiile cardiace nu indica adesea o problema de sanatate. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv: a fi speriat, speriat sau sub stres. Medicamente pentru raceala, alergii si astm; suplimentele din plante si alte medicamente, cofeina si alcoolul pot provoca, de asemenea, palpitatii ale inimii. Doua dintre cele mai frecvente cauze ale palpitatiilor cardiace sunt pur si simplu lipsa de lichide in mod regulat sau inaptitudinea (in lipsa unei forme fizice bune).

Este posibil ca copiii mai mici sa nu poata descrie exact ceea ce simt cand se intampla acest lucru, desi uneori vor spune ca inima le „bipeaza” repede.
Rareori, palpitatiile cardiace pot fi un semn al unei afectiuni medicale grave, cum ar fi anemie, probleme cu tiroida sau o aritmie. O aritmie este o batai neregulate a inimii cauzate de o problema cu sistemul electric încorporat al inimii.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24267458/


Citeste si despre:

Atacurile de panica la copii: cum le recunoastem si cum intervenim Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament Gusa micronodulara la copii si adulti Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Back to school: 3 recomandari pentru sanatatea copiilor in aceasta toamna Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Stenoza mitrala Durerile de cap pot semnala un motiv de ingrijorare? Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori? Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?