Cardioversia - procedura de corectare a aritmiilor

Actualizat: 12 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este cardioversia


Cardioversia este o procedura medicala neinvaziva, ce are ca scop convertirea unei aritmii la un ritm cardiac normal (ritm sinusal). Orice abatere de la ritmul normal al inimii, de o anumita frecventa, regulat si care urmeaza o anumita cale, poarta numele de aritmie.

Cardioversia se poate realiza medicamentos sau electric. Cardioversia medicamentoasa consta in una sau mai multe medicamente pe care medicul vi le administreaza atunci cand aveti aritmie. Urmatorul pas este al doilea tip de cardioversie, cardioversia electrica, in care sunt administrate socuri electrice care sa refaca ritmul normal al inimii.

Aritmiile pot fi deseori periculoase, favorizand aparitia trombozelor intracardiace si extracardiace, precum si intreaga circulatie a sangelui. Cea mai frecventa aritmie, intalnita in mod egal la barbati si femei de toate varstele, este fibrilatia atriala. Aritmiile pot fi paroxistice, ceea ce inseamna ca au caracter tranzitor, sau permanente, fiind numite aritmii de fond. Acestea au tratamente diferite in functie de fiecare caz, dar cardioversia reprezinta o solutie buna pentru multe dintre acestea.

Cum se realizeaza cardioversia electrica?

Pentru cardioversie, este nevoie de cativa electrozi plasati direct pe toracele pacientului. Toracele trebuie sa fie complet dezgolit, uscat si in contact intim cu electrozii, plasati in locuri specifice, astfel incat sa cuprinda inima.

Electrozii de pe torace vor permite medicului sa urmareasca in timp real ritmul cardiac al pacientului, sa calculeze frecventa si sa observe orice modificari. De asemenea, el va vedea si momentul exact in care se face cardioversia, si consecintele imediate asupra ritmului cardiac. Tot prin intermediul acestora se va administra socul electric, intrucat electrozii sunt direct conectati la o sursa de curent numit defibrilator.

Intreaga procedura se va desfasura in timp ce pacientul este inconstient, intrucat ii vor fi administrate medicamente relaxante si hipnotice inainte de procedura. Astfel, pacientul va fi sedat pe perioada cardioversiei. Aceasta este o masura de protectie pentru pacient, fiindca nu este placut si nici recomandat sa simti curentul electric, traversand inima.

Pacientul va avea montat un cateter venos periferic, ii vor fi administrate medicamente intravenos, iar apoi va putea fi cardioversat. Energia electrica utilizata la cardioversie va fi specifica fiecarui pacient, in functie de greutatea in kg, aritmia sa, precum si istoricul medical. Se vor administra, de regula, maxim 3-5 socuri electrice. Pacientul este apoi trezit si, daca aritmia este corectata, poate fi externat la scurt timp. Intreaga procedura dureaza cateva minute.

Pentru cardioversie, este de obicei nevoie de o programare, iar procedura va fi facuta in spital. Pacientul poate merge acasa in aceeasi zi cu procedura, nefiind ceva invaziv sau care necesita recuperare speciala. Rezultatele cardioversiei sunt majoritar rapide si bune, astfel ca majoritatea pacientilor cardioversati trec la ritm cardiac normal.

Cardioversia se poate realiza si de urgenta, deseori fiind facuta chiar in ambulanta, de catre echipaj medical instruit pentru acest lucru. Multe aritmii evolueaza cu instabilitate hemodinamica, ceea ce impune cardioversia de urgenta, pentru a mentine pacientul in viata.

Cand este recomandata?

Cardioversia poate corecta un ritm cardiac cu frecventa foarte mare (tahicardie) sau un ritm cardiac foarte neregulat (fibrilatie). Cele mai frecvente doua aritmii pentru care este recomandata cardioversia este fibrilatia atriala si flutter-ul atrial, doua tahiaritmii supraventriculare. In cadrul acestor tulburari, semnalele electrice de la nivelul atriilor (camerele superioare ale inimii) provin din surse multiple, dezorganizate, creandu-se un ritm haotic si neregulat, daunator muschiului inimii. Odata corectata o aritmie, prin cardioversie electrica, muschiul inimii (miocardul) va putea sa isi exercite functia in mod adecvat, pompand sange catre intreg organismul.

Aritmiile cauzeaza simptome precum:
Palpitatii, senzatia de ,,rostogolire’’ a inimii si de batai rapide
• Episoade de dispnee, fie la efort, fie in repaus
• Disconfort sau durere toracica
• Ameteala si fatigabilitate extrema

Chiar daca multe persoane traiesc fara sa stie ca au o aritmie, atunci cand ramane netratata mult timp, duce la complicatii potential letale, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Astfel, daca realizati ca ati experimentat cel putin o data aceste simptome, consultati un medic cardiolog.

Daca medicul dumneavoastra va recomanda cardioversia medicamentoasa, nu veti primi socuri electrice, ci doar diverse medicamente, pe care le veti lua o perioada.

Este important sa stim ca defibrilarea si cardioversia sunt lucruri diferite. Defibrilarea este o procedura de urgenta, aplicata persoanelor in stop cardio-respirator. Prin defibrilare se administreaza socuri mult mai puternice decat prin cardioversie, avand alt scop.

Riscuri si complicatii

Complicatiile in urma cardioversiei electrice sunt rare. Doctorii minimizeaza, de regula, orice risc. Riscurile majore pe care le prezinta administrarea de socuri electrice, includ:

• Embolizarea unor trombi sanguini. Anumite aritmii predispun pacientul la a face tromboze intracardiace. Trombii nu sunt altceva decat cheaguri de sange ce se formeaza in timp ce sangele circula in organism. Prin cardioversie, unii dintre acesti trombi se pot mobiliza, fiind deplasati pe traiectul vaselor catre alte organe, precum plamanii. Emboliile pot fi periculoase si chiar fatale. Din pacate, acestea nu pot fi anticipate, dar pot fi rapid recunoscute si corectate in spital. Atunci cand considera necesar, medicul va prescrie medicamente anticoagulante inainte de procedura, pentru a reduce riscul de tromboza si astfel de embolii.

• Aritmii. In mod paradoxal, in incercarea de a corecta o aritmie, cardioversia poate da nastere unei alte aritmii. Este o complicatie foarte rara, intrucat apare la persoane predispuse la aritmii. Daca se intampla, de regula se intampla la cateva minute de la procedura, ceea ce inseamna ca echipa medicala va fi acolo, gata sa corecteze problema.

• Arsuri tegumentare. Unele persoane pot avea arsuri minore, de gradul I, in locurile in care au fost plasati electrozii. Acest lucru este evitat prin folosirea electrozilor potriviti, atasati etans de toracele pacientului, si prin administrarea unui numar maxim de socuri electrice.

Cardioversia poate fi realizata si in timpul sarcinii, in cazul femeilor gravide. Totusi, procedura va decurge in paralel cu monitorizarea fetala a inimii copilului.

Dupa procedura

Cardioversia electrica este realizata in asa fel incat pacientul sa mearga acasa in ziua respectiva, dupa aproximativ o ora. Imediat dupa cardioversie, pacientul petrece timp intr-o camera de monitorizare, timp in care dispare efectul sedativ si ii sunt urmarite orice efecte adverse si complicatii imediate.

In cazul in care sunteti cardioversat, veti avea nevoie de cineva care sa va conduca acasa, intrucat veti avea mintea incetosata timp de cateva ore dupa procedura. Luati-va o zi libera. Pentru a evita orice risc de tromboza si embolie, medicul va va prescrie medicatie anticoagulanta pentru urmatoarele cateva saptamani dupa procedura.

Rezultate

Pentru majoritatea pacientilor, cardioversia este eficienta in corectarea aritmiei si astfel restaurarea ritmului sinusal. In cazurile in care aritmia are o cauza cardiaca organica, va fi nevoie si de alte proceduri si interventii, pentru a corecta acea cauza.

Medicul dumneavoastra cardiolog va va recomanda modificari ale stilului de viata, de care trebuie sa tineti cont pentru o stare buna de sanatate. Acestea au rolul de a preveni aparitia altor aritmii si de a trata afectiuni ce predispun la aritmii, precum hipertensiunea arteriala.
• Limitati consumul de alcool si cafeina
• Mentineti o greutate optima
• Cresteti nivelul de activitate zilnica
• Evitati fumatul
• Limitati stresul cotidian si evitati situatiile foarte stresante
• Mancati alimente si mese mai putin sarate

Concluzie

Cardioversia este o procedura de corectare a aritmiilor, fiind realizata medicamentos sau electric. Cardioversia electrica se realizeaza frecvent, fiind complet sigura si cu riscuri minime. Rezultatele sunt bune in majoritatea cazurilor, dar problemele cardiace de fond trebuie corectate separat.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/16952-electrical-cardioversion
https://www.heart.org/en/health-topics/arrhythmia/prevention--treatment-of-arrhythmia/cardioversion


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Tahicardia supraventriculara Adevaruri despre fibrilatia atriala Aritmie sau palpitatii: cum le diferentiem? Cum se face Manevra Valsalva si in ce situatii este indicata Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Cauze ale contractiilor musculare ritmice sau aritmice Aritmiile - tipuri, cauze, tratament